• Brandkruid of Etagebloem: beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Phlomis russeliana

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in het voorjaar prachtig in etages geel bloeiende vaste plant Brandkruid of Etagebloem, Phlomis. Hoe verzorg je de Etagebloem, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Brandkruid vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Phlomis, Bijenplant

  Brandkruid of Etagebloem

  Phlomis is een geslacht van ongeveer 100 soorten bloeiende planten uit de lipbloemenfamilie Lamiaceae. Brandkruid, Phlomis russeliana, is een oorspronkelijk uit Turkije afkomstige plant die opvalt door haar decoratieve, hoge bloemstengels met opvallende bloemkransen.

  Etymologie Etagebloem

  De wetenschappelijke benaming van Brandkruid is Phlomis russeliana. De geslachtsnaam Phlomis is afgeleid van de oude Griekse benaming voor koningskaars. De soortnaam Russeliana verwijst naar de Schotse botanicus Alexander Russell.

  69709d504bba2e707325b9a5f6a614a0_medium.

  De Nederlandse naam Brandkruid is afgeleid van het feit dat gedroogde bladeren vroeger gebruikt werden om vuurtjes aan te steken. Ook de naam Etagebloem wordt veel gebruikt, vanwege de bijzondere bloeiwijze.

  Beschrijving Brandkruid

  Brandkruid is een klompvormende plant die zich langzaam uitbreidt. Vanuit de overblijvende wortelstokken verschijnen in het voorjaar de grote, geurende, viltachtige, grijsgroene bladeren die doen denken aan Verbascum. De bladeren aan de basis van de plant zijn hartvormig of ovaal en de bladeren aan de stengel zijn meer lancetvormig en kleiner.

  In april worden de bloemstengels gevormd die wel honderd centimeter lang kunnen worden. In mei, juni en juli verschijnen de typerende bloemkransen rondom de stengels. De kanariegele bloemen verraden het feit dat Brandkruid tot de Lipbloemenfamilie behoord. Krans na krans opent zich waardoor de plant lang bloeit. De stevige bloemstengel zal na de bloei nog de hele winter rechtop blijven staan. Daardoor blijft de plant ook in de wintertijd bijzonder. De olijfgroene bladeren worden in de winter wat grijzer en sterven in sterke winters soms af.  

  33ecfd10ee0af74f546f7b54a6f3dd04_medium.

  Toepassing Brandkruid in de tuin

  Brandkruid wordt veel in groepen aangeplant in bloemborders toegepast. Niet alleen in tuinen van particulieren maar zeker ook in landschapstuinen en openbare groenvoorzieningen. Deze plant is sterk en relatief onderhoudsvrij, mede omdat ze voor een groot deel onkruiden onderdrukken. De laatste jaren komen we Brandkruid mede daarom ook regelmatig tegen op verkeerspleinen. De bloemen van Brandkruid zijn aantrekkelijk plant voor bijen en hommels en daarom goed om insecten aan te trekken in je tuin. De bladeren van Brandkruid zijn aantrekkelijk voor de rupsen van sommige vlinders.

  Standplaats en grond Brandkruid

  Brandkruid is een mediterrane plant, die een plek in de volle zon nodig heeft. De grondsoort is niet zo heel belangrijk, mits goed gedraineerd, maar klei is een probleem voor de wintermaanden. Natte grond in de winter laat de wortels rotten. Als je kleigrond in je tuin hebt, dan dient deze vermengd te worden met minstens een derde deel grit of grove zand. Gebruik bij voorkeur een kalkhoudende mest om de grond elk jaar wat bij te mesten. Dit zorgt voor een betere bloei.

  a904861b0e9efc9244f72d2ca6313caf_medium.

  Brandkruid vermeerderen

  Brandkruid is heel gemakkelijk binnenshuis te zaaien. Zaai begin februari om de planten begin mei buiten uit te planten af zaai buiten in de volle grond, vanaf begin april.Daarnaast kunnen de planten worden gescheurd. Het najaar is daarvoor de beste tijd: oktober en november.

  Brandkruid of Etagebloem

  Een hele mooie plant met een bijzondere bloeivorm.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load