• Bossalie, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Salvia nemorosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Bossalie, Salvia nemorosa, een snel groeiende, rijk bloeiende borderplant met bijzonder mooie  donkerblauwe, roze of witte bloempjes die soms wordt gebruikt als ecodrug. Wat is de beste standplaats, hoe Bossalie  te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Hoe en wanneer te snoeien, Wat is de bloeitijd van en welke ziekten kent Bossalie.

  Tags/labels: RobsTuinplanten,  Salvia,  Borderplant,  Bijenplant

  Bossalie of Bossalvia

  Salvia  is een meer dan 1000 soorten bestaand geslacht uit de lipbloemenfamilie of Lamiaceae. Salvia nemorosa is oorspronkelijk afkomstig uit Europa en West-Azië, maar groeit inmiddels ook in Noord-Amerika in het wild. Bossalie is familie van de Salie die we in de keuken gebruiken. De bloemen en blaadjes van Bossalie worden wel gebruikt als pijnstiller en daarnaast als ecodrug, ze schijnen levendige dromen op te roepen als je ze rookt. In Turkije worden de bladeren gebruikt op wondjes om zo het bloeden te stelpen

  93d9ae73404595ce3a2ce800b7a4f0f6_medium.

  Etymologie Bossalie, Salvia nemorosa

  De botanische benaming van Bossalie is Salvia nemorosa, een naam die de plant in 1762 door Carl Linnaeus werd toebedeeld, vanwege de typische habitat, het bos. De geslachtsnaam Salvia is afgeleid van het Latijnse “salvere” ofwel zich gezond voelen. De soortnaam nemorosa is samengesteld uit het Latijnse “nemus” of “bos” en “-oris” of “behorende tot” en geeft aan dat het een bosplant is.

  46c963504b38540c48f61000b9528c81_medium.

  De Nederlandse benaming Bossalie is rechtstreeks afgeleid van de botanische naam, Salvia nemorosa, in het bos groeiende Salie.  In het Engels wordt Bossalie “Woodland sage” genoemd, in Frankrijk “La Sauge des bois” en in het Duits “Hain-Salbei”.

  Beschrijving Salvia Nemorosa  

  Bossalie is een ongeveer vijftig centimeter lange, bladverliezende plant die groeit vanuit een rozet. De uitlopers van de stengels zijn groen of rood. De geschulpte bladeren zijn lancetvormig en staan paarsgewijs aan de vierkante stengel, ze zijn licht aromatisch. De bloeitijd van Bossalie loopt van globaal van mei tot en met september. De plant maakt dan tot zestig centimeter lange, violetblauwe bloemaren aan met de voor de muntfamilie kenmerkende lipvormige bloempjes, die een perfecte landingsbaan vormen voor insecten. Tijdens de bloei wordt de plant dan ook druk bezocht door bijen en hommels, soms ook vlinders. Na de bloei verschijnt het zaad.

  b787438947bddde1c328b2dfccd0bc71_medium.

  Is  Bossalie winterhard?

  Deze plant is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul.

  Is het Bossalie giftig?

  De plant is niet giftig maar is ook niet speciaal bedoeld om gegeten te worden zoals onze gewone Salvia.

  Toepassing Bossalie in de tuin

  Bossalie is een ideale plant voor de bloeiende border waar ze zowel in groepen of als lintbeplanting prachtig uitkomen. Gedurende langere tijd verschijnen de stengels met de prachtige blauwe bloemen. Ook in een bijen- en vlindertuin zijn ze zeer geslaagd vanwege hun langdurige bloei en aantrekkingskracht op insecten. Combineer Bossalie met bijvoorbeeld Lampenpoetsersgras,  Echinacea of Zonnehoed of Kokardebloem.

  Standplaats, planten en verplanten Bossalie

  Bossalie is van nature een plant uit velden en de randen van bossen of struikgewas. Geef Salvia ’s bij voorkeur een plek in de volle zon of halfschaduw. Plant ze in goed afwaterende grond op een onderlinge afstand van 25 centimeter.

  Vermeerderen Bossalie

  Bossalie   is vrij gemakkelijk te stekken. Deze methode van vermeerderen wordt dan ook vaak gebruikt. Stek ze in het voorjaar, vóór de bloei, op kamertemperatuur. Neem stekken van ongeveer 7 centimeter. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt, snij de stek schuin af en gebruikt stekpoeder. Ze zijn ook te zaaien. Zaai ze liefst binnen op kamertemperatuur in januari of februari en plant ze uit in mei.

  Snoeien Bossalie

  Bossalie heeft weinig verzorging nodig en hoeft niet gesnoeid te worden. Als je de stengels aan het eind van de zomer tot op ongeveer vijftien centimeter boven de grond knipt, is dat voldoende. Het wegknippen van uitgebloeide bloemen leidt extra bloei.

  Ziektes Bossalie

  Bossalie is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft niet zo vaak problemen, met uitzondering bladluis en meeldauw. Ze hebben nauwelijks last van slakken.

  c94ddd312d140e4ea5b1af967eb5967d_medium.

  Bossalie kopen

  Salvia nemorosa is vrij algemeen verkrijgbaar in tuincentra, terwijl cultivars met speciale  kleuren bij webshops moeten worden gekocht. Van Bossalie  zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Salvia nemorosa 'Amethyst', lange bloeiaren, lila bloemen
  • Salvia nemorosa 'Lubecca', violetblauwe bloemen
  • Salvia nemorosa 'Mainacht', donkerpaarse bloemen, langbloeiend
  • Salvia nemorosa 'Ostfriesland', blauwpaarse bloemen
  • Salvia nemorosa 'Porzellan', witte bloemen
  • Salvia nemorosa 'Rose Queen', lilaroze bloemen
  • Salvia nemorosa 'Sensation Bright Rose', roze bloemen
  • Salvia nemorosa 'Schneehügel', witte bloemen
  • Salvia nemorosa 'Tänzerin', paarse bloemen

  Bossalie

  Een prachtige en sterke plant met een uitbundige blauwe bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load