• Bosrank, beschrijving, verzorging en vermeerderen, snoeien en kopen van Clematis vitalba

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de inheemse klimplant Bosrank of Wilde bosdruif, Clematis vitalba met de heerlijk geurende witte bloemen. Hoe verzorg je Bosrank, waar kun je ze het beste planten, wanneer snoeien en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Klimplant Clematis, Bijenplant

  Bosrank, Wilde bosdruif of Hegge-clematis

  Bosrank is een plant uit de ranonkelfamilie of Ranunculaceae. Het geslacht Clematis telt meer dan 250 soorten bloeiende klimplanten. Een inheemse soort die geschikt is voor onze tuinen is de Bosrank, Clematis vitalba, die we in bossen en struikgewas aantreffen, voornamelijk op kalkhoudende grond. In Nederland vinden we bosrank dan ook voornamelijk in Limburg en verder in heel Europa, in Noord- Afrika en in de Kaukasus. De plant kan bomen en struiken verstikken, de naam Heggenwurger wordt soms gebruikt, en wordt daarom ook wel als onkruid gezien. De heerlijk geurende bloemen worden gebruikt in de Bach bloementherapie.

  8d87cc43fe9be98336b87aa18d843b85_medium.

  Etymologie Clematis vitalba

  De wetenschappelijke benaming van de Bosrank is Clematis vitalba. De geslachtsnaam Clematis is afgeleid van het Oud-Griekse ‘klēmatitḗs’ en betekent ‘klimplant’. Het vindt zijn oorsprong in het eveneens Oud-Griekse “klḗma” of ‘wijnstok’. De soortnaam ‘vitalba’ is een samentreksel van het Latijnse ‘vitis’ of ‘wijnstok’ en ‘alba’ of ‘wit’, een verwijzing naar de wollige, zilverwitte zaadpluizen.

  44c2a04758938058cf4714630c19f01f_medium.

  In het Duitsland wordt de Bosrank ‘Gewöhnliche Waldrebe’ genaamd, in Engeland ‘Traveller's Joy’ of ‘Old-Man’s-Beard’ en in Frankrijk ‘Clématite des haies’. De Engelse naam Traveller's joy, reizigersvreugde, ontstond in Engeland omdat de bloemen in de zomer en het pluizige zaad in het najaar de reizigers blij maakten.

  Beschrijving Bosrank

  Bosrank is een klimplant die maximaal zo’n tien tot dertig meter lang of hoog wordt. De stengels verhouten en kunnen wel vijf tot zes centimeter dik worden. De bladstelen slingeren zich om een stengel of tak van een andere plant heen als ze er mee in aanraking komen. Technisch gezien is de Bosrank daarom een liaan. De tegenoverstaande bladeren van de Bosrank zijn oneven geveerd met drie tot negen gave of grof getande, hartvormige deelblaadjes. De bloeiperiode van de Bosrank loopt van juni tot en met augustus. De roomwitte, tweeslachtige bloemen vormen pluimen in de bladoksels of aan het eind van de stengels. De bloemen hebben een doorsnede van ongeveer twee centimeter en verspreiden een heerlijke geur. Na de bloei verschijnt het zaad, dopvruchtjes, met de kenmerkende, pluizige haren die tot diep in de winter aan de plant blijven.

  960ab7dfa6adaa73f718ddceca051cfe_medium.

  Is Bosrank giftig?

  Ja, Bosrank is giftig, het bevat alkaloïde en saponine. In Italië wordt Bosrank echter gegeten. Door de jonge scheuten eerst te koken wordt het gif afgebroken en daarna kunnen de scheuten in een frittata worden verwerkt. Ook door drogen wordt het gif afgebroken. Gedroogde bladeren hebben dan ook tal van toepassingen in de volksgeneeskunde.

  Is de Bosrank Winterhard?

  Bosrank, Clematis vitalba is volledig winterhard.

  Toepassing Bosrank in de tuin

  Bosrank is een klimplant en kan daarom langs schuttingen en muren worden geleid, mits er een draadpaneel is of klimrek. Ook voor pergola’s is deze plant zeer geschikt. Bosrank woekert echter en is niet geschikt voor een kleine tuin.  Voor mensen met een wilde tuin met veel plek voor vogels en insecten is deze plant geweldig.

  5507bf731972bac754c70c37ce566a2e_medium.

  Verzorging en grondsoort Bosrank

  Hoewel Bosrank graag in gefilterd licht groeit, bloeit de plant ook in de zon. Bosrank houdt van goede gedraineerde, licht alkaline, humusrijke grond met voldoende grondstoffen. Zorg ervoor dat de grond goed omgespit is, alvorens een Bosrank te planten. Omdat deze klimmer graag met wortels in de schaduw staat is het aan te raden een paar varens aan de voet van de plant te poten.

  Bosrank snoeien

  Bosrank is de krachtigste groeier van alle Clematis soorten. Wil je de plant in zijn groei beperken dan is één tot twee keer per jaar snoeien voldoende. Vergeet de laatste snoei, vlak voor de winter niet: snoei alle ranken met zaden om te voorkomen dat de plant zich uitzaait.

  Bosrank ziektes en ongedierte

  Bosrank is een sterke inheemse plant die nauwelijks problemen kent.

  f01a895445a2fc232d331c236af8f43d_medium.

  Vermeerdering Bosrank

  Bosrank is eenvoudig te vermeerderen door stekken te nemen of door middel van afleggers. Daarnaast kan de plant worden gezaaid. Wil je meer weten over deze technieken, lees dan dit artikel over vermeerderen van planten.

  Bosrank kopen

  We komen de Bosrank, Clematis vitalba, soms tegen in tuincentra en plantenzaken, in webshops worden ze algemeen aangeboden.

  Bosrank

  Bosrank is een sterke klimplant met geweldige bloemen die lekker ruiken.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load