• Bosanemoon of Anemone Nemorosa, beschrijving, verzorging en vermeerdering

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bodembedekker, de Bosanemoon of  Anemone Nemorosa, een schaduwplant. Hoe verzorg je de Bosanemoon, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplantenBodembedekker, Schaduwplant, Bosanemoon, Anemone, Bijenplant

  De Bosanemoon

  De Bosanemoon is een wortelstokgewas dat in Nederland in het wild voorkomt in bossen en parken. Bosanemonen behoren tot de ranonkelfamilie, de Ranunculaceae. Het is een vroegbloeiende bosplant die ook in tuinen wordt toegepast.

  6cc7cc76fb9090e3ba666feebe3b0c0d_medium.

  De Bosanemoon heeft een superkorte levenscyclus. Binnen enkele maanden ontspringt de plant, bloeit uitbundig, maakt zaad en vervolgens sterft het loof al weer af. Deze levenscyclus moet kort zijn omdat aan het einde ervan de bomen en struiken waaronder ze groeien bladeren krijgen en er onvoldoende licht overblijft voor de planten op de bosbodem.

  Etymologie Bosanemoon, Anemone Nemorosa

  De naam Anemoon is afgeleid van Anemona, nymf aan het hof van de godin Flora.  Nadat de god van de wind verliefd op Anemona was geworden, werd de nymf door een jaloerse godin in een plant veranderd. De soortnaam nemorosa is samengesteld uit het Latijnse “nemus” of “bos” en “-oris” of “behorende tot” en geeft aan dat het een bosplant is. Anemone Nemorosa betekent dus letterlijk "Bosanemoon"

   Beschrijving Bosanemoon

  De Bosanemoon is een laagblijvende plant die zelden hoger dan 15 centimeter wordt. Bosanemonen hebben lichtbehaarde stengels met diep gevorkte bladeren die uit drie delen bestaan. De witte bloempjes hebben een roze onderkant die licht doorschijnt. Bosanemoon bloeit in maart, april of mei. De bloemen hebben meestal zes of zeven bloemblaadjes, een groot aantal stampers en intens gele meeldraden. Met een verdikte wortelstok kruipen zij net onder het grondoppervlak door en vormen zo steeds nieuwe planten.

  Toepassing Bosanemoon in de tuin

  De Bosanemoon is een plant die best op een schaduwrijke plek onder bladverliezende bomen en struiken kunt planten. Zoals bij veel bosplanten hebben zo vooral een eyecatcher effect als ze een grote groep worden aangeplant. Ook in tuinen op het noorden kunnen ze worden aangeplant.

  Bosanemoon kopen

  Er zijn heel veel mooie soorten beschikbaar voor de tuin in de kleuren wit, wit-groen, groengeel, roze, paars en lavendelblauw. Ook zijn er grootbloemige variatieten gekweekt en cultivars met dubbele bloemen. De planten op de foto’s zijn echte wilde bosanemonen uit het Haagsche bos. Prachtige cultivars zijn onder meer:

  • Anemone nemorosa alba plena, wit, dubbele bloem
  • Anemone nemorosa ice and fire, roze met witte zweem, enkelbloemig
  • Anemone nemorosa Leed’s variety, wit, grootbloemig
  • Anemone nemorosa Lucia, zachtroze , enkele bloem
  • Anemone nemorosa pink form, roze, enkelbloemig
  • Anemone Nemorosa robinsoniana, licht paars , enkele bloem
  • Anemone nemorosa royal blue, paarsblauw , enkele bloem

  Bosanemoon verzorging en grondsoort 

  Bosanemonen hebben humusrijke grond nodig en dienen niet bemest te worden. Gebruik het liefst een compost van bladeren of van bast. De standplaats mag zonnig zijn maar ook schaduw is prima, als de Bosanemoon in de zomer maar beschermd wordt door het gebladerte van een boom of struik.  

  Bosanemoon vermeerderen

  De Bosanemoon is heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Het gemakkelijkst is het om de plant op te graven en de verdikte wortels in stukken te snijden of uit elkaar te trekken. Elk stuk wortel wat je plant, wordt weer een nieuwe plant. Daarnaast kunnen Bosanemonen gezaaid worden.

  De Bosanemoon

  In elke tuin is er wel een plek voor deze heraut van de lente.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load