• Bonsai Crassula: verzorging, standplaats en vermeerderen van Crassula sarcocaulis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere vetplant Bonsai Crassula, Crassula sarcocaulis die niet alleen een mooie plant voor de rotstuin is maar ook geschikt is voor mini landscaping en als bonsai. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Bonsai Crassula en wat zijn de beste Crassula sarcocaulis om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Rotstuin, Crassula, Vetplant, Bonsai

  Bonsai Crassula

  Het geslacht Crassula is een geslacht van bijna vijftienhonderd planten, behorende tot de vetplantenfamilie of Crassulaceae en daarmee familie van de bekende Jade Plant. Bonsai Crassula is een uit Zuid-Afrika  afkomstige vetplant die als een van weinige kleine planten in boomvorm groeit. In het wild vinden we Bonsai Crassula vooral op droge, stenige plekken tussen rotsen en in richels. Het zijn plekken waar het zomers regent en in de winter droog is. De lokale bevolking in Afrika, die de plant aanduidt met de namen ‘Serelilenyane’en ‘Umadinsane’, gebruikt de plant als braakmiddel.

  Er worden twee ondersoorten onderscheiden van Crassula sarcocaulis:

  • Crassula sarcocaulis subsp. Sarcocaulis, deze groeit omhoog, als een klein boompje
  • Crassula sarcocaulis subsp. Rupicola, deze groeit meer in de breedte

  Etymologie Crassula sarcocaulis

  De botanische naam van de Bonsai Crassula is Crassula sarcocaulis. De geslachtsnaam Crassula is Latijn en is een verkleinwoord van ‘crassus’ of ‘dik ’ een verwijzing naar de dikke bladeren. De soortnaam ‘Sarcocaulis’ is afgeleid van het Griekse ‘sarx’ of ‘vlees’ en ‘caulis’ of ‘stengel’ en betekent ‘vlezige stengel’.

  93c5a70352a9cff2f9f76db3aa801f9e_medium.

  Is Bonsai Crassula giftig?

  Bonsai Crassula is licht giftig. Speciale voorzorgsmaatregelen hoeven niet genomen te worden tijdens het verplanten of snoeien. De plant is niet eetbaar.

  Is Bonsai Crassula winterhard?

  Hoewel Bonsai Crassula uit Zuid-Afrika komt en op droge plekken groeit, is deze plant heel sterk en overleeft natte winters met maximaal 15 graden Celsius vorst. Hoewel groenblijvend kan de plant haar bladeren verliezen bij hele strenge vorst.

  6a168f4c3c80cf13921cc7cd672e440c_medium.

  Beschrijving Bonsai Crassula

  De Bonsai Crassula is een maximaal vijfentwintig centimeter hoge, groenblijvende halfheester. Vanuit een stam groeit een kroon van stengels. De dikke stengels zijn grillig gevormd en geven de plant het uiterlijk van een kleine boom, zoals een bonsai. De kleine lancetvormige bladeren zijn, net als de stengels, succulent, ze kunnen dus water opslaan. De bloeitijd van Bonsai Crassula loopt grofweg van  juni tot en met juli. De kleine roze of witte, stervormige bloempjes hebben vijf kroonblaadjes en vijf meeldraden. Ze staan gegroepeerd in een platte bloeiwijze.

  44605b0b363c8be99559dafbd4243898_medium.

  Toepassing Bonsai Crassula in tuinen en huiskamer

  De Bonsai Crassula is een prachtige plant de rotstuin. Plant Bonsai Crassula in potten, in platte schalen of tussen stenen voor een prachtig effect. Bonsai Crassula combineert natuurlijk goed met andere vetplanten zoals Huislook, Muurpeper en Roze vetkruid. De Bonsai Crassula kan ook als kamerplant worden gehouden, mits de in plant winter niet te warm wordt gezet. Zoals de naam al aangeeft is Crassula sarcocaulis heel gemakkelijk als Bonsai te kweken, immers dat is de natuurlijke vorm van de plant.

  Standplaats en planten Bonsai Crassula

  Bonsai Crassula heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats. Zorg voor een goed doorlatende, matig voedselrijke, zandige grond met grit voor het beste resultaat. In potten dient een schervenlaag te worden aangebracht op de bodem.

  b717f45f441db5374fb1ba01b1a06ff2_medium.

  Snoeien Bonsai Crassula

  Bonsai Crassula hoeft niet te worden gesnoeid maar kan eventueel in vorm worden geknipt. .

  Stekken Bonsai Crassula

  Niets is eenvoudiger dan de Bonsai Crassula te vermeerderen. Stengel stek is eigenlijk altijd succesvol. Snij met een scherp mes stukjes stengel van ongeveer drie centimeter af en laat dit één dag drogen. Daarna steek je de stengel in gewone stekgrond, waarna de stekje binnen een maand wortels aanmaken. Gebruik van stekpoeder mag maar is niet noodzakelijk.

  Bonsai Crassula kopen

  Bonsai Crassula is slechts af en toe verkrijgbaar in tuincentra. De volgende zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Crassula sarcocaulis, wildvorm, roze bloemen

  • Crassula sarcocaulis 'Alba', witte bloemen

  Bonsai Crassula

  Deze miniboom is een natuurlijke bonsai!

  61989a6487f0d5fa2152a75d536fd606_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load