• Boerenjasmijn of Philadelphus Coronarius, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de heerlijk geurende en prachtig wit bloeiende heester:  Boerenjasmijn of Philadelphus Coronarius, een voorjaarsbloeier. Hoe en wanneer moet je de Boerenjasmijn snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Boerenjasmijn nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Voorjaarsbloeier, Boerenjasmijn, Philadelphus

  Boerenjasmijn

  Wie kent die niet die heerlijke zoete geur die in mei en juni uit onze tuinen omhoog stijgt?

  Het is misschien wel de bekendste heester met witte bloemen uit onze tuinen: de uit Zuid-Europa stammende Boerenjasmijn.

  Boerenjasmijn is een bladverliezende heester met heerlijk geurende mooie roomwitte bloemen.

  De Nederlandse benaming is Boerenjasmijn maar ook de benamingen Gewone Boerenjasmijn en Welriekende Jasmijn worden gebruikt. In werkelijkheid is het echter geen echte jasmijn, die naam is namelijk voorbehouden aan de Jasminum officinale.

  Etymologie Philadelphus Coronarius

   8f84123a17066ab05fa3a3af9524e3bc_1402846De wetenschappelijke benaming van Boerenjasmijn is Philadelphus Coronarius.

  De naamPhiladelphus is afgeleid van de oude Griekse koning van Egypte Ptolemy II Philadelphos.

  In zijn tijd werden potten met geurende oliën meegegeven aan de doden als grafgift.  

  Coronarius is afgeleid van het Latijnse corona of kroon en verwijst naar  de bloemblaadjes.

  Beschrijving Boerenjasmijn

  De Boerenjasmijn is met zijn hoogste van twee á drie meter een middelgrote struik. Deze bladverliezende heester heeft enigszins knoestige takken. De ovale, spits toelopende bladeren staan paarsgewijs aan de stengels. Ze zijn licht gekarteld. In mei en juni verschijnen de witte tot roomwitte bloemen met hun bedwelmende geur, dicht geclusterd aan de takken. Heel de struik is overdekt met een witte waas van bloemen. Na de bloei verschijnen kleine zaadjes.

  Toepassing Boerenjasmijn in de tuin

  Boerenjasmijn is veel te vinden in stadstuinen en parken. Het is een gemakkelijke struik die natuurlijk in de vroege zomer een wellust voor het oog is.

  De zoete, bedwelmende geur is zo sterk dat sommige mensen er niet van kunnen slapen als het raam van de slaapkamer openstaat.  

  Hommels, bijen en vlinders zijn dol op Boerenjasmijn maar dan wel de exemplaren met niet gevulde bloemen.  De nectar in gevulde bloemen is onbereikbaar voor hen. Boerenjasmijn wordt vaak gebruikt als erfafscheiding.

  d369548a545e15d08b679f27f84b6533_1402846

  Behalve de oorspronkelijke, wilde vorm van Philadelphus Coronarius, Boerenjasmijn zijn er ook een aantal aantrekkelijke cultivars gekweekt.

  Ook zijn er soorten gekruist met de Amerikaanse tegenhanger van de Boerenjasmijn: Philadelphus mycrophyllus.

  Hieruit zijn weer hybriden ontstaan.

  Mooie cultivars en hybriden zijn:

  • Philadelphus 'Belle Etoile' , sterk geurend
  • Philadelphus coronarius 'Aureus' , prachtig goudkleurig blad
  • Philadelphus coronarius 'Variegatus', bont blad
  • Philadelphus 'Dame Blanche', halfhoog en sterk geurend
  • Philadelphus Lemoinei, geschikt voor een haag
  • Philadelphus ‘Manteau d'Hermine’, dwergvorm, gevulde bloemen.
  • Philadelphus 'Virginal', gevulde bloemen

  Standplaats, grond en planten van Boerenjasmijn

  Geen gemakkelijkere plant dan Boerenjasmijn. Een zonnige standplaats is gewenst, maar met halfschaduw en zelfs schaduw neemt ze net zo genakkelijk genoegen. Arme grond: prima. Rijke, voedzame grond: ook goed.

  Belangrijk is dat de grond goed gedraineerd is, want zoals veel mediterrane planten houdt Boerenjasmijn niet van natte voeten. Zorg bij het planten voor wat gedroogde koemest om de groei op gang te brengen en mulch elk jaar. Dat houdt meteen het onkruid weg.

  Hoe en wanneer snoeien van Boerenjasmijn

  35e604851538c2bdc9eb06b00dca80fa_1402846Het snoeien van Boerenjasmijn is belangrijk om elk jaar een rijke bloei te krijgen. Alleen in het eerste jaar na het planten mag er niet gesnoeid worden.

  Snoei altijd direct na de bloei. Als vuistregel snoei elk jaar ongeveer één derde van de takken weg.

  Snoei tot diep in de plant, maximaal 30 centimeter boven de grond. Snoei takken weg daar waar de bladeren erg dik op elkaar groeien. Dit bevordert de luchtcirculatie en voorkomt schimmels.

  Let bij snoeien op dat je altijd net boven een knoop snoeit. Buiten de jaarlijkse snoei dienen jonge uitlopers tot aan grondniveau worden weggeknipt.e0d3cf7bbeae16a67ec17c0ff3aa955d_1402846

  Boerenjasmijn vermeerderen

  De Boerenjasmijn kan op diverse manieren worden vermeerderd. Voor de amateur is het nemen van Boerenjasmijn stekken van jong hout is de gemakkelijkste methode.  Neem in het voorjaar stekjes, van nieuwe groei, van maximaal 15 centimeter lang.

  Neem alleen stekken van planten die perfect gezond uitzien. Trek van de onderste tien centimeter de bladeren af. Snij de stek schuin af en doop deze in stekpoeder. Stekpoeder is een wortel bevorderend hormoon.

  Gebruik gewone stekgrond die wel vochtig moet zijn maar zeker niet nat.  Zelf dek ik de potten af met plastic zakken. Normaal gesproken wortelen de stekken binnen twee maanden. Stekken die bruin worden of slecht uitzien dienen meteen weggegooid te worden.

  Boerenjasmijn

   Een heerlijk geurende heester.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load