In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de heerlijk geurende en prachtig wit bloeiende heester: Boerenjasmijn of Philadelphus Coronarius, een voorjaarsbloeier. Hoe en wanneer moet je de Boerenjasmijn snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Boerenjasmijn nodig en hoe kun je ze vermeerderen.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Voorjaarsbloeier, Boerenjasmijn, Philadelphus
Wie kent die niet die heerlijke zoete geur die in mei en juni uit onze tuinen omhoog stijgt?
Het is misschien wel de bekendste heester met witte bloemen uit onze tuinen: de uit Zuid-Europa stammende Boerenjasmijn.
Boerenjasmijn is een bladverliezende heester met heerlijk geurende mooie roomwitte bloemen.
De Nederlandse benaming is Boerenjasmijn maar ook de benamingen Gewone Boerenjasmijn en Welriekende Jasmijn worden gebruikt. In werkelijkheid is het echter geen echte jasmijn, die naam is namelijk voorbehouden aan de Jasminum officinale.
De wetenschappelijke benaming van Boerenjasmijn is Philadelphus Coronarius.
De naamPhiladelphus is afgeleid van de oude Griekse koning van Egypte Ptolemy II Philadelphos.
In zijn tijd werden potten met geurende oliën meegegeven aan de doden als grafgift.
Coronarius is afgeleid van het Latijnse corona of kroon en verwijst naar de bloemblaadjes.
De Boerenjasmijn is met zijn hoogste van twee á drie meter een middelgrote struik. Deze bladverliezende heester heeft enigszins knoestige takken. De ovale, spits toelopende bladeren staan paarsgewijs aan de stengels. Ze zijn licht gekarteld. In mei en juni verschijnen de witte tot roomwitte bloemen met hun bedwelmende geur, dicht geclusterd aan de takken. Heel de struik is overdekt met een witte waas van bloemen. Na de bloei verschijnen kleine zaadjes.
Boerenjasmijn is veel te vinden in stadstuinen en parken. Het is een gemakkelijke struik die natuurlijk in de vroege zomer een wellust voor het oog is.
De zoete, bedwelmende geur is zo sterk dat sommige mensen er niet van kunnen slapen als het raam van de slaapkamer openstaat.
Hommels, bijen en vlinders zijn dol op Boerenjasmijn maar dan wel de exemplaren met niet gevulde bloemen. De nectar in gevulde bloemen is onbereikbaar voor hen. Boerenjasmijn wordt vaak gebruikt als erfafscheiding.
Behalve de oorspronkelijke, wilde vorm van Philadelphus Coronarius, Boerenjasmijn zijn er ook een aantal aantrekkelijke cultivars gekweekt.
Ook zijn er soorten gekruist met de Amerikaanse tegenhanger van de Boerenjasmijn: Philadelphus mycrophyllus.
Hieruit zijn weer hybriden ontstaan.
Mooie cultivars en hybriden zijn:
Geen gemakkelijkere plant dan Boerenjasmijn. Een zonnige standplaats is gewenst, maar met halfschaduw en zelfs schaduw neemt ze net zo genakkelijk genoegen. Arme grond: prima. Rijke, voedzame grond: ook goed.
Belangrijk is dat de grond goed gedraineerd is, want zoals veel mediterrane planten houdt Boerenjasmijn niet van natte voeten. Zorg bij het planten voor wat gedroogde koemest om de groei op gang te brengen en mulch elk jaar. Dat houdt meteen het onkruid weg.
Het snoeien van Boerenjasmijn is belangrijk om elk jaar een rijke bloei te krijgen. Alleen in het eerste jaar na het planten mag er niet gesnoeid worden.
Snoei altijd direct na de bloei. Als vuistregel snoei elk jaar ongeveer één derde van de takken weg.
Snoei tot diep in de plant, maximaal 30 centimeter boven de grond. Snoei takken weg daar waar de bladeren erg dik op elkaar groeien. Dit bevordert de luchtcirculatie en voorkomt schimmels.
Let bij snoeien op dat je altijd net boven een knoop snoeit. Buiten de jaarlijkse snoei dienen jonge uitlopers tot aan grondniveau worden weggeknipt.
De Boerenjasmijn kan op diverse manieren worden vermeerderd. Voor de amateur is het nemen van Boerenjasmijn stekken van jong hout is de gemakkelijkste methode. Neem in het voorjaar stekjes, van nieuwe groei, van maximaal 15 centimeter lang.
Neem alleen stekken van planten die perfect gezond uitzien. Trek van de onderste tien centimeter de bladeren af. Snij de stek schuin af en doop deze in stekpoeder. Stekpoeder is een wortel bevorderend hormoon.
Gebruik gewone stekgrond die wel vochtig moet zijn maar zeker niet nat. Zelf dek ik de potten af met plastic zakken. Normaal gesproken wortelen de stekken binnen twee maanden. Stekken die bruin worden of slecht uitzien dienen meteen weggegooid te worden.
Een heerlijk geurende heester.
Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.
End of content
No more pages to load