• Bloedwortel standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Sanguinaria canadensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Bloedwortel, Sanguinaria canadensis, een schaduwplant die van maart tot en met mei bloei met helderwitte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Bloedwortel.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, # Sanguinaria, Schaduwplant, Knolgewas, Voorjaarsbloeier

  3212293abd8176492c88be21e1775f7e_medium.

  Bloedwortel

  Sanguinaria is een uit het oosten van Noord-Amerika afkomstig geslacht, waarvan Sanguinaria canadensis de enige soort is.

  Het geslacht behoort tot de papaverfamilie of Papaveraceae.

  De natuurlijke habitat van Bloedwortel betreft voedselrijke loofbossen, vochtige ravijnen en de waterrand. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikten het rode sap van de wortel om manden en kleuren mee te kleuren.

   

  Etymologie Sanguinaria canadensis

  De botanische naam van Bloedwortel is ‘Sanguinaria canadensis’. Zowel geslacht als soort zijn in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Sanguinaria’ is samengesteld  uit het Latijnse ‘sanguis of ‘bloed’ en ‘arius’ of ‘achtig’ en betekent ‘op bloed gelijkend. Het is een verwijzing naar het oranjerode sap van met name de wortelstok. De soortnaam ‘canadensis’ is samengesteld uit ‘Canada’ en het Latijnse ‘ensis of ‘afkomstig uit’ en betekent ‘afkomstig uit Canada’. 

  De Nederlandse naam ‘Bloedwortel’ is afgeleid van de kleur van het wortelsap. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Kanadische Blutwurz’, in het Engels heet ze ‘Bloodroot’ of ‘Canada puccoon’. De Fransen gebruiken de naam ‘La sanguinaire du Canada’.

  Beschrijving Bloedwortel 

  Sanguinaria canadensis is een twintig centimeter hoe, kruidachtige plant die groeit vanuit ondiep liggende, vlezige wortelstokken. Bloedwortel heeft één onregelmatig gelobd, hart- of niervormig, zilvergroen blad met een doorsnede van tien tot vijfentwintig centimeter. De bloeitijd van Sanguinaria loopt van april tot en met mei, de bloemknop wordt aanvankelijke geheel omwikkeld door het blad. Zodra het blad zich ontvouwt, gaat de knopo open. De aantrekkelijke, helderwitte bloemen met hun acht tot zestien gele meeldraden, lijken wel wat op die van de bosanemoon. Ze bloeien slechts kort en direct na de bloei verschijnt het zaad dat in de natuur door mieren wordt verspreid. In augustus sterft het blad van Bloedwortel af om pas in het voorjaar weer uit te lopen.

  Is Sanguinaria winterhard?

  Sanguinaria overwintert met ondergrondse wortelstokken, ook wel rizomen genoemd, en is winterhard tot minus dertig graden Celsius. 

  Is Sanguinaria giftig?

  Sanguinaria is zeer giftig en kan sterke reacties oproepen bij inname. De oorspronkelijke bewoners van America echter, hadden voor het sap tal van medicinale toepassingen in hum traditionele geneeskunde. Actieve bestandsdelen van het sap, zoals sanguinarine, worden onder meer in tandpasta gebruikt vanwege hun antiseptische werking. Ook worden er homeopathische Sanguinaria preparaten en thee te koop aangeboden van gemalen Bloedwortel. 

  Toepassing Bloedwortel in de tuin

  Bloedwortel is een aantrekkelijke schaduwplant die vooral onder bladverliezende bomen en struiken wordt aangeplant. Ook plekken op het noorden, zonder directe zon, zijn heel geschikt. Combineer Bloedwortel met andere voorjaarbloeiers, zoals Winterakoniet, Hondstand of Trillium.

  Standplaats, planten en verzorging Bloedwortel 

  Bloedwortel heeft een standplaats in de schaduw nodig. De grond dient humusrijk, goed gedraineerd en altijd vochtig te zijn. Plant de langzaam groeiende Bloedwortel in het najaar, plant ze maximaal tien centimeter uit elkaar en maximaal vijf centimeter diep. Mulch elk jaar met gevallen blad. 

  Ziektes Bloedwortel 

  Bloedwortel is prima bestand tegen ziekten en insecten, al willen slakken de bladeren wel eens aanvreten. Echter als de grond te (lang) te nat is dan treedt wortelrot op. 

  Sanguinaria vermeerderen

  De meest gebruikte wijzen van vermeerderen van Bloedwortel zijn zaaien en scheuren. Zaai deze planten vroeg in het najaar in de volle grond. De kruipende wortelstok kan gemakkelijk worden gescheurd, zodra het blad geel wordt. 

  Bloedwortel kopen

  De Bloedwortel is soms als plant zelden te koop in tuincentra maar in gespecialiseerde webshops is ze te vinden. De volgende cultivars zijn aan te raden:

  • Sanguinaria canadensis, wildvorm
  • Sanguinaria canadensis 'Major', grootbloemig
  • Sanguinaria canadensis 'Multiplex‘, halfgevulde bloem

  Bloedwortel 

  Een bijzondere, maar langzaam groeiende schaduwplant met een helderwitte bloem

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load