• Blauwkussen, standplaats, verzorging en vermeerderen van Aubrieta

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in maart tot juni wit, roze of lila bloeiende Blauwkussen of Randjesbloem, Aubrieta. Hoe verzorg je Blauwkussen, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Blauwkussen vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Aubrieta, Bijenplant, Grondbedekker, Wintergroen

  Blauwkussen of Randjesbloemb33e15a7331ead9db0157bcfd5bea8ce_medium.

  Blauwkussen, Aubrieta, is een uit Italië, Griekenland en Klein-Azië afkomstige, kruipende, overblijvende, kruidachtige, bloeiende plant. We vinden de planten in hun natuurlijke habitat vooral op droge, kalkrijke berghellingen. Het geslacht Aubrieta telt zo’n 12 tot 20 soorten en behoort tot de Kruisbloemenfamilie of Brassicaceae waartoe onder meer de bekende Muurbloem behoort. We vinden de Blauwkussen, behalve als tuinplant, inmiddels in tal van landen in de gehele wereld in het wild. De eerste Aubrieta in onze tuinen was Aubrieta deltoidea maar later zijn daar andere soorten bijgekomen en inmiddels hebben kwekers talloze hybriden en cultivars gekweekt. 

  Etymologie Aubrieta 

  De botanische naam van Blauwkussen is 'Aubrieta ’ . Het geslacht ‘’Aubrieta’ werd in 1763 wetenschappelijk beschreven door de Franse botanist Michel Adanson. Hij gaf het geslacht deze naam als eerbetoon aan de Provençaalse botanische bloemenillustrator Claude Aubriet. 

  De naam Nederlandse naam ‘Blauwkussen’ is een verwijzing naar de bloeiperiode, als deze plant geheel bedekt is met blauwe bloemen en als het ware blauwe kussens op de grond vormt. De naam Randjesbloem verwijst naar het feit dat deze plant vaak langs paden wordt aangeplant. De Fransen noemen Blauwkussen ‘L'aubriète’, de Duitsers noemen haar ‘Blaukissen’ of ‘Aubrietien’ en de Engelsen ‘False Rockcress’ of ‘Aubrietia’.

  820cffa4f6da6e1341d3d4a4f0f88cce_medium.

  Beschrijving Blauwkussen

  Als kussenvormende bodembedekker, is Blauwkussen een ondiep wortelende plant. De plant wordt meestal tussen de tien en vijftien centimeter hoog. De korte stengels zijn bezet met ovaalvormige, meestal gezaagde, grijsgroene blaadjes die verspreid of tegenover elkaar staan. De liggende stengels bewortelen, op deze manier verspreidt Blauwkussen zich snel over een oppervlakte. De bloeitijd van Blauwkussen loopt van april tot en met mei. 

  De kleine bloemen, met vier bloemblaadjes, vindt je bovenaan de stengels. Zij zijn wit, roze, lila of paars met kleine gele meeldraden. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Blauwkussen in de tuin

  Blauwkussen is als grondbedekker heel geschikt als bolderrand in de bloeiende border, als randbeplanting van paden en tussen stapstenen. Ook in rotstuinen en in een terracotta potten, groeiend over randen en tussen stenen, is de plant op zijn plek. Ik heb ze zelfs ook eens in een hangpot gezien, op stenen stapelmuurtjes en in steenvoegen. De bloemen trekken bijen en hommels aan. 

  4acebf48648477e0fcf348cae1131744_medium.

  Grond, planten en standplaats Blauwkussen

  Blauwkussen groeit het best op een zonnige plek met goed gedraineerde, zanderige, matig voedselrijke grond. Eventueel voorzie je de bodem met grind en steenslag voor goede afwatering. heb je zure grond, voeg dan kalk toe. Plant ze op een afstand van twintigcentimeter van elkaar, de planten bedekken het tussenliggende gedeelte heel snel. Na de bloei kun je Aubrieta het beste snoeien, zo blijft de plant mooi compact. 

  Is Blauwkussen winterhard?

  Blauwkussen is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul.  

  Is Blauwkussen giftig?4e6c944bec974b5873a7db1e889a55d4_medium.

  Blauwkussen staat niet bekend als giftig, maar kent verder ook geen eetbare delen.

  Blauwkussen vermeerderen

  Blauwkussen kan gezaaid worden, dat is een heel simpel proces. Zaai ze halverwege april en eind mei in de volle grond of twee maanden eerder binnenshuis. Je kunt Blauwkussen daarnaast heel eenvoudig stekken. Je vindt de jonge plantjes aan de planten die je al hebt: de liggende stengels bewortelen heel gemakkelijk. 

  Blauwkussen kopen

  Blauwkussen is te koop in gespecialiseerde webshops en in tuincentra, als zaad, maar vaak ook als plant. De meeste planten die worden aangeboden zijn hybriden. Heel mooi zijn onder meer:

  • Aubrieta deltoidea 'Royal Blue’, blauwe bloemen
  • Aubrieta ‘Argenteovariegata’, witgroen blad, lila bloemen
  • Aubrieta ‘Blaumeise’, blauwpaarse bloemen
  • Aubrieta 'Cascade Blue’, blauwpaarse bloemen
  • Aubrieta 'Cascade Red’, rozerode bloemen
  • Aubrieta 'Double Pink’, halfgevulde, roze bloemen
  • Aubrieta ‘Doctor Mules variegated’, wit omrand blad, paarse bloemen
  • Aubrieta 'Hamburger Stadtpark’, paarse bloemen
  • Aubrieta 'Pixie Pearls’, parelwitte bloemen
  • Aubrieta 'Red Carpet’, paarsrode bloemen
  • Aubrieta 'Regado White’, witte bloemen
  • Aubrieta 'Rokey's Purple’, purperkleurige bloemen
  • Aubrieta ‘Snowdrift’, kleine witte bloemen

  Blauwkussen

  Blauwkussen is fantastische bodembedekker die overal groeit.  

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load