• Blauweregen, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Wisteria sinensis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in het voorjaar uitbundig bloeiende klimplant  Wisteria sinensis. Hoe verzorg je de Chinese Blauweregen, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je Wisteria sinensis vermeerderen en hoe ze te snoeien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Klimplant, Wisteria, Bijenplant

  Blauweregen

  Blauweregen ook wel Chinese Blauweregen genoemd is een attractieve klimplant die in mei/juni bedekt is met prachtige neerhangende bloemtrossen, vol sterk geurende bloemen.

  29767e244b5083aac198cd9bf9de3f34_medium. 

  In het land van herkomst, China wordt de Wisteria chiao teng genoemd, ofwel prachtige wijnstok. In het wild groeien ze daar in bossen. Hun wortelstok staat in de schaduw en de ranken groeien door de boomtakken richting de zon.

  Etymologie Wisteria sinensis

  De botanische benaming van de Blauwe regen is ‘Wisteria sinensis’. Het geslacht ‘Wisteria’ bestaat uit een tiental soorten die allen afkomstig zijn uit China, Japan en Korea. bb46d43dd42f04ee6e95ededaa83adb6_medium.

  Het geslacht is ingedeeld bij de Vlinderbloemenfamilie of Fabaceae. De Engelse botanist Thomas Nuttall gaf het geslacht haar naam, ‘Wisteria’ is een eerbetoon aan de Amerikaanse dokter Caspar Wistar. In 1816 stuurde John Sims een Blauwe regen plant naar England, een plant die hij had ontdekt in een tuin in Canton, China. De soortaanduiding ‘sinensis’ is afgeleid van het woord ‘Sinae’ of ‘China’ en betekent ‘afkomstig uit China’.

   

  Beschrijving Chinese Blauweregen

  Chinese Blauweregen is een echte slingerplant die met lange, snelgroeiende ranken de hoogte opzoekt.

  Daarbij kan de plant gemakkelijk tien tot vijfentwintig meter lang worden.

  Vanuit de wortelstok groeien lange ranken die zich winden rondom steunpunten zoals draden, stijlen en takken. Chinese Blauweregen is linkswindend, tegen de klok in dus.

   

  5a35d44a298e1ccafe3b7d7db7c2e6bd_medium.

  Aan de lange ranken verschijnen in het voorjaar talloze lange trossen met knoppen. Tegen de tijd dat deze opengaan verschijnen ook de bladeren aan de plant. De samengestelde bladeren zijn lang en geveerd. Elk blad bestaat als het ware uit een stengels met subblaadjes. De individuele bloemen zijn kelkvormig met een breed uitlopende lip, in de kleuren roze, wit, blauw en lila.

  Toepassing Blauweregen in de tuin

  Blauweregen is een plant langs muren van schuurtjes of woonhuizen en over pergola’s of overspanningen te laten begroeien voor schaduw of ter camouflage van lelijke plekken. Je kunt een Wisteria beter niet om een boom laten groeien want die wordt als het ware verstikt. Ook met regenpijpen dient voorzichtig te worden omgegaan.

  Er zijn een aantal mooie cultivars voor de tuin. Een prachtige cultivar is de Wisteria sinensis ´Prolific´, die nog rijker bloeit dan de gewone Blauweregen. De cultivar Wisteria sinensis ´Alba´ bloeit met witte bloemen en wordt ook wel Witteregen genoemd. Wisteria sinensis ‘Amethyst’ is ook heel mooi met zijn violetblauwe bloemen met een rode gloed. Wisteria sinensis 'Caroline' heeft heel donkerpaarse bloemen. Wisteria sinensis ‘Rosea’ heeft mooie roze bloemen net als de Wisteria sinensis ‘Prematura’.

  Grond en standplaats van de Blauweregen

  De Blauweregen doet het prima op een plek op het zuidwesten of het zuiden. Zorg bij voorkeur voor een plek met wat schaduw voor de wortels. De grond dient goed gedraineerd te zijn, vruchtbaar en lichtzuur. Verwerk daarom compost in de grond. Verwerkt ook gedroogde mest in de grond. Als de plant eenmaal groeit hoeft er alleen in het voorjaar een beetje te worden bijgemest.

  Wanneer en hoe Blauweregen snoeien

  Wisteria’s zijn snelle groeiers en snoeien is dan ook bepaald geen luxe. Het snoeien van de Blauweregen is noodzakelijk om de enorme groei in toom te houden maar ook om de ontwikkeling van meer bloemen te bevorderen. Wisteria De beste periode voor snoeien is direct na de bloei. Blauweregen bloeit op tweejarig hout. Knip de takken daarom nooit helemaal af maar houd steeds een aantal knopen over.

  Verder dient dood hout altijd verwijderd te worden. Voor het in vorm snoeien kun je wegsnijden wat ongewenst is. Wisteria kan heel goed tegen snoeien.

  Mijn Wisteria bloeit niet

  Als de Blauweregen niet bloeit dan zijn er een aantal mogelijke redenen:

  • Het is een jonge plant. De eerste jaren na aanplant bloeit Wisteria meestal niet.
  • De plant heeft onvoldoende of juist te veel meststoffen om goed te groeien. Deze sterk groeiende plant heeft voeding nodig. Te veel voeding leidt echter weer tot bladeren en weinig knoppen.
  • De grond is niet zuur genoeg. Kalkhoudende, alkaline grond wordt minder goed verdragen.
  • Het is een slechte cultivar. Koop Wisteria bij een erkend bedrijf en bij voorkeur van planten die je bloeiend kunt zien. Daarmee voorkom je teleurstelling.
  • Sommige vogels eten de groene scheuten en bloemknoppen.

   

  bc8c558ad0a8a387f8e25df0c5e224ab_medium.

  Blauweregen vermeerderen

  Het zaad van de Blauweregen heeft geen koude periode nodig en kan daarom direct na rijpen worden gezaaid. Het ontkiemen gebeurd vaak pas in het voorjaar. Enig geduld is dus vereist. Daarna duurt het nog minstens drie jaar eer de plant bloeit. De kleur van de bloem kan een verassing zijn: die kan afwijken van de ouderplant.d5a374a143bf794190da7f7166a3cb7b_medium.

  Blauweregen is ook vrij eenvoudig te stekken. Neem hiervoor direct na de bloei buigzame, niet verhoute,  takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder.

  Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na zes tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. De Wisteria kan dan worden uitgeplant in de tuin.

  Blauweregen

  Een prachtige klimplant vol heerlijk ruikende bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load