• Blauwe spirea standplaats, planten, verzorging, snoeien en stekken van Caryopteris x clandonensis

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Blauwe spirea, Baardbloem of Blauwbaard: Caryopteris x clandonensis, een prachtige sierheester. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien Blauwe spirea, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Blauwbaard.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Vlinderbloem, Sierheester

  Blauwe spirea, Baardbloem of Blauwbaard

  Caryopteris is een uit Oost-Azië: China, Korea, Japan en Mongolië afkomstig geslacht van zeven soorten bloeiende,  kruidachtige planten uit de Lipbloemenfamilie of Lamiaceae. Vroeger werd dit geslacht, ten onrechte, ondergebracht in de Ijzerhardfamilie of Verbenaceae. DNA onderzoek leidde tot het onderbrengen in de Lamiaceae familie. Caryopteris x clandonensis is  een hybride, een kruising tussen Caryopteris incana en Caryopteris mongholica. Deze kruising ontstond in 1930, spontaan, in de tuin van Arthur Simmonds, in West Clandon, nabij Guildford, Surrey en veroverde van daaruit de gehele wereld.

  e7a3397ce07d824ce7245c8da0bb3ebb_medium.

  Etymologie Caryopteris x clandonensis

  De botanische naam van Baardbloem is Caryopteris x clandonensis. De geslachtsnaam ‘Caryopteris’ is samengesteld uit  het  Griekse ‘karyon’ of ‘noot’ en ‘pteron’ of ‘vleugel’, een verwijzing naar de gevleugelde vruchten. De ‘x’ geeft aan dat deze soort een hybride betreft. De toevoeging ‘clandonensis’ is een verwijzing naar de vindplaats van de hybride, de tuin van  Arthur Simmonds, in Clandon. 

  De Nederlandse namen ‘Baardbloem’ of ‘Blauwbaard’ zijn een verwijzing naar de gewimperde rand van de onderlip van de bloem. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Blaubart’ of ‘Bartblume’ en in het Engels ‘Blue beard’ of ‘Mist spiraea’. De Fransen gebruiken de naam ‘Spirée bleue’. 50cbf5c78ce10b515a07f65d9047a604_medium.

  Beschrijving Baardbloem

  Baardbloem is een sierheester. Het is een maximaal één meter hoge, bladverliezende struik die sterk vertakt is. De takken groeien omhoog. De grijsgroene blaadjes zijn lancetvormig en staan kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengels. Aan één plant kunnen de bladeren zowel grof getand als niet getand zijn. Als je een blad kneust komt de aromatische geur te voorschijn die lijkt op die van de bladeren van Echte lavendel. In de periode augustus - september verschijnen aan deze najaarsbloeier trosjes met prachtige blauw-violette bloemen, met lange meeldraden, in bijschermen in de oksels van de bovenste bladeren van de stengel. De late bloei maakt Caryopteris een belangrijke voedingsbron voor vlinders, hommels en bijen. 

  Is Caryopteris winterhard?

  Caryopteris soorten zijn matig winterhard. Plant ze daarom op een zonnige, doch beschutte plek en mulch ze rijkelijk voor de winter. In erg koude en natte winters kan de plant afsterven. In het voorjaar springt ze dan meestal weer uit. Een goede optie voor de koude winters is er een grote terracotta pot omgedraaid op te zetten. Dat houdt de plant voldoende warm en de aarde droog.  

  411545fa7875937e1df97b5366463f9f_medium.

  Is de Caryopteris giftig?

  Caryopteris staat niet bekend als giftig maar de plant bevat ook geen eetbare delen. 

  Toepassing Baardbloem in de tuin

  Baardbloem in groepen geplant vormt met haar blauwlila waas een geurend najaarsbeeld. De plant combineert mooi met kruiden als rozemarijn, salie, tijm en oregano om zo een heerlijke geurhoek te creëren. Bijen, hommels en vlinders voelen zich sterk aangetrokken tot de bloemen. Combineer Blauwe spirea in de bloeide borden met planten zoals Echinacea, Monarda en Siergras.

  Standplaats, planten en verzorging Blauwe spirea

  Baardbloem heeft een beschutte standplaats in de volle zon nodig. De grond dient een goede afwatering te hebben en mag niet te voedzaam zijn. De plant doet het goed op licht zure grond maar tolereert een pH waarde van 5.0 tot 8.0. Waar nodig voeg je grit en zand toe voor een optimale drainage. Plant Blauwe spirea niet te dicht bij elkaar, een afstand van dertig centimeter tussen twee planten is prima. Baardbloem kan prima in potten worden geplant, mits deze weer een goede afwatering hebben. Extra bemesting niet noodzakelijk en gieten alleen in de eerst maanden bij extreme droogte.

  77e84a1911ce99ed057ccd1bac290302_medium.

  Blauwe spirea snoeien, waar en wanneer

  In november snoei je Caryopteris tot ongeveer twintig centimeter boven de grond  terug. Blauwe spirea bloeit op éénjarige hout, net zoals bijvoorbeeld de Vlinderstruik

  Ziektes Baardbloem

  Baardbloem  is prima bestand tegen ziekten en insecten, alleen blindwantsen willen wel eens een probleem worden. De meeste problemen ontstaan als de plant in de winter te natte voeten heeft.

  Caryopteris stekken

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Blauwe spirea is stekken. Stek Blauwe spirea in juni of juli. Neem stekken van zacht hout, van ongeveer tien centimeter lang. Verwijder de bast van de onderste twee centimeter en verwijder de blaadjes van de drie centimeter daarboven. Doop de stek tot aan het groeipunt in stekpoeder en zet ze acht centimeter diep in vochtige maar niet natte stek- of zaaigrond. Dek de stekbak af met glas of plastic.

  Baardbloem kopen

  De Baardbloem is uitsluitend in het najaar te koop in tuincentra en maar voor de meeste cultivars zijn webshops de aangewezen plek. De volgende cultivars zijn er mooi:

  • Caryopteris x clandonensis 'Blauer Spatz’, donkerblauwe bloemen, laag blijvend
  • Caryopteris x clandonensis ‘Blue Mist’
  • Caryopteris x clandonensis 'Dark Knight’, donkerblauwe bloemen
  • Caryopteris x clandonensis ‘Grand blue’, hoog
  • Caryopteris x clandonensis 'Gold Giant’, goudgeel blad, hoog
  • Caryopteris x clandonensis ‘Heavenly Blue’, violetblauwe bloemen
  • Caryopteris x clandonensis ‘Hint of gold’, geelgroen blad
  • Caryopteris x clandonensis ‘Pink Perfection’, roze bloemen 
  • Caryopteris x clandonensis 'Sterling Silver’, zilvergrijs blad
  • Caryopteris x clandonensis 'Summer Sorbet’, groen blad met zilveren rand
  • Caryopteris x clandonensis 'White Surprise’, witgroen blad

  Baardbloem

  Een aromatische plant die bijen van voedsel voorziet in het najaar.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load