• Blauwe Maskerbloem of Mimulus ringens

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de bijenplant. Blauwe Maskerbloem of Mimulus ringens een mooie moerasplant en oeverplant die lang bloeit en veel hommels aantrekt.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, RobsTuinplanten, Oeverplant, Moerasplant, Mimulus, Maskerbloem, Bijenplant

  Blauwe maskerbloem

  De blauwe maskerbloem is een overblijvende plant uit het geslacht Mimulus en is afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada. Daar vinden we deze Mimulus voornamelijk in natte weiden, moerassen, vochtige greppels en aan de waterkant. De kleur van de bloemen is doorgaans lilablauw maar ook witte en lichtblauwe exemplaren worden in het wild aangetroffen.

  De Noord-Amerikaanse Indianen en de eerste Europese kolonisten gebruikten de bladeren van deze maskerbloem voor hun salades. Daarvoor werden echter alleen jonge blaadjes voor gebruikt in het voorjaar. Van het sap van de plant werden tincturen vervaardigd die werden gebruikt bij wonden en ontstekingen. Daarnaast werd van gedroogde bladeren thee gezet.

  Etymologie Mimulus ringens

  De botanische naam van de Blauwe maskerbloem is Mimulus ringens. De naam Mimulus is afgeleid van het Griekse woord mimos of μίμος, wat imitator betekent en verwijst naar het feit dat de bloemen van sommige planten uit het geslacht Mimulus op gezichten lijken. De Latijnse toevoeging Ringens betekent “met de mond wijd open” of “gapend” en verwijst naar de openstaande bloemen.

  Beschrijving Blauwe maskerbloem8229d0f659b163362372735a401a9c17_1404157

  De Blauwe maskerbloem is een rechtopstaande, zwak vertakte plant die groeit vanuit een lange hoofdwortel. De plant is klompvormend maar niet agressief. De lange, holle stengels zijn hoekig gevormd en worden tot honderdentwintig centimeter lang. De smalle, lancetvormige bladeren staan paarsgewijs aan de stengel en zijn ongeveer vier centimeter lang. Uit de bladoksels groeien kleine zijstengels met de lilablauwe bloemen.

  Blauwe maskerbloem in de vijver

  De Blauwe maskerbloem heeft een standplaats in de volle zon of in halfschaduw nodig. Plant de Blauwe Maskerbloem in voedselrijke aarde die altijd vochtig is. Het moerasgedeelte is ideaal, liefst met de wortels in het water. Op de oever kan ook, mits de grond niet uitdroogt. Het is een plant die niet woekert en kan daarom direct in de bodem geplant worden.

  Vanwege de lengte kan de Blauwe Maskerbloem goed gecombineerd worden met Lisdodde.

  Blauwe maskerbloem vermeerderen

  De Blauwe maskerbloem kan eenvoudig gezaaid worden in vochtige grond. Daarnaast kan de plant worden vermeerderd door scheuren, zodra er vanuit de wortelstok nieuwe planten worden gevormd.

  Blauwe maskerbloem

  Een mooie vijverplant die de hele zomer bloeit.

 • End of content

  No more pages to load