Blauwe en rode lobelia, Lobelia siphilitica en cardinalis, machtig mooi
In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Scharlakenlobelia en de Virginische Lobelia, twee prachtig bloeiende Noord-Amerikaanse vijverplanten geschikt als moerasplant en oeverplant!
Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Lobelia
Blauwe en rode lobelia
Blauwe en rode lobelia zijn twee uit Noord-Amerika afkomstige, overblijvende planten die in Nederland in tuinen worden aangeplant en door vijverliefhebbers worden aangeplant als moeras- en oeverplanten.
De blauwe lobelia wordt ook wel Virginische lobelia genoemd. De rode lobelia wordt ook wel scharlakenlobelia genoemd.
Etymology Lobelia siphilitica & cardinalis
De botanische namen zijn Lobelia siphilitica en Lobelia cardinalis. Het geslacht 'Lobelia' is vernoemd naar de Belgische botanist Matthias de Lobel.
De soortnaam 'siphilitica' verwijst naar het geloof dat deze plant de geslachtsziekte syfilis zou genezen. De soortnaam 'cardinalis' voor de rode lobeliaverwijst naar de kleur van de bloemen die overeenstemming zou hebben met de scharlaken kleding van katholieke kardinalen.
Er is ook een Virginische lobelia met witte bloemen. Deze wordt aangeboden onder de naam Lobelia siphilitica 'Alba'.
Beschrijving Blauwe en rode lobelia
Beide Lobelia’s vormen zestig tot tachtig centimeter hoge stengels vanuit een rozet.
De stengels zijn voorzien van onregelmatig gezaagde, lancetvormige bladeren van ongeveer 10 tot 12 centimeter lang.
In de periode juli tot augustus verschijnen de prachtige bloemen die de verwantschap van de Lobelia’s met de klokjesfamilie (Campanulaceae) verraden.
Eerst gaan de knoppen beneden aan de stengel open en daarna de knoppen daarboven.
Blauwe', witte en rode lobelia in de vijver
Zowel de Blauwe als de rode lobelia worden veelvuldig in tuincentra en vijverspeciaalzaken aangeboden. Het zijn echte blikvangers die kleur brengen aan de vijverrand. Plant ze bij voorkeur op een zonnige standplaats, in de natte oever. Ideaal is als het water enkele centimeters onder het grondoppervlak staat. Gebruik voedselrijke grond voor een mooi blad en sterke stengels.
De lobelia’s die we in de winkel kopen zijn vaak hybriden. Dit houdt in dat verschillende soorten met elkaar gekruist zijn om zo bepaalde eigenschappen te krijgen. Het nadeel hiervan is dat het vaak matig sterke, niet altijd wintervaste planten zijn. Lobelia’s worden overigens zelden ouder dan drie of vier jaar en daarom is het goed jaarlijks wat zaad te verzamelen voor nieuwe planten.
Blauwe en rode lobelia vermeerderen
Lobelia’s zijn eenvoudig te zaaien en vaak zaaien ze zichzelf ter plekke uit. Houd er echter rekening mee dat gezaaide planten het eerste jaar niet bloeien. Stengels vormen aan de basis vaak wortels.
Deze stengels kunnen worden losgesneden van de plant. Beperkt de lengte tot 20 centimeter en verwijder alle bladeren behalve het laatste paar.
Pot de stengels op en er groeit weer een prachtige nieuwe plant uit.
Lobelia
Een kleurrijke moeras- en oeverplant!
Zit niet in de kou met Kerst - 10 tips voor een warme winter
Geen warm water met Kerst en koud moeten douchen? Daar heeft niemand zin in. Lees daarom ons tips voor een warme winter.

Tip 1 - Laat je CV jaarlijks controleren
Door je CV minimaal één keer per jaar te laten controleren en onderhouden voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Niemand wil onverwacht zonder warm water zitten en door het optijd te controleren kun je voorkomen dat je plotseling onder een koude douche staat. Lees verder

Tip 2 - Ventileer je huis goed
Je huis goed ventileren met schone buitenlucht bespaart energie. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt besparen op stookkosten door af en toe een raam open te zetten. Doe dit op het moment dat de verwarming laag of uit staat. Blijft je huis ook goed ventileren door middel van .... Lees verder

Tip 3 - Voorkom oplopende kosten
Wat een kleine reparatie had kunnen zijn kan oplopen tot een complete vervangen van de CV-ketel wanneer deze niet goed onderhouden wordt. Een nieuwe CV-ketel kost al snel €1200. Een bedrag dat je beter uit kunt geven aan een leuke vakantie. Lees verder

Tip 4- Zet de verwarming een graad lager
Ga je naar beneden om te koken in de keuken? Vergeet dan niet ... Lees verder