• Blauwe en rode lobelia, Lobelia siphilitica en cardinalis, machtig mooi

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Scharlakenlobelia en de Virginische Lobelia, twee prachtig bloeiende Noord-Amerikaanse vijverplanten geschikt als moerasplant en oeverplant!

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Lobelia

  Blauwe en rode lobelia

  Blauwe en rode lobelia zijn twee uit Noord-Amerika afkomstige, overblijvende planten die in Nederland in tuinen worden aangeplant en door vijverliefhebbers worden aangeplant als moeras- en oeverplanten.

  De blauwe lobelia wordt ook wel Virginische lobelia genoemd. De rode lobelia wordt ook wel scharlakenlobelia genoemd.

  Etymology Lobelia siphilitica & cardinalis

  De botanische namen zijn Lobelia siphilitica  en Lobelia cardinalis. Het geslacht 'Lobelia' is vernoemd naar de Belgische botanist Matthias de Lobel.

  De soortnaam 'siphilitica' verwijst naar het geloof dat deze plant de geslachtsziekte syfilis zou genezen. De soortnaam 'cardinalis' voor de rode lobeliaverwijst naar de kleur van de bloemen die overeenstemming zou hebben met de scharlaken kleding van katholieke kardinalen.

  Er is ook een Virginische lobelia met witte bloemen. Deze wordt aangeboden onder de naam Lobelia siphilitica 'Alba'.

  Beschrijving Blauwe en rode lobelia30a54641ffd3687d8e455da90e061f8b_medium.

  Beide Lobelia’s vormen zestig tot tachtig centimeter hoge stengels vanuit een rozet.

  De stengels zijn voorzien van onregelmatig gezaagde, lancetvormige bladeren van ongeveer 10 tot 12 centimeter lang.

  In de periode juli tot augustus verschijnen de prachtige bloemen die de verwantschap van de Lobelia’s met de klokjesfamilie (Campanulaceae) verraden.

  Eerst gaan de knoppen beneden aan de stengel open en daarna de knoppen daarboven.

  Blauwe', witte en rode lobelia in de vijver

  Zowel de Blauwe als de rode lobelia worden veelvuldig in tuincentra en vijverspeciaalzaken aangeboden. Het zijn echte blikvangers die kleur brengen aan de vijverrand. Plant ze bij voorkeur op een zonnige standplaats, in de natte oever. Ideaal is als het water enkele centimeters onder het grondoppervlak staat. Gebruik voedselrijke grond voor een mooi blad en sterke stengels.

  De lobelia’s die we in de winkel kopen zijn vaak hybriden. Dit houdt in dat verschillende soorten met elkaar gekruist zijn om zo bepaalde eigenschappen te krijgen. Het nadeel hiervan is dat het vaak matig sterke, niet altijd wintervaste planten zijn. Lobelia’s worden overigens zelden ouder dan drie of vier jaar en daarom is het goed jaarlijks wat zaad te verzamelen voor nieuwe planten.

  Blauwe en rode lobelia vermeerderen2278d97495818d9552e7316a92b02194_1406664

  Lobelia’s zijn eenvoudig te zaaien en vaak zaaien ze zichzelf ter plekke uit. Houd er echter rekening mee dat gezaaide planten het eerste jaar niet bloeien. Stengels vormen aan de basis vaak wortels.

  Deze stengels kunnen worden losgesneden van de plant. Beperkt de lengte tot 20 centimeter en verwijder alle bladeren behalve het laatste paar.

  Pot de stengels op en er groeit weer een prachtige nieuwe plant uit.

  Lobelia

  Een kleurrijke moeras- en oeverplant!

   

 • End of content

  No more pages to load