In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Blauwe druifjes of Muscari, een in de lente bloeiend bolgewas waarvan steeds meer soorten verkrijgbaar zijn. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Blauwe druifjes en wat zijn de beste Blauwe druifjes soorten om te kopen.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Muscari, Voorjaarsbloeier, Bolgewas
Blauwe druifjes zijn een uit het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië afkomstig bolgewas dat inmiddels in heel Europa in verwilderde staat wordt aangetroffen. De verschillende soorten lijken sterk op elkaar en zijn vaak alleen door specialisten te onderscheiden. Van de in totaal ongeveer dertig soorten zijn er zes die we veelvuldig in tuinen aantreffen. Het betreft:
In Apulië, een regio in Zuidoosten van Italië worden de bolletjes van de Muscari comosum gegeten, in de vorm van de zogenaamde Insalata di lampascioni.
De smaak is nogal bitter. De bolletjes worden daarom eerst in zout water gekookt waarna het kookvocht wordt weggegooid.
De botanische benaming Muscari kreeg het geslacht formeel in 1754 van de Britse botanist Philip Miller. De geslachtsnaam "Muscari" is afgeleid van het Griekse woord "muschos" ofwel "muskus" en refereert aan de lichtzoete muskusgeur van de bloem.
Blauwe druifjes bestaan uit een kleine bol waaruit in het najaar smalle, grasachtige blaadjes tevoorschijn komen. De hoogte bedraagt tussen de tien en twintig centimeter. In het voorjaar verschijnen de bloemstengels met een piramidevormig trosje zacht blauwe tot bijna paarse bloemen. De bloei lijkt een beetje op een trosje druiven. De bloempjes zijn een vergroeiing van zes bloemblaadjes tot een klein klokje. Aan het uiteinde zijn de bloempjes licht getand, vaak met een iets andere kleur dan het klokje.
Blauwe druifjes hebben het meeste effect in grote groepen. Nergens kun je dat beter zien dan in de Keukenhof waar een grote groep Blauwe druifjes is uitgeplant tot een meanderende rivier.
In tuinen zijn ze mooi, geplant langs paden om deze te accentueren natuurlijk ook in een ‘wilde’ tuin waar we ze lekker hun gang kunnen laten gaan.
Muscari is ook heel mooi in korven en potten.
De volgende soorten en cultivars zijn prachtig voor onze tuinen:
De meeste Muscari soorten houden van een plek met halfschaduw tot volle zon. Ze houden van vochtige, maar goed gedraineerde grond die niet te zuur is. Bemesting is niet nodig. In klei- of leemachtige grond dient zand en/of grit te worden toegevoegd voor een goede afwatering. Spit de grond een spade diep om voor het planten van de Blauwe druifjes. Omdat Blauwe druifjes al in het najaar blad aanmaken moeten ze in het najaar gepoot worden en niet in het voorjaar!
Plant Blauwe druifjes liefst in de periode september oktober. De plantdiepte van Blauwe druifjes bedraagt ongeveer tweemaal de dikte. Voor de kleinere soorten is dat twee tot drie centimeter diep, voor de grote soorten maximaal vijf centimeter. Direct na het planten goed water geven.
Bij Blauwe druifjes zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn kunnen we het loof verwijderen.
Blauwe druifjes kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bolletjes opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes uitplanten. Blauwe druifje zijn natuurlijk ook te koop in alle tuincentra en in webwinkels: elk jaar zijn er spectaculaire nieuwe cultivars.
Ze mogen in geen tuin ontbreken!
Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.
End of content
No more pages to load