• Bladbegonia als kamerplant, verzorging, planten en stekken van Begonia Rex

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Bladbegonia, Begonia Rex , een plant met prachtige gekleurde en getekende bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Begonia rex.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Begonia

  Bladbegonia

  Begonia is een uit bijna tweeduizend soorten bestaand geslacht van (sub)tropische planten die, samen met het geslacht Hillebrandia, de begoniafamilie of Begoniaceae vormt. De meeste Begonia soorten groeien in tropische wouden.Buiten de  bloeiende begonia’s die we in de huiskamer tegenkomen zijn ook Begonia’s die speciaal voor het blad worden gekweekt. Het zijn doorgaans hybriden op basis van de uit de Himalaya’s in Noord-India afkomstige Begonia rex waar hij in 1850 werd ontdekt in Assam. 

  496cbf2177e7e1e3f03a81084e8f5949_medium.

  Etymologie Begonia Rex

  De botanische naam van het geslacht is ‘Begonia’. De naam ‘Begonia’ werd in 1690 bedacht door de Franse Franciscaner monnik en botanist Charles Plumier. Hij vernoemde het geslacht naar Michel Bégon, voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haïti die Plumier begeleide op zijn reizen in de Franse Antillen om planten te verzamelen. In 1753 werd de naam Begonia overgenomen door Carolus Linnaeus. De soortnaam ‘Rex’ is Latijn voor ‘koning’, een verwijzing naar de superieure bladeren van deze Begonia. 

  cd2f8aee542b580da1d94fe85ddea87a_medium.

  Beschrijving Bladbegonia

  De Begonia is een vijfentwintig centimeter hoge, kruidachtige plant. Uit de risomateuse wortel groeien vlezige stengels, die zijn voorzien van bladeren met prachtige patronen in combinaties van crème, grijs, zilver, groen, rood, paars en zwart. Er bestaan asymmetrische, lancetvormige, hartvormige, spiraalvormige en gekrulde bladeren, doorgaans met een getande rand. Aan de onderkant en aarde randen zijn de bladeren behaard. De bloemen van de Bladbegonia zijn vrij onopvallend. Ze worden als knop weggeknipt om zo alle energie van de plant naar de prachtige bladeren te leiden. 

  Is de Begonia giftig?

  Begonia staat niet bekend als giftig. De plant is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. Bevat geen eetbare delen voor mensen. Van sommige soorten begonia’s wordt de bladstengel gegeten en andere soorten schijnen een medicinale werking te hebben. Deze werking wordt niet door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. 

  e1ecc4f28e6a439788ac91316a0053d1_medium.

  Standplaats en verzorging Begonia

  De Begonia houdt van een lichte en niet zonnige standplaats, hoe meer licht des te beter. De Begonia is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week. Sproeien nooit doen, omdat het bijna automatisch leidt tot meeldauw op bladeren. Omdat de plant wel houdt van hoge luchtvochtigheid is het het beste om een schoteltje met met kiezel en wat water te vullen en de pot daarop te zetten. Zet de plant niet te dicht bij de verwarming. 

  Hoe de Begonia overwinteren

  Deze Begonia blijft het gehele jaar door binnen en kan zelfs gedurende winter nog bloeien. De planten worden dan ook vrijwel het gehele jaar aangeboden. 

  9037e556f23a58e01e3933b9c4806f09_medium.

  Bladbegonia snoeien

  Begonia dient soms te worden bijgeknipt om de vorm compact en vol te houden. Gele bladeren en uitgebloeide bloemen meteen verwijderen anders kunnen ze gaan schimmelen en de hele plant aansteken. 

  Planten en bemesting Bladbegonia

  De Begonia kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant, met potscherven onder in de pot. Bemest Begonia, alléén in de bloeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare mest. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je de potgrond zoveel mogelijk vervangt door nieuwe.

  Ziektes Bladbegonia

  Een Begonia heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van meeldauw. Verder leidt te veel water al snel tot wortelrot. 

  5c849c23d9681fc05b18212c8dbb6b58_medium.

  Bladbegonia stekken

  De Begonia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door bladstek. Snij een paar stukken blad af, doop ze in stekpoeder en zet ze in licht vochtige grond. Daarnaast kun je scheuten vermeerderen door simpele waterstek in een glas met water. De plant wordt meestal minder mooi na enkele jaren en groeit dan ook niet meer goed. Jonge stekken groeien in korte tijd uit tot mooie nieuwe planten.

  Bladbegonia kopen

  De Bladbegonia is, vooral in het voorjaar, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende hybriden zijn erg mooi:

  • Begonia rex ‘Boston Cherries & Chocolate’, roodbruin blad
  • Begonia rex 'Curly Fireflush’, roodgroen spiraalvormig blad
  • Begonia rex ‘Escargot’, zilvergroen, spiraalvormig blad
  • Begonia rex ‘Fireworks’, roodzilver blad
  • Begonia rex 'MC Red Tango’, roodgroen blad
  • Begonia rex ‘Snow Queen’, zilverkleurig blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Bladbegonia

  Een plant met bijzondere bladeren.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.