• Bitterkruid, standplaats, planten, verzorging en zaaien van Lewisia cotyledon

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het semi succulente Bitterkruid, Lewisia cotyledon, een snel groeiende, rijk bloeiende borderplant met vrolijke, pastelkleurige bloemetjes. Wat is de beste standplaats, hoe Bitterkruid  te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Hoe en wanneer te snoeien, Wat is de bloeitijd van en welke ziekten kent Bitterkruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten,  Lewisia,  Borderplant,  Bijenplant, Rotsplant

  Bitterkruid

  Lewisia  is een uit meer dan twintig soorten en variaties bestaand geslacht, groeiend in de Rocky Mountains, uit de posteleinfamilie of Portulacaceae. Lewisia cotyledon is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika waar de plant in subalpine, rotsachtige gebieden groeit in het noorden van Californië en het zuiden van Oregon.  Er worden drie variëteiten onderkend:

  • Lewisia cotyledon var cotyledon, lepelvormig blad, witroze bloemen
  • Lewisia cotyledon var heckneri, donker blad, lila bloemen
  • Lewisia cotyledon var howellii, gekruld blad, witroze bloemen

  3a9061eb8bab770d6712f7b1c9443ea8_medium.

  Bitterkruid werd door de Indianen van Noord-Amerika “bitter root” of “bitterwortel” genoemd. De lange penwortel werd door de Indianen met zout of met suiker gegeten, dan wel in stoofgerechten gebruikt. Daarnaast was Bitterkruid een belangrijk ingrediënt in de traditionele geneeskunde: het had volgens hen de kracht om een beer aanval af te slaan. Indianen vonden het zo waardevol dat ze een paard ruilden voor een zak Bitterkruid wortel.

  Etymologie Bitterkruid, Lewisia cotyledon

  De botanische benaming van Bitterkruid is Lewisia cotyledon. De geslachtsnaam “Lewisia” is een eerbetoon aan de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Meriwether Lewis die het geslacht in 1806 ontdekte. Kapitein Meriwether Lewis trok samen met William Clark door Amerika, in een historische tocht “Corps of Discovery Expedition”, vanaf St. Louis helemaal tot aan de Pacifische Oceaan. Lewis, een gepassioneerde natuurliefhebber ontdekte Bitterkruid  op 1 Juli 1806 nabij Lolo Creek in de bergen van Montana.

  De soortnaam “cotyledon” is afgeleid van het Griekse “kotýlē” of “kopje” en betekent letterlijk “klein kopje”, een verwijzing naar de komvorm van de bladeren. De Nederlandse benaming Bitterkruid is afgeleid van het Engelse “Bitter root”.  In het Engels wordt Bitterkruid ook wel “Cliff maids” genoemd, in Frankrijk “Lewisie” en in het Duits “Bitterwurz”.

  Beschrijving Bitterkruid  

  Bitterkruid is een plant die groeit vanuit een lange penwortel. Ze vormt rozetten van lichtgroene, leerachtige, lancetvormige bladeren die tien tot vijftien centimeter lang worden. De bloeitijd van Bitterkruid loopt van globaal van mei tot en met juli als de opvallende bloempjes op vijftien centimeter lange stengels verschijnen. Elk bloempje heeft zeven tot dertien bloemblaadjes die wit of roze zijn, soms met lila of zalmkleurige aders maar ook de kleuren geel of oranje komen voor. Tijdens de bloei wordt de plant dan ook druk bezocht door bijen en hommels, soms ook vlinders. Na de bloei verschijnt het zaad.

  65d93301ac894d4035dc15578270c6dd_medium.

  Is  Bitterkruid winterhard?

  Deze plant is in principe winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul. Zorg echter voor zeer goed afwaterende grond anders overleeft deze plant de winter absoluut niet. Bij strenge winters tijdelijk afdekken.

  Is het Bitterkruid giftig?

  De plant is niet giftig maar is ook niet bedoeld om gegeten te worden. Uitsluitend van Lewisia rediviva wordt de wortel gegeten.

  Toepassing Bitterkruid in de tuin

  Bitterkruid is een ideale plant voor de rotstuin, waar je ze zowel in groepen of solitair kunnen planten. Gedurende langere tijd verschijnen de prachtige bloemen. Als je Lewisia in potten plant, kun je ze tijdens de bloei ook binnen zetten, zolang het maar niet te warm is.

  Standplaats, planten en verplanten Bitterkruid

  Bitterkruid is een plant die van nature op rotsachtige plekken groeit. Het zaad ontkiemd in richels en tussen stenen, waar mos groeit op plantenresten. Lewisia heeft dan ook behoefte aan lichtzure, humusrijke, voedingsarme grond op een bed van grit voor een snelle afwatering. Meststoffen zijn ongewenst. Geef Lewisia ’s bij voorkeur een plek in de halfschaduw. Let op: Bitterkruid maakt een lange penwortel aan, verplanten is daardoor naar verloop van tijd heel moeilijk. Bitterkruid heeft weinig verzorging nodig en hoeft niet gesnoeid te worden.

  Vermeerderen Bitterkruid

  Bitterkruid  is vrij gemakkelijk te zaaien. In de natuur hybridiseren ze gemakkelijk met allerlei andere Lewisia soorten en de kleuren van de zaailingen zijn dan ook altijd een verrassing. Zaai ze liefst in januari of februari en plant ze uit in mei. Zorg ervoor dat de zaailingen niet te warm staan: warmte vertraagt het ontkiemingsproces juist. De beste methode is ze te zaaien en het bakje een drietal weken in een koelkast te zetten. Vaak ontkiemen ze in de koelkast al(!). De jonge planten bloeien doorgaans pas in het tweede jaar.

  96f36ffcffdc3262a370765f497f4083_medium.

  Ziektes Bitterkruid

  Bitterkruid is een relatief ziekte- en insecten resistente plant en heeft niet zo vaak problemen, met uitzondering van natte voeten. Als de grond te nat is rotten zowel de bladeren als de wortel en sterft de plant of treden er schimmels op.

  Bitterkruid kopen

  Lewisia cotyledon is vrij algemeen verkrijgbaar in tuincentra, terwijl cultivars met speciale  kleuren bij webshops moeten worden gekocht. Van Bitterkruid, Lewisia cotyledon,  zijn de volgende erg mooi:

  • Lewisia cotyledon 'Alba', witte bloemen
  • Lewisia cotyledon 'Elise', bloeit al in het eerste jaar, meerdere kleuren
  • Lewisia cotyledon 'Little Plum', lila bloemen
  • Lewisia cotyledon ‘Mountain Dreams’, hele rijke voorjaarsbloei, meerdere kleuren
  • Lewisia cotyledon 'Rainbow', halfgevulde bloemen, meerdere kleuren
  • Lewisia cotyledon 'Sunset strain', voor- en najaarsbloei, meerdere kleuren
  • Lewisia cotyledon ‘Tickle me pink’, lila bloemen
  • Lewisia cotyledon hyb. 'Magenta, hybride met magenta bloemen
  • Bitterkruid

  Een bijzondere plant die je steeds meer tegenkomt.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load