• Beukenhaag, beschrijving, verzorging, snoeien en stekken van Fagus sylvatica

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over een van de meest aangeplante haagplanten, de Beukenhaag.  Hoe verzorg je Fagus sylvatica, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je beukenhaag knippen, hoe snel groeit een beukenhaag per jaar en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Fagus, Heester, Haagplant

  Beukenhaag

  De Fagus sylvatica, ook wel Beukenhaag genoemd, is een Europese boom uit de Beukenfamilie, Fagaceae. De boom is in Nederland en België in het wild te vinden. Het zijn enorme bomen die een hoogte van wel vijftig meter kunnen bereiken en een stamomtrek van wel tien meter. Hoewel van nature een boom voor grote parken kan de Beuk ook worden gesnoeid tot een vijftig centimeter tot wel vier meter hoge, keurige strakke haag, de Beukenhaag.   

  Er is een belangrijk verschil tussen de Beukenhaag en de Haagbeuk. De Haagbeuk, Carpinus betulus, is volledig bladverliezend terwijl bij de Beukenhaag het verdorde blad in de winter aan de plant blijft hangen waardoor je ook dan privacy hebt.

  Etymologie Fagus sylvatica

  De botanische benaming van de Beukenhaag  is Fagus sylvatica. De geslachtsnaam Fagus is afgeleid van de Latijnse naam voor Beuk, Fagus. Dit woord is op zijn beurt weer afgeleid van het Griekse ‘phago’ ofwel ‘eten’ en verwijst naar het feit dat de beukennootjes gegeten werden. De Latijnse soortnaam ‘Sylvatica’ is afgeleid van het woord ‘silva’ of ‘bos’, en kan vrij worden vertaald als  ‘in het bos groeiend’. In het Engels wordt de Beukenhaag European beech of Common beech genoemd. In Duitsland noemen ze deze hem Rotbuche en in Frankrijk gebruiken ze de naam Le hêtre commun. 

  627530fe6821101bed38e537f675c11f_medium.

  Beschrijving Beukenhaag

  De Fagus sylvatica is een maximaal vier meter hoge struik. De Beukenhaag groeit met één sterk vertakkende stam. Het veernervige blad is licht gegolfd en ietwat glanzend. Beuken bloeien pas vanaf het vijftigste jaar. Beukenhagen zijn doorgaans jonger, bloeien meestal niet en vormen ook geen vruchten.

  Is Beukenhaag wintergroen?

  De Beukenhaag is een niet wintergroene haagplant. De blaadjes blijven echter vrijwel de gehele winter aan de struik hangen waardoor ze toch privacy geven.

  Is Beukenhaag giftig?

  De jonge voorjaarsblaadjes worden door sommige mensen in salades verwerkt. De beukennootjes, mocht de haag tot vruchtzetting komen, zijn giftig omdat ze blauwzuur bevatten. Door de nootjes te roosteren wordt het blauwzuur afgebroken en zo kunnen ze als vervanger van pijnboompitten worden gebruikt.

  46142478cdf0084953c887d061fa3369_medium.

  Toepassing Beukenhaag in de tuin

  De Fagus sylvatica is natuurlijk een haagplant bij uitstek die enerzijds als erfafscheiding wordt gebruikt en anderzijds als windvanger voor bijvoorbeeld fruitbomen. Beukenhaag kan ook worden gebruikt om structuur te geven aan een tuin in de vorm van doorkijkjes en beperkte vormsnoei.  Er zijn een aantal aantrekkelijke cultivars van Beukenhaag:

  • Fagus sylvatica, groen blad
  • Fagus sylvatica 'Atropunicea', paarsrood blad
  • Fagus sylvatica 'Riversii', rood blad
  • Fagus sylvatica Atropurpurea, rood blad

  Beukenhaag verzorging, grondsoort en plantafstand

  De standplaats van de Fagus sylvatica is bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw.  Beukenhaag  vraagt een plantafstand van ongeveer twintig centimeter, reken met vijf planten per strekkende meter. Wil je een heel dikke haag dan kun je de planten verspringend planten en in dat geval moet je rekenen met ongeveer tien planten per strekkende meter. De beuk leeft in symbiose met een schimmel en daarom mag de kluit nooit worden schoongespoeld. Graag een sleuf van ongeveer één spade diep en breed voor de heg en meng daar rijkelijk beukengrond doorheen, dat is een organische bodemverbeteraar met groeibevorderende schimmels en bacteriën. Een ander goed product is bijvoorbeeld de bodemverbeteraar DCM Vivimus. Plant daarna de haag. Het eerste jaar zal het nodig zijn de planten op te binden. Als de wortels eenmaal goed zijn aangeslagen, is dat niet meer nodig. Het eerste jaar zal de Fagus sylvatica bij droogte regelmatig extra water nodig hebben en verder dient de plant jaarlijks te worden bijgemest met haagmest, omdat de grond anders uitgeput raakt en de Beukenhaag  geel en kaal wordt. 

  afa2c979529693820ba54b2e4d3d5bb9_medium.

  Beukenhaag snoeien, hoe en wanneer

  Indien de Beukenhaag niet gesnoeid wordt dan groeit ze uit tot een drie tot vijf meter hoge grote struik en krijgt een open takkenstructuur. Fagus sylvatica is een snelle groeier. Als de planten eenmaal goed geworteld zijn groeien ze ongeveer veertig tot vijftig centimeter per jaar. Om een mooie, dichte haag te krijgen is het noodzakelijk om de planten minstens twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een goed scherpe haagschaar of heggenschaar of scheer de haag met een elektrische heggenschaar. De beste snoeitijd voor de Beukenhaag is éénmaal begin maart en éénmaal eind augustus. 

  Beukenhaag luizen en ziektes

  Beukenhaag is een vrij sterke plant die echter regelmatig bemest moet worden om tegen ziektes bestand te zijn. Soms vinden we bladluizen in beukenhaag. Deze moeten als het uit de hand loopt bestreden worden. Een hardnekkig probleem zijn zogenaamde wolluizen, deze moeten echt vernietigd worden.

  Beukenhaag kopen

  Beukenhaag is voor weinig geld te koop bij in hagen gespecialiseerde bedrijven. Daar kun je de planten in de periode november tot en met maart kopen ‘op kale wortel’. Dat is erg goedkoop met een prijs van rond de 25 cent per plant. Let op: planten op kale wortel dienen meteen na aankoop geplant te worden, anders drogen ze uit en kun je ze weggooien. Koop je de Beukenhaag buiten deze periode dan kun je planten in pot kopen. Deze zijn echter aanzienlijk duurder. 

  Beukenhaag

  Veel privacy en een mooi blad voor weinig geld!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load