• Beschrijving, teelt, verzorging en snoeien van de walnotenboom

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over de walnotenboom, Juglans regia. Hoe kweek je de walnoot of okkernoot, waar kun je de notenboom het beste planten en hoe de notelaar te snoeien.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt RobsTuinplanten, Juglans

  Notenboom of notelaar

  De notenboom, ook wel walnotenboom of notelaar genoemd is een tot 30 meter hoge boom die een kruin heeft met een doorsnede van wel 10 meter. De notelaar,  die wel 200 jaar oud kan worden, is waarschijnlijk afkomstig uit Centraal-Azië maar in  Frankrijk zijn resten van walnoten aangetroffen  die meer dan 17.000 jaar oud zijn. In de bijbel zijn verwijzingen naar de walnoot te vinden in het verhaal van Koning Salomon. Alexander de Grote bracht de walnoot naar Griekenland en Macedonië. In de Romeinse tijd is de boom op grote schaal aangeplant in het mediterrane gebied en in West-Europa.

  66976614904882f8571940e998198653_medium.

  In Griekse en Romeinse oudheid werd de Walnoot geprezen voor de medicinale werking. Zo vinden bijvoorbeeld een beschrijving in de “Materia Medica” van Dioscorides. De Grieken noemden de walnoot karyon of wel hoofd, verwijzend naar de vorm van de noot die op menselijke hersenen lijkt. De Romeinen vonden de noten meer op testikels lijken en droegen de boom op aan hun oppergod Jupiter. Ze noemden de boom jovis glans. De Nederlandse naam walnoot is afgeleid van het oud Engelse wealhhnutu, letterlijk buitenlandse noot. Een naam die onderscheid aanbracht met de inheemse noot van de hazelaar.

  337ae0297a4cc5d3ec9283b68dd719fa_medium.

  De notenboom wordt aangeplant vanwege de heerlijke vruchten, zogenaamde walnoten, vanwege het door meubelmakers zeer gewaardeerde hout en vanwege de insectenwerende werking als schaduwboom bij veestallen. In de oudheid was de walnotenboom het symbool van vruchtbaarheid. In de middeleeuwen werden notelaren aanplant omdat ze boze krachten zouden afwenden. In de laatste jaren is walnoot door Amerikaanse onderzoekers benoemd tot de meest gezonde noot om te eten.

  Beschrijving Notenboom6536cdb50bc7b872ef9bb6f163b289ee_medium.

  De Notenboom is een grote boom met een tot twee meter dikke, korte stam en een breed uitwaaierende kroon. Het lancetvormige blad staat paarsgewijs aan de stengels met een enkelvoudig eindblad.

  In de periode mei/juni verschijnen de relatief onopvallende, lange, mannelijke katjes en de geelgroene vrouwelijke bloempjes, waarna de noten zich gaan ontwikkelen. In de herfst vallen de bolsters op de grond en kunnen de noten eruit gehaald worden.  

  Walnotenboom planten, standplaats en grond

  De notelaar is natuurlijk niet geschikt voor een kleine tuin. Deze boom heeft een plek van minstens vijf bij vijf meter nodig en een zonnige standplaats. Plant een notenboom in een rijke grond die minstens twee spaden diep is omgespit. Op zware kleigrond dient 30 procent zand te worden toegevoegd. Is de grond zuur, met andere woorden heeft een laag pH, dan dient er jaarlijks kalk te worden toegevoegd. Onder een notenboom kunnen geen andere planten groeien. Plant de notenboom niet in een plaats waar vee loopt omdat de bladeren licht giftig zijn.

  f61dd8c6d2d162bbe7af75ee311df2b7_medium.

  Walnotenboom kopen

  De walnoot is te krijgen als halfstam, hoogstam en meerstammig. Een notenboom gaat echter pas echt noten dragen als de bom zo’n vijftien jaar oud is. Enig geduld is dus wel op zijn plaats. Op het Griekse eiland Skopelos zegt een spreekwoord dat degene die een notenboom plant, sterft zodra de boom de zee kan zien. Cultivars echter, dragen soms al na een jaar of drie. De volgende cultivars zijn erg aan te raden:

  • Juglans regia Buccaneer, draagt noten op jonge leeftijd, lekkere noot
  • Juglans regia Broadview, zelfbestuiver, goede bestuiver voor Buccaneer
  • Juglans regia 'Plovdivski', middelhoog, langzaam groeiend
  • Juglans regia nr 16, heel sterke boom
  • Juglans regia Parisienne, goede vruchtzetting

  Plant bij voorkeur twee verschillende soorten notenbomen, zo krijg je een veel betere vruchtopbrengst. Zelf gebruik ik de combinatie Buccaneer met Broadview maar ook Broadview met Parisienne brengt veel succes. De klein blijvende cultivar Juglans Regia Purpurea is geschikt voor kleinere tuinen maar wordt uitsluitend voor het mooie blad aangeplant en niet voor de noten.

  Notenboom snoeien, hoe en wanneer

  9e1193b7f5883ba1973064767d268d95_medium.

  Een notenboom hoeft niet gesnoeid te worden voor vruchtafzetting. Snoei vindt uitsluitend plaats voor het behouden of verkrijgen van de gewenste vorm of hoogte en dan nog ze weinig mogelijk. Zoals voor elke boom is het verwijderen van dood hout wel noodzakelijk. Snoei de notenboom nooit in de winter. De wonden helen dan niet goed. De beste periode voor de snoei is juni en anders direct na de vruchtdracht, als het blad nog aan de boom zit. Na de snoei bloeden de wonden even, maar dat kan geen kwaad.

  Notenboom

  Een prachtige boom voor de wat grotere tuin.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load