• Beschrijving, teelt, verzorging en snoeien van de kaki-boom of Sharon fruit

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over de kaki-boom of Sharon fruit, Diospyros kaki. Hoe kweek je de Kaki vrucht, waar kun je Sharon fruit het beste planten en hoe de kaki te snoeien.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Kaki, Kakirecepten

  Kaki, Persimoen, Dadelpruim of Sharon fruit

  Kaki's zijn bladverliezende bomen met een hoogte tot vijftien meter. Voor onze tuinen zijn geënte exemplaren te koop die een maximale lengte van drie tot vijf meter hebben. De Kaki wordt in China al duizenden jaren gekweekt en bijna alle delen van de plant spelen er een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde. Hoewel de meeste Kaki’s nog steeds in oost-Azië worden gekweekt, vinden we ze ook in California en in het mediterrane gebied. Sedert enige jaren worden ze in tuinen aangeplant in Noord-Europa.4f2541b02b7f14906590c2af84596554_medium.
   

  De veelgebruikte Nederlandse naam Sharonfruit is afgeleid van het Kaki ras ‘Triumph', dat in de Sharonvallei in Israël wordt gekweekt. Ook de namen persimoen en dadelpruim worden gebruikt.

  Etymologie Diospyros kaki

  De botanische benaming van Sharon fruit is Diospyros kaki. De geslachtsnaam 'Diospyros' is een samenvoeging van twee Griekse woorden: 'dios' of 'god' en 'pyros' of 'vuur'. Diospyros betekent dus letterlijk 'goddelijk vuur' ofschoon het ook wel wordt vertaald als goddelijke vrucht.

  De soortnaam 'kaki' is afgeleid van het Hindoe woord 'khaki' wat de typische oranjebruine kleur van de vrucht aangeeft. In Japan noemt met de vrucht khaki-no-ki, ofwel rood fruit.

  Voedingswaarde Kaki

  De Kaki is een heel gezonde vrucht. Het is belangrijk om de vrucht te laten rijpen en niet hard te eten, omdat ze dan bitter smaken. De Kaki zit boordevol antioxidanten, caroteen, voedingsvezels, de vitamines A, B6, C en K en de mineralen calcium, ijzer,  kalium, fosfor en magnesium. De Kaki kan het beste geschild worden vóór het eten.

  Beschrijving Kaki-boom

  De kaki-boom is struikachtige met veel takken. De ovaal tot lancetvormige bladeren zijn maximaal tien centimeter lang. Ze zijn donkergroen, dik en glimmend. Het duurt zeker drie tot zes jaar eer de kaki vruchten draagt. Ze bloeien in mei op eenjarig hout met vrouwelijke en mannelijk bloemen. De verhouding tussen het aantal vrouwelijke en mannelijk bloemen verschilt sterk per jaar. Na de bloei verschijnen de Kaki’s die botanisch gezien, bessen zijn.  De aanvankelijk groene vruchten veranderen  in het late najaar tot de typische oranjebruine kleur. Je kunt de vruchten nu plukken.

  Hoe moet je de Kaki eten?

  Laat de als ze hard zijn, eerst narijpen in een afgesloten zak, samen met een appel. Na enkele dagen worden ze zacht en kun je ze eten. Wacht niet te lang want dan zijn ze overrijp. De meeste mensen schillen de Kaki en eten de harde kern niet.

  Is de Kaki winterhard?

  De Kaki is minimaal winterhard tot -18 graden Celsius. Bij mij staan ze nu acht jaar in de tuin en zelfs in strenge winters (-20) is er nooit ook maar een tak bevroren.

  335d51aacd62c0a52e01b82620866ecf_medium.

  Kaki planten, standplaats en grond

  De kaki houdt van een warme, enigszins beschutte standplaats met veel zon. Rondom de Kaki dient een meter vrij te worden gehouden, zodat de plant kan uitgroeien.

  Kies de plek zorgvuldig want het wortelgestel is teer en de plant reageert doorgaans slecht op verplanten. De Kaki-boom heeft een vruchtbare grond nodig die goed gedraineerd is.

  Kleiachtige of leemachtige grond dient te worden vermengd met ongeveer dertig proces rivierzand en grit. De zuurgraad is ideaal tussen pH6 en pH 6,5. Over het algemeen is het een gemakkelijke plant die vrijwel ongevoelig voor ziektes is. Bemesting is op rijke grond nauwelijks nodig. Zelf kies ik uitsluitend voor zeewier-bemesting in de periode april - mei.

  Kaki snoeien, hoe en wanneer

  De Kaki laat zich gemakkelijk snoeien. Snoei in mei of in de periode oktober - november. Verwijder dode takken en snoei de Kaki in de juiste vorm. Omdat de plant geënt is op een onderstam ontstaan er vaak scheuten van onderop. Deze moeten worden verwijderd omdat de struik anders verwilderd.

  b132ffc725ace8b9cec21ff764ffb900_medium.

  Kaki’s vermeerderen

  Je kunt Kaki’s vermeerderen door ze te enten, te marcotteren en door afleggen. Ook kun je ze zaaien. Schuur de zaden even op met wat schuurpapier en laat ze een dag weken in lauwwarm water. Daarna worden ze in een verwarmd kweekkastje gezaaid. Zelf prefereer ik enten.

  Kaki of Sharon fruit

  Een prachtige exoot met bijzondere vruchten die het goed doet in onze tuinen.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load