• Beschrijving, teelt, verzorging en snoeien van de Blauwe bes of Amerikaanse Bosbes

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Bosbessen kweken. In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over de Blauwe bes, Vaccinium corymbosum, kweken. Hoe verzorg je de Amerikaanse Bosbes, waar kun je Blauwe bes het beste planten en hoe de bosbes te snoeien.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Bosbes, Bosbesrecepten

  Blauwe bes of Amerikaanse bosbes

  De Blauwe bes, ook wel Amerikaanse bosbes genoemd, is een uit het noordoosten van de Verenigde Staten afkomstige, middelhoge , bladverliezende struik waarvan de vruchten, de Blauwe bessen, worden gegeten. Voor de oorspronkelijke inwoners van Amerika, de Indianen, was de bosbes een plant die ze hoog in aanzien hadden, omdat de bloempjes een vijfpuntige ster vormen. De Indianen dachten dat de goden de Blauwe bes naar hongerige kinderen stuurde in tijden van honger. 

  6d040705fb6f730f26a50c5dae3d9219_medium.

  De botanische naam van de Blauwe Bes is Vaccinium corymbosum. Vaccinium is de Latijnse naam voor onze inheemse bosbes, een afgeleide van het woord bacca of bes. De soorttoevoeging corymbosum is een afgeleide van het Latijnse corymbus, een tuil van afgeplatte bloemhoofdjes. De Blauwe bes is de Noord-Amerikaanse neef van onze eigen bosbes, Vaccinium myrtillius, en dat verklaart de populaire naam Amerikaanse bosbes.

  Voedingswaarde Blauwe bes6ab2883922da4d8ec4faeef975196d60_medium.

  Blauwe bessen zijn uiterst gezond. Blauwe bessen zijn een bron van antioxidanten, voedingsvezels, alsmede de mineralen mangaan, magnesium, calcium, zink en koper.

  Ook zitten Blauwe bessen boordevol vitamine C  en Vitamine K. Daarnaast verbeteren Blauwe bessen onze geheugenfunctie, concentratie en cognitieve vaardigheden, ze versterken de cardiovasculaire werking, hebben een antikanker werking en stabiliseren de bloedsuikerwaarde.

  Heerlijk om ervan te maken is de zogenaamde Zweedse bosbessen soep of Blåbärssoppa.

  Beschrijving Blauwe Bes

  De Blauwe Bes is een plant die vanuit ondergrondse wortelstok met uitlopers groeit. Het is en langzame groeier dus ben niet bang voor woekeren. De plant is sterk vertakt met verspringende, lancetvormige bladeren die lichtgroen zijn en sterk geaderd. De bladeren kleuren prachtig oranjerood in het najaar, waarna ze vallen. Eind april, begin mei bloeit de bosbes in kleine trosjes.

  5559ea7f6d89b1913ec13f2fd299e88a_medium.

  De bloempjes zijn witgroene, neerhangende klokjes die worden bestoven door hommels. Daarna verschijnen de groene besjes die later in het jaar blauw tot blauwpaars kleuren als ze rijpen. Er zijn vroeg, middentijds en laat dragende cultivars.

  Welke Blauwe Bes soorten kiezen?

  De Blauwe Bes draagt het best als er sprake is van kruisbestuiving. Plant daarom altijd meerdere planten van verschillende cultivars bij elkaar. De volgende cultivars raad ik aan voor het Nederlandse en Belgische klimaat:

  • Vaccinium corymbosum 'Aurora', augustus - september
  • Vaccinium corymbosum ‘Berkeley’, lekkere bessen, juli - augustus
  • Vaccinium corymbosum ‘Bluecrop’, veel bessen, juli – augustus
  • Vaccinium corymbosum 'Bluejay', veel bessen, juli – augustus
  • Vaccinium corymbosum 'Jersey', grote bessen, juli – augustus
  • Vaccinium corymbosum 'Patriot', grote bessen, juli
  • Vaccinium corymbosum 'Spartan', heerlijke bessen, juli

  Blauwe bes planten, standplaats en grond

  584b1e5ecbe4cc822cd618d4377b73d5_medium.

  De Blauwe bes staat het liefst in de volle zon. De grond moet een laag pH (zuur) hebben om de planten goed te laten groeien. Verder moet de grond goed gedraineerd zijn en tegelijkertijd voldoende vocht kunnen vasthouden.

  De Blauwe bes houdt niet van droog en niet van nat. Maak een ruim plantgat en vul dit met de juiste grond.

  Ik gebruik een mengsel van één derde deel bladercompost met twee derde turf, waarbij deze laag ongeveer twee spaden diep is en twee spaden breed rondom de plant.. De grond wordt jaarlijks gemulched met boomschors.27b306585f4acb1aad8f0eff6e90d535_medium.

  De verzorging van de Blauwe bes is eenvoudig. Regelmatig wateren bij droogte. Verder dient de grond onkruidvrij te worden gehouden. Verwijder eventueel onkruid met de hand.

  Door het oppervlakkige wortelgestel is schoffelen uit de bozen: je zou de wortels van de Blauwe bes beschadigen.

  De teelt van de Blauwe bes gebeurt in mijn tuin volledig biologisch: bestrijdingsmiddelen heb ik nooit hoeven gebruiken.

  Bescherming Blauwe bes

  De Blauwe bes heeft geen last van slakken of ander insecten maar vogels zoals houtduiven, merels en spreeuwen weten er wel weg mee. In de tijd dat de bessen rijpen maak ik dan ook gebruik van netten om de oogst te beschermen.

  Oogsten en bewaren Blauwe bes

  dc4a4efe69df468aa3bf74f0f1e3c1f2_medium.

  Blauwe bessen dienen pas geplukt te worden als de bessen helemaal rijp zijn. Ze zijn dan donkerblauw en de bessen hebben een dunne waslaag. Eventueel kunnen ze enkele dagen in de koelkast worden bewaard maar vers zijn ze het lekkerst.

  Snoeien Blauwe bes

  ef04bf974264b41f74dfdefc9c511bb5_medium.

  De Blauwe bes is een relatief langzame groeier die, zeker in de eerste jaren, weinig snoei nodig heeft. Bij planten die een jaar of tien oud zijn kun je verjongingssnoei toepassen. Daarbij knip je elke drie tot vier jaar een grote opgaande, een zogenaamde gesteltak weg. Dat geeft ruimte voor nieuwe takken en zijtakjes. Oudere takken sterven soms af en het dode hout dient altijd verwijderd te worden. Indien de Blauwe bes in een kleine tuin wordt geteeld dan kunnen we de planten in de periode februari – maart terugsnoeien tot een bepaalde hoogte.

  Blauwe bes

  Heerlijke vruchten en grote opbrengst!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load