Kruidenplanten: In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van Bernagie of komkommerkruid: kopen, standplaats, planten, verzorging en oogsten.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten, Borago, Officinalis
Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.
Bernagie is een eenjarige plant met korenbloemblauwe bloemen. In het wild groeien ze vaak op braakliggende terreinen en in weiden. De plant wordt gekweekt voor de Bernagie- of Borage-olie, Daarnaast worden jonge blaadjes, met hun komkommersmaak- en reuk, toegepast in salades. De blauwe bloemen vormen een kleurrijk onderdeel van salades maar worden ook gebruikt in wijn en azijn om ze iets te kleuren. In moestuinen wordt komkommerkruid als groenbemester toegepast. Plant je Komkommerkruid naast je tomaten dan houdt het ongedierte op een afstand.
In de homeopathie worden er verschillende geneeskundige werkingen toegeschreven aan Bernagie. Zo zou het onder meer een opbeurende werking hebben, reuma verlichten en de bloedsomloop stimuleren. Ook zou het verlichting bieden bij problemen aan de luchtwegen. Hiertoe wordt een thee gezet: twee eetlepels bloemen met twee eetlepels honing in één liter kokend water laten trekken.
De botanische benaming van Bernagie is Borago officinalis. De geslachtsnaam Borago is afgeleid van het Italiaanse “borra” of “wol”, verwijzend naar typerende beharing van de plant. De soorttoevoeging Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven, die medicinale toepassingen hebben. Het is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht.
Bernagie bevat kleine hoeveelheden zogenaamde pyrrolizidine alkaloïden die kanker kunnen veroorzaken en giftig zijn voor de lever. Het RIVM raadt inname van komkommerkruid daarom af. In de praktijk wordt het kruid al jarenlang gegeten in grote delen van Europa, maar zoals met zoveel dingen: overdaad schaadt.
Komkommerkruid groei vanuit een rozet met dertig tot zeventig centimeter lange holle stengels. De stengels zijn, net als de bladeren sterk behaard. De ongeveer tien centimeter lange bladeren staan verspringend aan de stengel. In de periode juni tot en met september verschijnen de stervormige blauwe bloempjes in grote getallen, gevolgd door het zaad.
Zoals veel planten uit het mediterrane gebied houdt Bernagie van goed gedraineerde grond. De plantafstand hoeft niet meer dan tien centimeter te bedragen. Verder is niet veel verzorging nodig. Verwijder de uitgebloeide bloemen als je ze niet opeet. Zo maakt de plant weer nieuwe bloemen aan.
Oogst de bloempjes als ze open zijn en de blaadjes alleen als ze nog klein zijn. Ze kunnen niet bewaard worden.
Bernagie is en eenjarige plant en kan dus niet worden gescheurd. Komkommerkruid zaait zich zelf uit maar je kunt ook het zaad verzamelen. Zaai Bernagie direct in de tuin: uitstrooien, licht aanharken en gieten is voldoende. Je kunt Komkommerkruid in het voorjaar zaaien maar als je ze in het najaar zaait dan overwintert de plant om in het volgende jaar te bloeien. Na de bloei sterft de plant.
In tuincentra wordt komkommerkruid aangeboden als plant. Ook is het zaad verkrijgbaar via intranet en natuurlijk in tuincentra.
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load