• Bergthee of Gaultheria standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Bergthee, Gaultheria Procumbens, een schaduwplant met bijzonder aromatische eigenschappen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Bergthee en wat zijn de beste Bergthee soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Gaultheria, Schaduwplant, Grondbedekker, Thee

  Bergthee

  Bergthee is een groenblijvende bodembedekker die afkomstig is uit het centraal en oostelijk gedeelte van Noord-Amerika. Daar vinden we Bergthee als bodembedekker in bossen. Vanwege de prachtige felrode bessen en het mooi in de herfst van groen naar rood en purper verkleurende blad wordt Bergthee vaak gebruikt in kerststukken.

  59c0fe76b50c25692818bd68b768e413_medium.

  De naam Patrijzenbes  wordt ook voor Bergthee gebruikt, maar ten onrechte, dat is namelijk de naam van Mitchella repens. Daarnaast worden ze verkocht onder de namen wintergreen en wintergroen.

  Recept Bergthee

  Van de takjes en de blaadjes kun je een heerlijke thee: Bergthee zetten. De beste thee krijg je door de Bergthee eerst te laten fermenteren en daarna te drogen. Knip de takjes met blaadje af en laat ze een nacht uitdrogen. Rol er dan met een deegroller overheen om ze te kneuzen. Zo komt er zuurstof bij en kunnen ze fermenteren: hierbij komt etherische olie vrij. Na drie dagen laat je ze drogen in een oven. De gedroogde takjes en blaadjes kunnen dan worden gebruikt om thee van te zetten.

  6acd8ed218835c26caa0ed67a23232e5_medium.

  Ook wordt etherische olie gewonnen uit Bergthee. Deze olie schijnt pijnstillende, antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen te hebben. De olie wordt onder meer toegepast in tandpasta. Ook wordt er een massageolie van gemaakt die zou werken bij rugpijn en reuma, alsmede ter bevordering van herstel na training voor sporters.  De Gaultheria olie ruikt licht naar munt.

  Etymologie Gaultheria Procumbens

  De botanische benaming van Bergthee is Gaultheria Procumbens. De geslachtsnaam Gaultheria is afgeleid van de Canadese arts en botanist Jean-François Gaulthier die samen met Linnaeus planten bestudeerde in Canada. De soorttoevoeging Procumbens betekent neerliggende stengel en verwijst naar de kruipende groeiwijze.

  Is Gaultheria olie giftig?

  Pure, gedestilleerde wintergroenolie is giftig maar alleen in een grote dosis.  

  Beschrijving Bergthee

  Bergthee is een laagblijvende heester met een kruipende groeiwijze. Ondergrondse uitlopers zorgen ervoor dat de plant zich langzaam  verspreidt zonder overigens ooit te gaan woekeren. De plant wordt maximaal tien tot vijftien centimeter hoog.

  4eb2c06f004defd4fe14f8769da0d20f_medium.

  De takjes verhouten na het eerste jaar. De bladeren zijn ovaal tot lancetvormig van vorm. Ze zijn donkergroen en glanzend en ongeveer drie centimeter lang en anderhalve centimeter breed. Soms zijn ze licht gekarteld. In de periode juni - juli verschijnen de kleine, neerhangende, belvormige bloempjes die erg op die van bosbessen lijken.

  c05095b9aba796918c721c00a5328fd8_medium.

  De bloemen zijn wit met een hint van roze. Daarna verschijnen de relatief grote, oranjerode bessen. De besje kunnen worden gegeten maar zijn qua smaak niets bijzonders. Ze hebben een wat muntachtige smaak.

  Toepassing Bergthee in de tuin

  Bergthee is een plant die best als grondbedekker kan worden aangeplant. Zeker in de winter staat de plant ook mooi in grote potten of platte schalen. Bergthee is goed te combineren met andere niet al te groot wordende grondbedekkers zoals bijvoorbeeld Leliegras.

  Mooie cultivars voor Nederlandse of Belgische tuinen zijn onder meer:

  • Gaultheria Procumbens 'Dart's Red Giant´ met extra grote bessen
  • Gaultheria Procumbens 'Winter pearls red baron'

  Standplaats en planten Bergthee

  Als bosplant is de Bergthee gewend aan lichtzure tot zure grond en veel schaduw. Toch is een standplaats in volledige schaduw niet goed want dan bloeien ze nauwelijks en krijgen ze ook geen bessen. Een ochtendzonnetje is prima voor ze. De grond moet minimaal vijftig procent compost bevatten. Gebruik geen meststoffen, maar mulch jaarlijks om de zuurgraad op pijl te houden. Op kalkhoudende grond leidt Bergthee slechts een kwijnend bestaan. Heel goed voor Bergthee is ook de hortensia grond die in de handel te krijgen is. Gebruik deze voor de bovenste 15 centimeter van de grond: Bergthee wortelt niet diep.

  Bergthee snoeien

  Bergthee blijft erg laag en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Elke twee jaar in het voorjaar wat topjes wegknippen bevordert de verjonging van de plant maar is niet noodzakelijk. Daarnaast kun je natuurlijk takjes wegknippen om er thee van te maken.

  a175ff5091a163c741263e635d840abb_medium.

  Bergthee vermeerderen

  Bergthee vermeerdert zich door middel van kruipende uitlopers vanuit de wortelen. Door deze af te snijden en opnieuw op te potten krijg je tal van nieuwe plantjes. In het voorjaar kun je Bergthee ook gemakkelijk stekken. Als de bessen de hele winter aan de plant blijven verslijmen ze in het voorjaar waarna de zaadjes tevoorschijn komen. Deze kunnen gemakkelijk worden gezaaid. Zorg voor een iets aangezuurde zaaigrond.

  Bergthee

  Het hele jaar door mooi!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen