• Bergmunt Pycnanthemum muticum verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Bergmunt, Pycnanthemum muticum een aromatische, bloeiende plant die als een magneet op hommels en bijen werkt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Bergmunt, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Pycnanthemum.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Pycnanthemum, Munt, RobsKruidenplanten, Borderplant, Bijenplant

  Bergmunt

  Pycnanthemum muticum is een vaste plant uit de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae). Van nature groeit Bergmunt in Noord-Amerika. In het wild vinden we Bergmunt aan de randen van bossen, op braakliggende stukken grond, in weiden, greppels en open bossen. De Indianen van Noord-Amerika zagen Bergmunt als een van hun belangrijkste medicinale planten, het werd door hen gebruikt om de doden mee op te wekken, door de blaadjes te kneuzen en in de neus van een net overledene te doen.

  60ee55f2c04298e6d31700f17f180ec3_medium.

  Er is bijna geen plant te vinden voor onze tuinen die zoveel bestuivende insecten aantrekt. Zodra Bergmunt bloeit wordt de plant druk bezocht door bijen, hommels, vlinders en motten. Bergmunt bevat de etherische olie pulegon, die een natuurlijk afweermiddel tegen muggen is. Wrijf je armen en benen in met wat Bergmunt en de muggen laten je met rust.

  Etymologie Pycnanthemum muticum

  De botanische benaming van de Bergmunt is Pycnanthemum muticum. De geslachtsnaam Pycnanthemum is een samenvoeging van de Griekse woorden “pyknos” ofwel “dicht” en “anthos” ofwel “bloem”, vrij te vertalen tot “dicht bezet met bloemen”. De soorttoevoeging “muticum” is Latijn voor “stomp” en verwijst naar de schutbladeren aan het einde van een stengel. De naam werd bedacht door de Franse botanist Andre Michaux die deze plant in 1790 in Pennsylvania ontdekte.

  f25a39921560c42073b305af34520930_medium.

  De Nederlandse naam Bergmunt is een letterlijke vertaling van de Engelse naam mountain mint. Hoe de plant deze naam gekregen heeft is een mysterie want Bergmunt groeit helemaal niet in de bergen. In het Engels wordt de plant Blunt mountain mint, Broad-leaved mountain mint, Big leaf mountain mint of Short-toothed mountain mint genoemd. In Duitsland noemen ze haar Cherokee-Bergminze en in het Frans wordt ze Menthe des montagnes à grandes feuilles genoemd.

  Beschrijving Bergmunt7c3f80fee2a57f072f5f51a0d66c3ee4_medium.

  Bergmunt is een kruidachtige plant met een hoogte van zestig tot tachtig centimeter. Uit de kruipende wortelstok groeien de stengels die vanaf het midden sterk vertakken. De lancetvormige tot hartvormige bladeren zijn soms licht getand. De bladeren zijn aanvankelijk groen en krijgen met het ouder worden een grijswitte glans.

  De bloeitijd van Bergmunt is juli tot en met september. Dan verschijnen de platte witte tot lichtroze bloemen, in kransjes van schutbladeren, rondom en aan het uiteinde van de stengels. De onderlip van de bloempjes is paars gestippeld.

  Is Pycnanthemum muticum giftig?

  Bergmunt is niet giftig mits in normale hoeveelheden gebruikt. Van verse en gedroogde bladjes en stengels kan een heerlijke stimulerende thee worden gemaakt met pijnstillende en antiseptische eigenschappen. De bloemen kunnen in salades worden gegeten. De blaadjes kunnen in stoofpotten worden gebruikt voor een sterke muntsmaak.

  Is het Bergmunt winterhard?

  Pycnanthemum muticum is tot minimaal -20 graden winterhard.

  Toepassing Bergmunt in de tuin

  Pycnanthemum muticum is een veelzijdige plant die bijna overal op haar plaats is in: de moestuin, als onderdeel van een bloeiende border, in een bijenvriendelijke tuin, in een geurentuin en in een kruidentuin. Combineer Bergmunt met haar botanische zusje, Monarda, met Scharnierplant of Zonnehoed voor een gecombineerde aantrekkingskracht op bijen en hommels.  

  Standplaats en planten Bergmuntf994ae1c25581e5cafff5c4000e57c32_medium.

  Het Bergmunt groeit in het wild vooral aan bosranden en braakliggende stukken grond. Zorg voor een plek in volle zon of halfschaduw, in goed gedraineerde grond die altijd vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een flinke hoeveelheid organische mest. In tegenstelling tot de gewone Munt woekert Bergmunt nauwelijks en hoeft niet zo sterk onder controle gehouden te worden.

  Bergmunt snoeien

  De Bergmunt is een plant die je best in het voorjaar kunt snoeien omdat de uitgebloeide bloemen in de winter nog sierwaarde als silhouet en de zaden door vogels gegeten worden. Knip de stengels eind maart af op ongeveer tien centimeter boven de grond.

  Ziektes Bergmunt

  Bergmunt is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten.

  Pycnanthemum muticum vermeerderen

  De Bergmunt kan gemakkelijke worden vermeerderd door scheuren. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen vormt zicht zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid.  

  6cea66ea03883f560bc7435d1e0dc35c_medium.

  Bergmunt kopen

  Pycnanthemum muticum wordt vrijwel nooit in tuincentra te koop aangeboden maar via webshops is de plant goed te verkrijgen.

  Bergmunt

  Een aromatische plant die veel goede insecten aantrekt.

 • End of content

  No more pages to load