• Begonia als kamerplant, verzorging, planten en stekken

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Begonia, een prachtige langbloeiende plant, die in de zomer buiten wordt gezet. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Begonia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Begonia, knol

  Begonia

  Begonia is een uit bijna tweeduizend soorten bestaand geslacht van (sub)tropische planten die, samen met het geslacht Hillebrandia, de begoniafamilie of Begoniaceae vormt. De meeste Begonia soorten groeien in tropische wouden. De bloeiende begonia’s die we in de huiskamer tegenkomen zijn, zonder uitzondering, hybriden van het type Begonia Elatior of Begonia Lorraine. 

  3ee73ac5626b298015b127de243fb98a_medium.

  Etymologie Begonia

  De botanische naam van het geslacht is ‘Begonia’. De naam ‘Begonia’ werd in 1690 bedacht door de Franse Franciscaner monnik en botanist Charles Plumier. Hij vernoemde het geslacht naar Michel Bégon, voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haïti die Plumier begeleide op zijn reizen in de Franse Antillen om planten te verzamelen. In 1753 werd de naam Begonia overgenomen door Carolus Linnaeus.

  Beschrijving Begonia

  De Begonia is een vijfentwintig centimeter hoge, kruidachtige plant en . De vlezige stengels zijn voorzien van groene tot donkergroene, asymmetrische,  hartvormige bladeren met een getande rand. Kamerbegonia’s zijn winterbloeiers. De bloeitijd van de Begonia loopt grofweg van november tot en met april, als de daglengte minder dan 12 uur is. Begonia's hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. Er zijn enkelbloemige, halfgevuldbloemige en gevuldbloemige versies in de kleuren wit, geel, roze, oranje en rood, alsmede tweekleurige bloemen. Verplaats de planten zo weinig mogelijk als ze in de knop zijn want dan laten ze deze meestal vallen. 

  4dfa10b5f4d5b3917e02c8e97c6781b7_medium.

  Is de Begonia giftig?

  Begonia staat niet bekend als erg giftig en is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. Bevat geen eetbare delen voor mensen. van sommige soorten begonia’s wordt de bladstengel gegeten en andere soorten schijnen een medicinale werking te hebben. Deze werking wordt niet door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. 

  Standplaats en verzorging Begonia

  De Begonia houdt van een lichte en niet zonnige standplaats, hoe meer licht des te beter. De Begonia is een plant die licht vochtig, maar nooit nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week. Sproeien is af te raden omdat het bijna automatisch leidt tot meeldauw op bladeren. Omdat de plant wel houdt van hoge luchtvochtigheid is het het beste om een schoteltje met een laagje kiezel en water te vullen en de pot daarop te zetten. Zet de plant niet te dicht bij de verwarming. 

  b8f4d27e7488df8b2ce19ec97aa70625_medium.

  Is de Begonia overwinteren

  Deze Begonia blijft het gehele jaar door binnen en kan zelfs gedurende winter nog bloeien. De planten worden dan ook vrijwel het gehele jaar aangeboden. 

  Begonia snoeien

  Begonia dient soms te worden bijgeknipt om de vorm compact en vol te houden. Gele bladeren en uitgebloeide bloemen meteen verwijderen anders kunnen ze gaan schimmelen en de hele plant aansteken. 7f18c0b65a3bb398def316e74814a067_medium.

  Planten en bemesting Begonia

  De Begonia kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant. Bemest Begonia, alléén in de bloeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare mest. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je de potgrond zoveel mogelijk vervangt door nieuwe.

  Ziektes Begonia

  Een Begonia heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes, met uitzondering van meeldauw. Verder leidt te veel water al snel tot wortelrot. 

  Begonia stekken

  De Begonia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door bladstek. Snij een paar stukken blad af, doop ze in stekpoeder en zet ze in licht vochtige grond. Daarnaast kun je scheuten vermeerderen door simpele waterstek in een glas met water. De plant wordt meestal minder mooi na enkele jaren en groeit dan ook niet meer goed. Jonge stekken groeien in korte tijd uit tot mooie nieuwe planten.

  Begonia kopen

  De Begonia is, vooral in het voorjaar, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende hybriden zijn erg mooi:

  • Begonia elatior 'Baladin', rode bloem
  • Begonia elatior ‘Berseba’, roze bloem
  • Begonia elatior ‘Britt’, oranje bloemen
  • Begonia elatior 'Bodinia Rio’, geeloranje bloem
  • Begonia elatior 'Bodinia Wit’, witte bloem
  • Begonia elatior ‘Borias’, witroze bloemen
  • Begonia Elatior Betulia Red, rode bloemen
  • Begonia elatior ‘Ceveca’, roze bloemen
  • Begonia elatior 'Clara White’, witte bloemen
  • Begonia elatior ‘Eva’, gele bloemen
  • Begonia elatior ‘Grace’, diep rode bloemen
  • Begonia elatior Reina, oranje bloemen
  • Begonia elatior ‘Romance’, zacht roze bloemen

  Waarom kamerplanten?c5e2abe0e4ddc44d6a1ae2b175829975_medium.

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Begonia

  Een lang bloeiende kamerplant met aparte bloemen.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load