• Beenbreek: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Narthecium ossifragum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Beenbreek, Narthecium ossifragum, een uit West-Europa afkomstige, in het voorjaar bloeiende moerasplant met gele bloemetjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van Beenbreek.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Narthecium, Moerasplant

  Beenbreek

  Beenbreek is een uit West-Europa afkomstige meerjarige, kruidachtige plant. In het wild vinden we Beenbreek vooral op moerassige veengebieden, samen met planten als veenmos en Gewone dopheide. Soms vinden we de plant op natte, voedselarme, zure zandgronden. Doordat Beenbreek gebruik maakt van mycorrhiza-symbiose, een samenlevingsvorm van schimmels en planten die het de plant mogelijk maakt om voedingsstoffen op te nemen via de wortels, Zo is Beenbreek in staat om op zeer voedingsarme grond te groeien.

  f0a1772b59e9375791ca3b24f5977c33_medium.

  Etymologie Narthecium ossifragum

  De wetenschappelijke naam van Beenbreek is ‘Narthecium ossifragum’. Het zeven soorten tellend geslacht  ‘Narthecium’ is in 1762 door William Hudson beschreven in zijn Flora Anglica. Het geslacht is ingedeeld in de Beenbreekfamilie of Nartheciaceae. Beenbreek werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven als ‘Anthericum ossifragum’. Hij dacht dat de plant behoorde tot de Leliefamilie. Een oude Nederlandse naam voor Beenbreek is dan ook Affodillelie.  De geslachtsnaam ‘Narthecium’ is afgeleid van het Griekse ‘narthēkion’, een verkleinwoord van 'narthêx', de Griekse naam voor Reuzenvenkel, Ferula communis. De soortnaam 'ossifragum' is samengesteld uit de Latijnse woorden ' ossa' of ‘bot' en ' fraga' of 'breuk' en betekent ‘been breuk’.

  a9b992840dd2b299d73e43e2b2a5def7_medium.

  Etymologie Beenbreek

  De Nederlandse naam ‘Beenbreek’ verwijst naar het eeuwenoude volksgeloof dat het vee benen breekt waar Beenbreek groeit.  De plekken waar Beenbreek groeit, zure, kalkarme grond zorgt ervoor dat schapen en koeien door kalkgebrek broze, breekbare botten krijgen. Beenbreek is dus niet de oorzaak van brekende beenderen, het is meer een indicator van zure, kalkarme grond. In het Frans noemen ze Beenbreek ‘Narthécie des marais’, in het Duits ‘Beinbrech’ of ‘Gelbe moorlelien’ en in het Engels ‘Bog Asphodel’.

  Beschrijving Beenbreek

  Beenbreek is een pollenvormende plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. De smalle, zwaardvormige, lelieachtige bladeren die groeien vanuit de wortelstok, zijn zo’n twintig centimeter lang.  De bloeitijd van het Beenbreek loopt van mei tot en met juni. Aan de uiteinden van de bloeistengels vinden een zes tot zeven centimeter lange toortsen met, gele, stervormige bloemetjes. Aan het uiteinde van de meeldraden vinden oranje/rode helmknopjes. Na de bloei verschijnen de oranjebruine vruchtjes.

  8c76d15d0145ea9a2e582c239ad5e5c6_medium.

  Is het Beenbreek giftig?

  De plant bevat giftige saponinen en kent geen eetbare delen. De oranjebruine vruchtjes werden vroeger gebruikt om stoffen mee te kleuren.

  Is Beenbreek Winterhard?6366590d28e993bcd0bb449f75caa393_medium.

  De plant is volledig winterhard.

  Toepassing Beenbreek in de tuin

  Beenbreek is echte moerasplant, die vooral interessant is voor de vijverliefhebber die een speciale biotoop nastreeft met een lage pH waarde en voedselarme grond. Op voedselrijke wordt de plant gemakkelijke overwoekerd door andere moerasplanten.   

  Standplaats en planten Beenbreek

  Beenbreek staat graag op een plek in de volle zon. De grond moet altijd vochtig zijn en weinig meststoffen bevatten. 

  Snoeien Beenbreek

  Beenbreek hoeft niet gesnoeid te worden. De uitgebloeide bloem kan best verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. 

  Vermeerderen Beenbreek

  Beenbreek kan het beste worden gescheurd. Graaf de kluit op en gebruik een scherp mes om deze in stukken op te delen.

  Ziektes en plagen Beenbreek

  Beenbreek is een sterke plant en is vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  708c8f21ee7859a48208c73b90c1e42d_medium.

  Beenbreek kopen

  Beenbreek is niet gemakkelijk verkrijgbaar. In Duitse kwekerijen kom je ze regelmatig tegen. In Nederland kun je zaad kopen, maar dat ontkiemt niet zo gemakkelijk.

  Beenbreek

  Een bijzondere moerasplant. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load