• Basilicum kweken, standplaats, verzorgen, vermeerderen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kruidenplanten. In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van Basilicum (Ocimum Basilicum) als kruid: kopen, standplaats, planten, snoeien, verzorging, vermeerderen en oogsten. Een aromatisch kruid dat al vijfduizend jaar wordt gebruikt in de keuken en binnen de traditionele geneeskunde.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, Basilicum , Ocimum

  Basilicum als kruid

  Basilicum is een klein kruidachtig plantje dat al duizenden jaren wordt gekweekt voor haar aromatische blaadjes. Het is van oorsprong een tropische plant waarvan de origine waarschijnlijk in India is gelegen.

  a842afb034c80daa9762a0268512a410_medium.

  Basilicum heeft een duaal verleden. Waar de Indiërs het kruid al 5000 jaar in de keuken gebruiken en de Egyptenaren het 1000 jaar later bij bun balsemingsprocessen gebruikten, heeft het kruid in Europa lange tijd een slechte reputatie gehad. De oude Grieken, de Romeinen en de latere Europeanen waren bepaald niet dol op het kruid en schreven er allerlei slechte eigenschappen aan toe en dachten zelfs dat het giftig was.

  Etymologie Basilicum

  De naam Basilicum is afgeleid van het oud-Griekse Basileus ofwel koning. In Nederland geven we Basilicum daarom ook wel de naam Koningskruid, ook de Fransen noemen het “Herbe Royal”. De botanische benaming is Ocimum Basilicum. De geslachtsnaam Ocimum is afgeleid van het Griekse “okimon” wat door Theophrastus werd gebruikt voor Basilicum , het betekent “geurende plant”.

  Basilicum in de keuken

  Basilicum wordt in de keuken vooral aan het einde van de kooktijd aan gerechten toegevoegd omdat zo de smaak het best behouden blijft. Hoewel Basilicum kan worden gedroogd, wordt het vooral vers gebruikt. Heel bekend is natuurlijk het Italiaanse pasta met zelfgemaakte pesto recept waarin Basilicum de hoofdrol speelt, Italiaanse tomatensaus en de beroemde caprese salade.

  6fac9bd822101a455a935a0cc447a71c_medium.

  Is Basilicum giftig?

  Basilicum bevat de stof Estragol waarvan vermoed wordt dat deze kankerverwekkend is. De hoeveelheden zijn echter zo miniem dat normale consumptie absoluut geen gevaar oplevert.

  Is Basilicum gezond?052cd6c56397ba6396707dbf461b8d8c_medium.

  Basilicum is erg gezond. Basilicum bevat tal van etherische oliën die werkzaam zijn als antioxidant, alsmede antibacteriële en antivirus eigenschappen hebben. Het bevat vitamine A en C en mineralen zoals magnesium, mangaan en ijzer.

  Beschrijving Basilicum

  Basilicum groeit vanuit een sterk vertakte stengel. De groene blaadjes zijn ovaal en staan gepaard aan de stengel. Als je ze kneust geven ze een sterke geur af. In de zomer bloeit Basilicum met kleine witte bloempjes.

  Standplaats en planten Basilicum

  Basilicum heeft een halfschaduwrijke standplaats nodig met bescherming tegen de felle middagzon. Zorg voor voedselrijke grond met organische mest. De bodem moet goed doorlatend zijn maar altijd vochtig omdat de plant anders snel uitdroogt. In de moestuin kun je Basilicum naast de groenten planten omdat de geur allerlei ongedierte op een afstand houdt. Zet basilicum in potten op je terras of op je tuintafel om vliegen en muggen op een afstand te houden.

  Plant Basilicum na pas de ijsheiligen in de volle grond, als er geen kans meer is op vorst. Zo halverwege oktober kun je de planten rooien en composteren of binnen zetten. Voor onze moestuin of potten zijn de volgende planten aan te raden:

  • Ocimum Basilicum 'Magic Blue’, koudebestendig, kan lang buiten groeien
  • Ocimum basilicum ‘Cinamonette’, kaneelbasilicum voor gebruik in fruitsalades
  • Ocimum basilicum ‘Citriodorum’, Citroenbasilicum voor kruidenazijn en salades
  • Ocimum basilicum 'Crispum', mooi groot blad, goed voor pesto
  • Ocimum basilicum ‘Dark Opal’, paarse Basilicum, goed voor tomatensaus
  • Ocimum basilicum 'Magic mountain', rode Basilicum, voor pesto
  • Ocimum basilicum ‘Persian anise’, zachte anijssmaak, voor oosterse gerechten en thee
  • Ocimum basilicum 'Rubin', paarse Basilicum, goed voor salades

  Is Basilicum winterhard

  Basilicum is in Nederland en België niet winterhard, het temperatuur van minstens 15 graden nodig om te groeien. We kunnen de plant binnenshuis of in een kas doorhouden tot het volgende jaar, maar in de praktijk wordt dit slechts zelden gedaan.

  Oogsten van Basilicum

  Je kunt Basilicum beginnen te oogsten zodra de plant langer dan 10 centimeter is. Snij de top uit basilicum, net boven een knoop met blaadjes. Zo kan de plant weer uitlopen voor een nieuwe oogst. Je kunt zo elke twee tot drie weken oogsten, mits de temperatuur hoog genoeg is voor groei. Als de plant knoppen maakt dien je die meteen weg te snijden, tenzij je zaad wil hebben, omdat de smaak van de blaadjes tijdens de bloei sterk achteruit gaat.

  0c75eaf941401c9b3ea5459609f9b17b_medium.

  Verse Basilicum bewaren en invriezen

  We kunnen verse Basilicum enkele dagen bewaren in de koelkast of in een glas met water op de vensterbank. Invriezen van Basilicum dient zo snel mogelijk na het oogsten te gebeuren. De blaadjes kunnen dan een half jaar bewaard worden.

  Basilicum vermeerderen

  Basilicum kan worden gestekt maar het meest eenvoudige is zaaien. Het zaad van Basilicum is zeer kiemkrachtig. Zaai in het voorjaar voor een goede oogst.

  Basilicum kopen

  Basilicum is als zaad te verkrijgen en als plant in tuincentra en supermarkt. Let goed op of er geen bladluizen opzitten als je plantje koopt, Basilicum is daar vrij gevoelig voor.

  Basilicum

  Een heerlijk aromatisch kruid!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load