• Ballonklokje: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Platycodon grandiflorus

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over het Ballonklokje of de Ballonplant, Platycodon grandiflorus, een in de zomer bloeiend gewas met grote, blauwe, klokvormige bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Ballonklokjes en wat zijn de beste Ballonklokjes cultivars om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Platycodon, Herfstbloeier, Bijenplant

  Ballonklokje of Ballonplant

  Het Ballonklokje is een uit noordelijke eilanden van Japan, Korea, Oost-Siberië en het Noorden van China afkomstige, overblijvende, kruidachtige plant met opvallende blauwe, klokvormige bloempjes. In het wild vinden we het Ballonklokje in vooral in de graslanden op berghellingen en heuvels. In Japan is deze bloem het symbool van een aantal clans. 

  5614e2ce8b40ca377df5a0f326a422da_medium.

  Etymologie Platycodon grandiflorus

  De wetenschappelijke naam van het Ballonklokje is Platycodon grandiflorus. In 1777 werd de soort wetenschappelijk beschreven door Nikolaus Joseph von Jacquin, als Campanula grandiflora. Het is de enige plant uit het geslacht Platycodon, dat is ingedeeld in de Klokjesfamilie of Campanulaceae. De geslachtsnaam ‘Platycodon’ is samengesteld uit het Griekse ‘platys’ of ‘breed’ en ’kōdōn’ of ‘klok’, met andere woorden ‘platte klok’ . De soortnaam ‘grandiflorus’ is samengesteld uit het Latijnse ‘grandis’ of ‘groot’ en ‘flos’ of ‘bloem’ . De betekenis is ‘grootbloemig’.De Nederlandse namen Ballonklokje of Ballonplant verwijzen naar de bijzondere, met lucht gevulde, knoppen. 

  Beschrijving Ballonklokje

  Ballonklokjes groeien vanuit een dikke, vlezige penwortel die diep in de grond groeit. Van daaruit ontstaat een pol. De stengels zijn veertig tot zestig centimeter lang. De eivormig tot lancetvormige, grijsgroene bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel. De bloeitijd van het Ballonklokje loopt van juni tot en met augustus. Eerst verschijnen de bijzonder, ballonvormige knoppen die deels met lucht zijn gevuld. Ze zien er uit als kleine, witte en blauwe ballonnen. Waarschijnlijk is de lucht bedoeld als isolatielaag om de knoppen tegen late nachtvorst te beschermen. De bloemen zijn klokvormig en maar liefst vier tot acht centimeter in doorsnede. Na de bloei verschijnt het zaad.

  2e539c193727618d321b6e8a98016a67_medium.

  Is het Ballonklokje giftig?

  De wortel is giftig, de oudere bladeren zijn licht giftig.In Korea wordt de wortel van het Ballonklokje, lokaal doraji genaamd, in verschillende gerechten gebruikt. Daartoe moet de bitter smakende wortel eerst een aantal zoutbaden ondergaan. In Japan, waar de plant kikyō wordt genoemd, wordt de wortel ook gegeten. In zowel Korea als China wordt de Ballonplant gebruikt in de traditionele geneeskunde bij problemen met de luchtwegen.

  Toepassing Ballonklokjes in de tuin

  Ballonklokjes hebben het meeste effect in groepen in de bloeiende border. Ze groeien langzaam en Ze zijn ideaal voor tuinen aan de kust vanwege hun zouttolerantie en heel geschikt voor tuinen met een zandbodem. 

  Standplaats en planten Ballonklokjes9161b29b845d65f1ddf588b4cfb42dea_medium.

  Ballonklokjes staan graag in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Op een zonnige plek bloeien ze beter dan op een schaduwrijke plek. Ze houden van goed gedraineerde, humusrijke grond. Ze houden niet van natte voeten. Deze plant heeft een lange penwortel. Verplanten is dan ook geen optie. Zaai ze ter plekke of koop ze in pot. Direct na het planten goed water geven. In het najaar mulchen met bladeren doet de plant goed.

  Overwinteren Ballonklokje

  Het Ballonklokje is winterhard. 

  Snoeien Ballonklokjes

  Ballonklokjes vallen vaak om als ze te lang zijn. Door ze in mei voor de helft terug te snoeien, blijven ze wat lager en vallen niet zo snel om. Je kunt natuurlijk ook gewoon laagblijvende cultivars kopen. 

  Vermeerderen Ballonklokjes

  Ballonklokjes kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Ze ontkiemen bij temperaturen tussen de vijftien en twintig graden. Je kunt ze ook binnenshuis zaaien. Gebruik dan zogenaamde turfpotjes om ze in te zaaien. Later kun je ze in de tuin ingraven, zonder de penwortel te beschadigen. 

  fdf1564d23dbe08302224bca26d4cd9e_medium.

  Ballonklokjes kopen

  Ballonklokjes zijn in Nederland niet altijd in tuincentra te koop. Kijk in de betere webshop voor bijvoorbeeld de volgende cultivars:

  • Platycodon grandiflorus, wildvorm
  • Platycodon grandiflorus ‘Albus’, wilt bloemen met lichtblauwe aders
  • Platycodon grandiflorus 'Astra Blue', blauwe bloemen
  • Platycodon grandiflorus 'Astra Pink', roze bloemen
  • Platycodon grandiflorus 'Astra White', witte bloemen
  • Platycodon grandiflorus 'Fuji Blue’, grote, blauwe bloemen
  • Platycodon grandiflorus 'Hakone Blue': dubbele bloemen
  • Platycodon grandiflorus ‘Mariesii’, lilablauwe bloemen
  • Platycodon grandiflorus ‘Sentimental Blue’, blue bloemen, laagblijvend
  • Platycodon grandiflorus ‘Shell Pink’, grote roze bloemen

  Ballonklokje

  Deze bijzondere plant met grote klokjes is een aanrader. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load