• Balkan vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis laevigata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Balkan vingerhoedskruid of Digitalis laevigata, een plant die opvallend bloeit met oranjegele bloemen met een witte lip. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Balkan vingerhoedskruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant

  Balkan vingerhoedskruid633e01e7a2edbf73edf48e511f6591a6_medium.

  Balkan vingerhoedskruid is een twee- of meerjarige, kruidachtige plant uit de weegbreefamilie of Plantaginaceae. In het wild vinden we deze vingerhoedskruid in de Balkan, waar de plant vooral is de te vinden op rotshellingen, aan bosranden en open plekken in het bos of struikgewas. In Zuid-Europa treffen we af en toe verwilderde exemplaren aan, maar de plant komt er zeker niet algemeen voor.

  Etymologie Digitalis Laevigata

  De botanische benaming van Balkan vingerhoedskruid is Digitalis laevigata. De plant kreeg in 1753 haar naam van Carl Linnaeus. De geslachtsnaam 'Digitalis' is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse 'digitus' of 'vinger'. De soortnaam 'Laevigata' is Latijns en betekent 'glad', een verwijzing naar de gladde bladeren.

  In Duitsland noemen ze deze plant 'Rostfarbener Fingerhut', in Engeland 'Grecian Foxglove' en in Frankrijk 'Digitale Ferrugineuse'

  Is Balkan vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap en Gewoon Vingerhoedskruid behoort Balkan vingerhoedskruid tot de meest giftige planten in onze tuinen. Het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. Balkan vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname, maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt

  Is Balkan vingerhoedskruid winterhard?

  Balkan vingerhoedskruid is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul, mits de grond zeer goed afwatert.

  abaf5c08fb60950e85f1195bfe0faae9_medium.

  Beschrijving Balkan vingerhoedskruid

  Balkan vingerhoedskruid is een zestig tot negentig centimeter hoge, kruidachtige plant, die groeit vanuit een wortelrozet. De lancetvormige, leerachtige bladeren zijn glad, onbehaard, en hebben duidelijke nerven. In de periode mei tot en met juni verschijnen de rechtopstaande bloemstengels die wel honderd beneden hangende bloemen kunnen dragen. Meestal bloeit de plant pas in het tweede jaar. De oranjebruine, buisvormige bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter lang en hebben een bruine tekening van binnen: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de nectar te komen. De behaarde lip van de plant, landingsbaan voor de insecten,  is wit met een bruine tekening.

  Toepassing Balkan vingerhoedskruid in de tuin

  Balkan vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebber. In de tuin zijn ze mooi, als ze in groepen aangeplant van minimaal vijf tot zeven planten. Gebruik ze als borderplant, schaduwplant of in een verwildertuin en als je hommels en solitaire bijen gelukkig wil maken.

  Standplaats en planten Balkan vingerhoedskruid

  Balkan vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats in gefilterd licht of in de volle zon. In het wild zag ik ze vaak onder struiken of bomen met een open kruin, vooral op plekken waar ze in de ochtend of de namiddag zon kregen. Plant ze in goed afwaterende, zanderige grond.

  Balkan vingerhoedskruid snoeien

  Balkan vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer opnieuw uitzaait. De aar is nog een tijd decoratief en kan later in het jaar worden verwijderd.

  aec43817b2f8d548fee070387fa65fda_medium.

  Balkan vingerhoedskruid vermeerderen

  89f4d2addf36a6e8b44f88925744f169_medium.Balkan vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius duurt het twee tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Na twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes en nog twee maanden later kunnen ze naar buiten. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  Balkan vingerhoedskruid kopen

  Balkan vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebbers en je komt ze dan ook niet heel vaak tegen in tuincentra, maar webwinkels leveren ze wel als plant. De volgende planten zijn soms te koop:

  • Digitalis laevigata, wildvorm, oranjegele bloemen
  • Digitalis laevigata 'Gracea’, crèmekleurige bloemen

  Balkan vingerhoedskruid

  Dodelijk mooie plant met een bijzondere oranjegele kleur!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load