• Pluimspirea of Prachtspirea verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Astilbe

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Astilbe,  Prachtspirea of Pluimspirea een aantrekkelijk bloeiende, winterharde plant die opvalt met haar prachtige bloempluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Astilbe, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Schaduwplant, Bodembedekker

  Astilbe, Prachtspirea of Pluimspirea

  Astilbe is een uit Azië en Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de Steenbreekfamilie (Saxifragaceae). Het geslacht kent achttien soorten. Deze meeste daarvan zijn niet in cultuur gebracht. In onze tuinen treffende we voornamelijk Astilbe hybriden, kruisingen tussen verschillende Astilbe soorten, aan. Deze hybriden zijn onder te verdelen in vier groepen:

  • Astilbe Arendsii
  • Astilbe Crispa
  • Astilbe Japonica
  • Astilbe Simplicifolia

  Astilbe heeft zijn weg naar Europa gevonden via de botanist Ernest Henry Wilson (1876-1930) die reizen, diep in China, maakte op zoek naar de zakdoekenboom (Davidia involucrata). Tijdens zijn verzamelde hij zaden van tal van planten. Één daarvan was de Astilbe davidii.

  9d627c18a4894ad1be5f2aab4a24aaf1_medium.

  Etymologie Astilbe

  De Nederlandse benaming Pluimspirea verwijst deels naar het de pluimvormige bloeiwijze en deels naar de vorm van het blad die treffend lijkt op dat van Moerasspirea. De botanische benaming van de Pluimspirea is Astilbe. De geslachtsnaam Astilbe is een Latinisering van de samenvoeging van twee Griekse woorden “a” of wel “niet” en “stilbē”, de vrouwelijke vorm van “stilbos” wat “glinsterend” betekent. De naam Astilbe daarmee verwijst naar de onbeduidendheid van de individuele bloempjes.

  Beschrijving Astilbe

  Astilbe is een polvormende , compact groeiende borderplant met een kruipende wortelstok. De samengestelde bladeren van Astilbe hebben en gekartelde kant. Ze zijn zo open dat ze de plant een varenachtig uiterlijk geven. De vertakte bloemaren lijken wel pluimen en komen in de kleuren wit, roze, lila en rood. Wat op een bloem lijkt is een feite een verzameling van heel minuscule bloempjes, dicht bij elkaar op vertakte aren. Als geheel vormen ze bloempluimen.

  6492deefe11e26bb040f9ffb00cf0fdf_medium.

  Is Astilbe giftig?

  De Astilbe is niet giftig. De jonge scheuten van Astilbe thunbergii zijn zelfs te verwerken als spinazie en de bladeren van Astilbe longicarpa kunnen worden gebruikt om thee te zetten. De hybriden die we in tuincentra vinden zijn echter niet bedoeld om te eten.755cbf5dec57ceb488f3eb673b2b27e7_medium.

  Is de Astilbe winterhard?

  Astilbe is volstrekt winterhard, al willen jonge scheuten bij late nachtvorst nog wel eens bevriezen. De plant gaat daar echter niet van dood en loopt opnieuw uit. Afhankelijk van de ernst van de bevriezing kan er daardoor enige vertraging van de bloei optreden.

  Toepassing Astilbe in de tuin

  De Astilbe is met haar varenachtige bladeren is een ideale plant voor plekken waar de zon niet goed bij kan. Vaak worden ze in een groep aangeplant maar een enkele plant geeft al een mooi effect. Behalve als tuinplant worden, zeker de hoge soorten, ook als snijplant gebruikt. De pluimen staan prachtig in bloemboeketten. De Astilbe kan ook als oeverplant langs een vijverrand worden gebruikt. Het dichte loof biedt beschutting aan kikkers en salamanders. Astilbe is goed te combineren met andere schaduwplanten zoals de Paddenlelie, hosta en varens.

  De volgende cultivars van de Astilbe zijn erg mooi:

  • Astilbe 'Amber Moon', roze bloemen
  • Astilbe 'Delft Lace', roze bloemen, hoge plant
  • Astilbe 'Drum & Bass', lila bloemen
  • Astilbe 'Hennie Graafland', laagblijvend, roze bloemen
  • Astilbe x 'Hip Hop', licht roze bloemen
  • Astilbe x Beauty of Ernst 'Color Flash', veelkleurig blad, roze bloemen
  • Astilbe x arendsii 'August Light', rode bloemen
  • Astilbe x arendsii 'Bridal Veil', witte bloemen
  • Astilbe x arendsii 'Bumalda', witte bloemen met een roze schijn
  • Astilbe x arendsii 'Fanal', donker blad, donkerrode bloemen
  • Astilbe chinensis 'Milk & Honey, hoge plant, witte bloemen
  • Astilbe chinensis ‘Pumila’, laagblijvend, roze bloemen
  • Astilbe simplicifolia 'Sprite', prachtige lichtroze bloemen

  Standplaats en planten Astilbe

  Astilbe heeft een standplaats in de halfschaduw nodig, enkel een ochtendzonnetje of avondzonnetje is prima. De grond dient bij voorkeur goed gedraineerd te zijn, maar voorzien van voldoende compost om vocht vast te houden. Vochtige grond dus voor de Astilbe, maar geen natte grond. Mulch rondom de planten zodat de grond niet te snel uitdroogt. Astilbe groeit snel dus verwerk wat organische mest in de grond. Wil je een Astilbe in de volle zon planten dan kan dat alleen op een plek waar de grond nooit uitdroogt.

  307cfa8b610fc26d1bae7cddd49d48b6_medium.

  Astilbe snoeien

  Gele of bruine bladeren moeten weggeknipt worden omdat de plant er anders lelijk uitziet. De uitgebloeide bloemen moeten gedurende het bloeiseizoen verwijderd worden om nieuwe bloei stimuleren. Willen we geen al te kale tuin in de winter dan kunnen we de bloempluimen aan te plant laten om ze in het voorjaar pas te snoeien.

  e2b1104ecaadd80453f09de1a29290be_medium.

  Ziektes Astilbe

  Astilbe is redelijk bestand tegen ziekten en insecten. Bij te weinig vocht zal de plant gauw uitdrogen en dorre bladeren en stengels krijgen. Daarnaast leiden de planten soms onder meeldauw. Zorg voor vochtige grond en voldoende organische mest om dit te voorkomen.

  Astilbe vermeerderen5e464f02f7d9347ad0b66c3183caeeed_medium.

  De Astilbe is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar als de bladeren afsterven of in het voorjaar als de plant net uitloopt. Zaaien van Astilbes kan het beste in februari plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Begin juni kunnen ze dan naar buiten.

  Astilbe kopen

  Prachtspirea is in de zomermaanden goed verkrijgbaar in tuincentra en is daarnaast te bestellen via webshops .

  Astilbe

  Een bijzondere plant voor een plek waar weinig planten bloeien.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load