• Armeense korenbloem: verzorging, standplaats en vermeerderen van Centaurea macrocephala

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Armeense korenbloem, Centaurea macrocephala, die vanaf eind juni tot en met augustus bloeit met grote, felgele bloemen. Wat is de beste standplaats voor deze plant, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Gele korenbloem.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Centaurea, Bijenplant

  Armeense korenbloem

  De Armeense korenbloem is een kruidachtige vaste plant uit de composietenfamilie of Compositae. In het wild vinden we deze plant in Armenië, Turkije en de Kaukasus in bergweides op een hoogte van 1500 tot 2800 meter.

  Etymologie Centaurea macrocephala

  De botanische naam van de Armeense korenbloem is ‘Centaurea macrocephala’. Deze baam kreeg de plant in 1803 van de Duitse botanist Carl von Willdenow, maar de plant was eerder beschreven door Puschkarew. 

  De geslachtsnaam ‘Centaurea’ is afgeleid van het Griekse ‘kentauros’, in het Nederlands ‘centaur’, ofwel het mythische half mens, half paard. Het geslacht kreeg deze naam omdat Chiron de centaur de medicinale eigenschappen van planten uit dit geslacht beschreef. Tot dit geslacht behoort ook onze gewone korenbloem. Het geslacht ‘Centaurea’ werd in 1753 beschreven door Carl Linnaeus. De soortnaam ‘macrocephala’ is samengesteld uit het Griekse ‘Makro’ of ‘groot’ en ‘kephale’ of ‘hoofd’ en betekent dus ‘groot hoofd’, een verwijzing naar het grote bloemhoofd.

  In het Engels wordt de Grote Armeense korenbloem aangeduid met de naam ‘Armenian basketflower’ of ‘Bighead knapweed’. In Frankrijk noemen ze de Armeense korenbloem ‘La centaurée à grosse tête’ en in Duitsland wordt de naam ‘Großköpfige Flockenblume’ gebruikt.

  Is Armeense korenbloem giftig?

  Armeense korenbloem is licht giftig en kent geen eetbare delen.

  Is Centaurea macrocephala winterhard?

  Armeense korenbloem is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul, mits de grond in de winter niet te nat is.

  Beschrijving Armeense korenbloem

  De Armeense korenbloem is een maximaal 125 centimeter hoge plant die groeit vanuit een penwortel. Het eerste jaar vormt zich een rozet met distelachtige bladeren. Vanaf het tweede jaar groeit jaarlijks een lange onvertakte bloemstengel die één, eindstandige, artisjokachtige gele bloem vormt vanuit een grote, bruine knop in de vorm van een dennenappel. Na de bloei verschijnt het zaad dat graag wordt gegeten door vinken.

  Toepassing Armeense korenbloem in tuinen

  De Armeense korenbloem is een plant die vooral wordt aangeplant in de bloeiende border maar ook in een rotstuin. In een wat grotere groep komt deze plant het best tot haar recht. De bloemen trekken hommels en vlinders aan. Deze plant is bestand tegen de zilte wind aan de kust. De bloemen kunnen worden gedroogd maar ook als snijbloem zijn ze geschikt. 

  Standplaats en planten Armeense korenbloem

  Armeense korenbloem heeft behoefte aan een zonnige, vochtige maar goed doorlatende standplaats. Leemachtige grond of klei moet worden gemengd met grit of zand om de winter probleemloos door te komen. De plant heeft niet veel meststoffen nodig.

  Snoeien Armeense korenbloem

  Armeense korenbloem hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid. Het is echter beter de bloemhoofden te laten staan omdat de zaden worden gegeten door vogels .

  Vermeerderen Armeense korenbloem

  Het is redelijk eenvoudig de Armeense korenbloem te vermeerderen. De pant is klompvormend en kan daarom gescheurd worden in het najaar. Ook kun je Armeense korenbloem in het voorjaar binnen of in de zomer buiten zaaien.

  Armeense korenbloem kopen

  De Armeense korenbloem wordt vrij algemeen aangeboden als plant en als zaad. 

  Armeense korenbloem

  Een opvallende gele bloeier

 • End of content

  No more pages to load