• Aralia californica verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Californische ginseng, Aralia californica een grote vaste plant die opvalt met haar enorme bladeren en lange trossen crème-witte bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de  Californische ginseng, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Aralia.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Aralia, Bijenplant, Schaduwplant

  Californische ginseng of Aralia

  Aralia californica  is een vaste plant uit de Ginseng familie, die vanwege de enorme grootte vaak ten onrechte wordt gezien als sierheester. Het is echter een kruidachtige plant die afsterft in de winter om in het voorjaar weer uit te lopen tot een plant van wel anderhalf tot tweeëneenhalve meter hoog en breed. De Pomo Indianen gebruikten de wortel van de Aralia bij huid-, long- en keelaandoeningen en bij ontstekingen. In het wild vinden we Californische ginseng of Aralia meestal op beschaduwde, enigszins vochtige plekken, zoals de Redwood (kustmammoetboom) bossen.

  ce37f9d255c11e4fecd70098853ec836_medium.

  Etymologie Aralia californica

  De botanische benaming van de  Californische ginseng is Aralia californica . De geslachtsnaam Aralia is afgeleid van Frans-Canadese naam “Aralie”, die vermoedelijk is te herleiden tot een oude Indiaanse naam. De soorttoevoeging  californica  is Latijn, afgeleid van de staat California waar de plant van nature in het wild groeit.6f9a1702498ad940e8b87b132c0ec96b_medium.

  De Nederlandse benaming  Californische ginseng verwijst naar het feit dat de plant uit de Ginseng familie komt. De naam Duivelswandelstok wordt ook wel gebruikt doch dat is foutief want deze naam behoort toe aan Aralia elata.

  In het Engels wordt de plant Elk clover genoemd en soms California aralia of California spikenard. In Duitsland noemen ze haar Staudenaralie  en in het Frans wordt ze Aralie de Californie genoemd.

  Beschrijving  Californische ginseng

  Californische ginseng is grote kruidachtige plant met een hoogte tot maximaal drie meter. Vanuit de horizontaal groeiende dikke wortel verschijnen de sterke, vertakte stengels die niet verhouten. De dubbel samengestelde bladeren zijn veertig tot wel honderdvijftig centimeter lang. In juni - juli verschijnen de grote trossen crème-witte bloemen. De ronde bolletjes verraden de verwantschap met onze inheemse klimop. In de herfst rijpt het fruit tot kleine zwarte besjes.

  Is Aralia californica  giftig?f59d2ea2fd275b85eabf7ea6886a55c7_medium.

  De wortels van de plant kunnen worden gekookt en gegeten als groente. Ook worden ze gebruikt in de bereiding van bier. De bessen zijn eetbaar worden gebruikt voor de bereiding van wijn. Jonge scheuten worden gestoofd gegeten.

  Is het  Californische ginseng winterhard?

  Aralia californica is tot minimaal -10 graden winterhard. Een kleine mulchlaag voor de winter beschermt de plant extra.

  Toepassing  van Californische ginseng in de tuin

  Aralia californica  is bloeiende plant die nog vrij weinig wordt aangeplant. Deels vanwege de enorme grootte van de plant en deels omdat slechts weinigen haar kennen. Dat is doodzonde want het is echt prachtig om te zien hoe deze plant vanuit haar winterrust uitgroeit tot een bloeiende plant van twee tot drie meter hoog. Californische ginseng wordt doorgaans als solitair aangeplant maar kan ook als erfafscheiding gebruikt als je een brede tuin hebt. Combineer de  Californische ginseng met planten die wat schaduw kunnen verdragen, zoals Schoenlappersplant en Schuimbloem, liefst deels onder een boom.

  Standplaats en planten  Californische ginseng

  Het Californische ginseng groeit in het wild vooral in vochtige bossen. Zorg voor een plek in de schaduw of halfschaduw in goed gedraineerde grond die altijd vochtig is. Zorg voor een plantgat wat is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost want  Californische ginseng houdt van humusrijke grond. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen. Mulch bij voorkeur jaarlijks in het najaar.

  Californische ginseng snoeien

  De  Californische ginseng sterft af in de winter. In de zomer kun je beter niet snoeien tenzij de plant te groot wordt en je niet anders kunt. In het najaar, als de plant afsterft, kun je de gehele plant bij de bodem afknippen. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  8ebf142a5cd98960de3d63c986a36c28_medium.

  Ziektes  Californische ginseng

  Californische ginseng is een relatief sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Als de grond onvoldoende humus bevat treden er soms problemen op met bladluizen en spint. Verder kan de plant last hebben van meeldauw. Over het algemeen echter geen grote problemen.

  Aralia californica  vermeerderen

  De  Californische ginseng kan het beste worden vermeerder door de kluit te scheuren. Hiervoor is een spade benodigd, gezien de grootte van de kluit en het feit dat de wortels wel dertig centimeter diep kunnen groeien. Scheuren dient uitsluitend in de rustperiode te gebeuren als de plant geen bovengrondse groei heeft. November is een prima tijd hiervoor.   e1599411f7bd9e3473f64c9e3b4f5503_medium.

  Zaaien kan het beste in het vroege voorjaar gebeuren in standaard zaaigrond die is aangevuld met een kwart deel gezeefde turf. Het ontkiemen duurt ongeveer twee maanden. Nog eens twee maanden later kunnen ze worden uitgeplant in aparte potjes. Het duurt drie tot vier jaar eer de plant haar volledige omvang bereikt.

  Californische ginseng kopen

  Aralia californica  is niet in doorsnee tuincentra te kopen. Deze plant is uitsluitend in een beperkt aantal webshops te krijgen.

  Californische ginseng

  Een exotische schoonheid voor schaduwrijke plekken.

 • End of content

  No more pages to load