• Papierstruik, standplaats, planten, verzorging en stekken van Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Papierstruik, Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’, een prachtige geelbloeiende heester die later in het seizoen dwergkwee vruchten draagt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Papierstruik, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Papierstruik.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Edgeworthia, SierHeester, Naaktbloeier

  Papierstruik

  Edgeworthia is een uit vijf soorten bestaand geslacht van bloeiende heesters uit de Peperboompjesfamilie of Thymelaeaceae. De Papierstruik groeit in het wild in China, Nepal en Japan. De cultivar Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’ wordt het meest gebruikt in tuinen. Er is ook een rood bloeiende cultivar, Edgeworthia chrysantha ‘Red dragon’, die echter minder goed winterhard is. De schors van de Papierstruik wordt in Japan gebruikt voor het vervaardigen van het traditionele mitsumata papier, waarop Boeddhistische priesters hun heilige teksten schrijven. De gedroogde wortels van de Papierstruik worden in de volksgeneeskunde gebruikt bij oogaandoeningen.

  5eefa6c5a619f6337ad2936ea09c8a0c_medium.

  Etymologie Edgeworthia chrysantha

  De botanische naam van de Papierstruik is Edgeworthia chrysantha. De geslachtsnaam ‘Edgeworthia’ is een eerbetoon aan de Ierse amateur botanist Michalel Pakenham  Edgeworth en zijn zus de schrijfster Maria Edgeworth die beiden veel zaden van planten verzamelden. De soortnaam ‘chrysantha’ is een samentreksel van het Griekse ‘chrusos’ of ‘gouden’ en 'anthos' of 'bloem', met andere woorden ‘gouden bloem’ en verwijst naar de goudkleurige bloemen. Deze cultivar met de naam ‘Grandiflora’ heeft extra grote bloemen.

  Beschrijving Papierstruik

  De Papierstruik heeft is een langzaam groeiende heester die maximaal 250 centimeter hoog wordt. Voordat het blad aan de struik komt, bloeit de struik al: de bloeitijd van Edgeworthia chrysantha loopt grofweg van februari tot en met maart. De heerlijk geurende, zijdeachtige, goudgele bloemen staan in clusters van veertig tot vijftig buisvormige bloemen aan een korte stengel, die direct uit de stam groeit. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen de tot acht centimeter lange, lancetvormige, olijfgroene bladeren die aanvankelijk met haartjes bezet zijn. Na de bloei verschijnen de decoratieve maar niet eetbare vruchten die tot in de winter aan de takken blijven hangen.

  6f394f69ef57ec486e83f15a7edf7e91_medium.

  Bloeitijd Papierstruik

  De bloeiperiode van de Papierstruik loopt grofweg van februari tot en met begin maart, waarbij ze vaak wel drie tot vier weken aaneengesloten blijven bloeien.

  Toepassing Papierstruik in de tuin

  De Papierstruik is vooral mooi als solitair. Vanwege de grootte past de struik goed in een wat kleinere tuin. Het is een plant die in een wintertuin niet mag ontbreken maar verder is vooral een plant voor de liefhebber.

  Is de Papierstruik giftig?

  De Papierstruik is giftig en bevat geen eetbare delen. Hoewel de struik gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde, wordt het niet aanbevolen dit thuis te proberen.

  47796c29d027e8d30db6533c52070cdd_medium.

  Is de Papierstruik winterhard?

  Papierstruik is winterhard tot vijf á tien graden Celsius onder nul, mits de grond goed gedraineerd is. Ook wordt de Papierstruik als kuipplant toegepast. Het probleem van deze struik is dat de winterhardheid heel erg uiteenloopt per struik. Ik heb een struiken buiten staan die gemakkelijk minus 10 graden Celsius aankan en gewoon in de volle grond staat, maar andere struiken zijn gevoeliger. Het beste kan de struik daarom de eerste drie jaar van winterbescherming worden voorzien als het vriest.

  Standplaats, planten en verplanten  

  Papierstruik is een plant die die het beste groeit op wat zure grond. Deze struik houdt van wat gefilterd licht en wil liever niet in de volle zon staan. Papierstruik houdt van vochtige grond maar absoluut niet van natte voeten en kan het best op een wat beschutte plek worden geplant.

  Papierstruik snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we de Papierstruik snoeien? De Papierstruik groeit niet zo snel en hoeft daarom niet veel gesnoeid te worden.  Wil je echter de grootte beperken, snoei de struik dan één keer in de twee jaar. De beste periode voor het snoeien van een Papierstruik is direct na de bloei. Dode en dorre takken dienen bijtijds verwijderd te worden en dit kan het hele jaar door.

  Papierstruik stekken en zaaien

  De Papierstruik kan het beste worden vermeerderd in juni met een zogenaamde zomerstek, waarbij we half verhoute stekken van ongeveer twintig centimeter gebruiken. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt en dip de schuin afgesneden stengel in stekpoeder. Ook met afleggers kan de plant worden vermeerderd. Daarnaast is deze struik relatief gemakkelijk te zaaien. Zaai ze in het najaar, direct na de oogst van het zaad

  Papierstruik ziektes

  Papierstruik zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve de bladvalziekte en (soms) rupsen. Daarnaast is de plant gevoelig voor natte voeten in de winter.

  Papierstruik kopen

  Papierstruik is alleen te verkrijgen webshops en in gespecialiseerde kwekerijen.

  Papierstruik

  Prachtige naaktbloeier met een heerlijke geur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load