• Ananasplant of Kuiflelie: standplaats, verzorging, snoeien, vermeerderen en overwinteren van Eucomis comosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Een bijzonder bolgewas uit Zuid-Afrika is de zogenaamde Ananasplant of Kuiflelie met haar prachtige glanzende blad en haar op ananas gelijkende bloemen. Hoe verzorg je Eucomis Comosa, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je de Ananasplant vermeerderen en hoe kun je ze overwinteren.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bolgewas, Eucomis

  Ananasplant of Kuiflelie

  Ananasplant is een uit Zuid-Afrika afkomstig bolgewas, behorende tot de hyacintfamilie (Hyacinthaceae). In haar natuurlijke habitat vinden we de Kuiflelie zowel op droge plekken als in moerassige graslanden. Er worden twee variëteiten onderscheiden:

  • Eucomis comosa var. comosa, met verschillende kleuren bloemen
  • Eucomis comosa var. striata, ruim 120 centimeter hoog

  Etymologie Eucomis comosa

  De botanische naam van Ananasplant is Eucomis comosa. De geslachtsnaam Eucomis is samengesteld uit de Griekse woorden ‘eu’ of ‘aantrekkelijke’ en ‘kome’ of ‘hoofdhaar’: samen ‘aantrekkelijk hoofdhaar’ en verwijst naar het kroontje van bladeren bovenop de bloei van Eucomis soorten. De soorttoevoeging ‘comosa’ is van Latijnse afkomst en betekent ‘kuifje’. Ook dit verwijst weer naar het kroontje van bladeren bovenop de bloei. Soms wordt het synoniem Eucomis punctata gebruikt. 

  aefc81349b382224448e347c85debb54_medium.

  De Nederlandse naam Ananasplant is een letterlijke vertaling van de Engelse soortnaam. In het Engels wordt Ananasplant Pineapple Lily of pineapple flower genoemd. In het Frans heet de plant Fleur ananas en in Duitsland noemen ze haar Schopflilie of Ananaslilie.

  Beschrijving Ananasplant

  De Ananasplant is een bolgewas. Vanuit de bol groeit een rozet van tot veertig centimeter lange, lancetvormige, glanzend groene bladeren met een breedte van ongeveer vijf a zes centimeter. In de maanden juli en augustus verschijnt een tot zestig centimeter lange bloemstengel met een aar vol stervormige , groene bloempjes die lang bloeien. Bovenaan de aar vinden we een kroontje van bladeren. Na de bloei verschijnt het zaad in blauwpaarse tot zwarte zaaddoosjes. 

  Is Eucomis comosa giftig?

  Ja, Ananasplant is giftig. Het bevat een aantal giftige componenten en nog de plant nog de bol is eetbaar. 

  Is Ananasplant winterhard?

  Hoewel in bijna alle artikelen die ik heb gelezen wordt aangeraden om de bollen van deze plant in de winter binnen te halen, heb ik ze zelf al bijna tien jaar in de tuin staan zonder de minste problemen, zelfs niet in strenge winters. Ze staan bij mij echter in een zanderige bodem waardoor ze in de winter geen natte voeten hebben, op een diepte van 10 centimeter. Verder mulch ik ze elk jaar met wat stro.

  Toepassing Ananasplant in de tuin

  Ananasplant is heel geschikt om in een groepje aan te planten in tuinen of als potplant. Je kunt ze als seizoensplant in de bloeiende border zetten voor een mooi dramatisch effect. De bloemen trekken kevers aan. In de loop der jaren zijn er een aantal prachtige cultivars van de Ananasplant gekweekt. De volgende raad ik aan voor jouw tuin:

  • Eucomis comosa, standaard Ananasplant
  • Eucomis comosa ‘Cornwood’, crèmewitte bloemen
  • Eucomis comosa ‘Johannesburg’, witte bloemen met roze hart
  • Eucomis comosa ‘Oakhurst’, bordeauxrood blad, rozerode bloem
  • Eucomis comosa 'Sparkling Burgundy’, bordeauxrood blad, rozerode bloem
  • Eucomis comosa 'Tugela jewel’, groen blad wat later verkleurt naar rood

  Grond en standplaats Ananasplant, bollen planten

  Ananasplant moet in het voorjaar worden geplant als de vorst uit de grond is. Plant de bollen maximaal twee centimeter diep, als je de bollen binnen overwintert, en ongeveer zes centimeter diep als je de plant in de  winter buiten laat. Plant ze op een zonnige plek, met voldoende ruimte om te groeien.

  385aad7977ccc8563025f7bfc0d2e69d_medium.

  De kuiflelie groeit het beste op een zanderige bodem met voldoende organische meststoffen. De grond moet goed gedraineerd zijn om rot van de bollen te voorkomen. Verder dient de plant te worden bijgemest, maximaal één keer per jaar met gedroogde koemest, in het voorjaar.

  Ananasplant vermeerderen

  Ananasplant  vermeerderen is niet moeilijk. Vermeerdering vindt plaats door bladstek in de zomer, door ze te zaaien of door in het najaar door kleine bolletjes van de moederplant te scheiden

  Ananasplant snoeien

  De Ananasplant hoeft niet gesnoeid te worden. 

  Ananasplant

  Ananasplant, een bijzonder bolgewas.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load