• Ananasbrem, verzorging, planten en vermeerderen van Argyrocytisus battandieri

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten, lees je alles over de Ananasbrem of Marokkaanse boombrem, Argyrocytisus battandieri, een prachtige, exotische sierheester met opvallende gele bloemtrossen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent Argyrocytisus battandieri.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Argyrocytisus, Jungletuin, Sierheester

  Ananasbrem of Marokkaanse boombrem

  Argyrocytisus is een uit één soort bestaand geslacht uit Vlinderbloemenfamilie of Fabaceae, een familie waartoe bijvoorbeeld ook de Gouden regen en de Blauwe regen behoren. De Marokkaanse boombrem is een uit Marokko afkomstige plant. De natuurlijke habitat zijn de eiken- en cederbossen in de Atlasgebergte waar deze struik groeit op een hoogte van 1200 tot 2100 meter. Zoals veel planten uit de Vlinderbloemenfamilie is de Ananasbrem in staat om met behulp van rhizobiumbacteriën nitraten en stikstof in de lucht te binden. Daardoor kan ze op heel arme grond groeien.

  Etymologie Argyrocytisus battandieri

  De botanische naam van de Ananasbrem is ‘Argyrocytisus Battandieri’. De plant werd in 1915 voor het eerst wetenschappelijk beschreven als ‘Cytisus battandier’ door de Franse botanist René Maire. In 1975 gaf de eveneens Franse botanist Christian Raynaud de Ananasbrem zijn huidige botanische naam. Het is nu de enige plant uit het geslacht ‘Argyrocytisus’. De geslachtsnaam is een samenstelling van het Griekse ‘agyros’ of ‘zilver’ en ‘kytisos’ de naam van een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De soortaanduiding ‘battandieri’ is een eerbetoon Franse botanicus Jules Aimé Battandier. Hij was een autoriteit op het gebied van planten uit Algerije. De Nederlandse naam Ananasbrem verwijst enerzijds naar de wat ananasvormige trosjes van de bloemen en anderzijds op de geur van de bloemen, die echt aan ananas doet denken.

  Beschrijving Ananasbrem

  Ananasbrem is een in het wild maximaal vijf meter hoge en vijf meter brede, bladverliezende struik. De Ananasbrem vertakt sterk en groeit bolvormig. Het zachte, viltige, zilverachtige, drielobbige blad lijkt qua vorm op dat van klaver en heeft een afwisselende bladstand. De bloeitijd van Ananasbrem loopt van mei tot en met juli. Er verschijnen dan de naar ananas geurende goudgele bloemkegels. Alleen in warme jaren maakt de plant in Nederland en België de vier tot zeven centimeter lange peulvruchten aan, die zaden bevatten.

  Is Argyrocytisus battandieri giftig?

  Alle delen van de Ananasbrem zijn giftig, inclusief de zaden. Er is geen medicinale werking over bekend.  

  Is de Ananasbrem winterhard?

  Hoewel deze plant uit Marokko komt, is de Ananasbrem winterhard tot zeker minus 12 graden Celsius. In de natuurlijke habitat, hoog in de bergen vriest en sneeuwt het namelijk ook. Het is echter verstandig om de struik de eerste jaren in te pakken in strenge winters.

  Toepassing Ananasbrem in de tuin

  Argyrocytisus is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor een stadstuin. Ideaal voor beplanting tegen een muur op het zuiden, zodat ze de hele dag in de zon staat. Ook kan de plant als kuipplant worden gehouden en in de winter in een onverwarmde serre worden gezet. In de jungletuin geeft ze een opvallend geel accent.

  Standplaats, verzorging en gieten Ananasbrem

  Ananasbrem groeit het best op een beschutte plaats in de volle zon. Deze sierheester houdt van niet al te rijke, zanderige grond. Op leem of klein kun je het beste een laagje grit aanbrengen onder de kluit.  De Ananasbrem moet niet nat staan en hoeft alleen direct na de aanplant wat extra water. Bemesting moet achterwege worden gelaten maar jaarlijks mulchen wordt op prijs gesteld.

  Ananasbrem vermeerderen

  Je kunt Ananasbrem het beste in het voorjaar onder glas zaaien. Het zaad moet één nacht worden geweekt en dan gezaaid in gewone zaai- en stekgrond. Bedek de zaden slechts licht.  Het stekken van de Ananasbrem is vrij moeilijk omdat ze maar heel lastig wortelen. Meestal worden ze in kwekerijen daarom gemarcotteerd op een onderstam van een Cytisus soort.

  Ananasbrem snoeien

  De Ananasbrem is een plant elk jaar gesnoeid moet worden omdat de plant anders al snel lelijk wordt. Snoei elk jaar niet meer dan één derde omdat de plant op meerjarig hout bloeit.  Zieke of dorre takken altijd meteen snoeien. 

  Ziektes Ananasbrem

  Ananasbrem is erg sterk en heeft weinig last van ziektes. Zorg er echter voor dat de wortels niet te nat staan in de winter want dat verlaagt de levenskans. Verder kunnen jonge planten wel eens bevriezen. Pak ze daarom de eerste jaren in, als het erg koud wordt.

  Ananasbrem kopen

  Ananasbrem komen we niet zo vaak tegen en wordt in uitsluitend webshops en in de beter gesorteerde tuincentra te koop aangeboden. Mooi zijn:

  • Argyrocytisus battandieri, wildvorm
  • Argyrocytisus battandieri 'Yellow Tail', maximaal drie meter hoog

  Ananasbrem

  Een exoot met bijzondere, naar ananas geurende, bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load