• Amerikaanse sering of Sikkelboom, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen van Ceanothus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Een struik met blauwe bloemen. In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in het voorjaar prachtig blauw bloeiende en heerlijk ruikende heester:  Amerikaanse sering, sikkelboom of Ceanothus. Hoe en wanneer moet je de Amerikaanse sering snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Amerikaanse sering nodig en hoe kun je ze vermeerderen

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Seringen, Ceanothus, Bijenplant

  Amerikaanse sering of sikkelboom

  De Amerikaanse sering of Ceanothus is een geslacht van 50 tot 60 soorten bloeiende, meestal wintergroene heesters en bomen. Een aantal soorten daarvan worden toegepast in onze tuinen. Het grootste deel van de Ceanothus soorten komen uit het zuidelijk deel van de Verenigde Staten. Niet alle soorten zijn daarom winterhardheid en geschikt voor onze tuinen. Het is geen familie van de gewone Sering.

  De Amerikaanse sering is niet langlevend wordt meestal niet ouder dan tien tot vijftien jaar. In het wild groeien vaak als eerste op plaatsen waar bosbranden zijn geweest. Zodra de oorspronkelijke vegetatie zich hersteld verdwijnt de Ceanothus weer. Hun levensmotto: “live fast and die young”.

  De gedroogde bladeren van de Ceanothus americanus werden door de oorspronkelijke bewoners van Noord-America gebruikt om een soort thee van te zetten. De wortels en bast werden gebruikt in middeltjes tegen keelpijn en slijm.

  Etymologie Ceanothus

  De wetenschappelijke naam van de Amerikaanse sering is Ceanothus. Deze naam is afgeleid van keanothos, de oude Griekse naam die door de filosoof Theophrastus werd gebruikt voor een heel andere plant.

  Beschrijving Amerikaanse sering494f11df0e3cfa85c60fe673b6449c80_medium.

  Hoewel er tientallen soorten Ceanothus bestaan, zijn de soorten die we in Nederland en België aantreffen redelijk vergelijkbaar qua verzorging.

  Specifieke verschillen worden verderop aangegeven.

  De Amerikaanse sering is een langzaam tot snel groeiende struik of kleine boom met tengere takken.

  Alle Amerikaanse seringen soorten zijn te herkennen aan het karakteristieke, ovale, donkergroene blad.

  5367111b0971aa043730d9e036e693c3_medium.De bladeren zijn glimmend groen en hebben drie unieke parallelle nerven, aan de achterzijde lichtbehaard,  die ontspringen uit de bladbasis. Daaraan herken je een Ceanothus.

  In mei en juni verschijnen in dichte clusters de heerlijk ruikende bloemtrosjes.

  Behalve typische bleekblauw bloeiende planten zien we de laatste jaren steeds meer wit en lila bloeiende hybriden.

  Toepassing Amerikaanse sering in de tuin

  Amerikaanse seringen zijn, ondanks de geringe winterhardheid, uiterst populaire tuinplanten. De belangrijkste reden hiervoor is de uitbundige bloei en de intense honingachtige geur van de bloempjes. De planten zijn tijdens de bloei bedekt onder de bijen, hommels en vlinders. Amerikaanse seringen geven een prachtig effect als ze tegen zuidelijke gevels en muren worden aangeplant. Ook als grondbedekker zijn ze geschikt. Amerikaanse sering is een blikvanger als solitair maar komt ook in groepen heel mooi uit.

  Soorten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en aantrekkelijk hybriden zijn:

  • Ceanothus 'Burkwoodii', blauwe bloem, laatbloeier, maximaal anderhalve meter hoog
  • Ceanothus Concha, blauwe bloem, leiplant of bodembedekker
  • Ceanothus delilianus 'Gloire de Versailles', blauwe bloem, maximaal drie meter hoog
  • Ceanothus impressus 'Victoria', blauwe bloem, maximaal één meter hoog
  • Ceanothus thyrsiflorus var. Repens, blauwe bloem, bodembedekker
  • ceanothus 'trewithen blue', blauwe bloem, leiplant
  • Ceanothus 'Yankee Point', blauwe bloem, leiplant

  8403ebaa3ea8bed43090e41c67fbfa60_medium.

  Standplaats, grond en planten van de Amerikaanse sering

  De Amerikaanse sering heeft bij voorkeur een zeer zonnige, liefst windluwe standplaats. Amerikaanse seringen worden vaak tegen zuidelijk gerichte muren aangeplant die de warmte goed vasthouden. Zorg voor goed gedraineerde, humusrijke grond die jaarlijks van een laag mulch wordt voorzien.

  Bijmesten met organische mest is niet noodzakelijk maar kan eventueel elke drie jaar worden gedaan. Gebruik liefst geen kalkrijke mest zoals kippenmest omdat kalk kan zorgen voor geelachtige bladeren. Het gebruik van Vliesdoek als winterbescherming is aan te raden als het meer dan tien graden vriest.

  Amerikaanse sering: hoe en wanneer snoeien

  Net aangeplante Amerikaanse sering kun je het eerste of het twee jaar met één derde terug snoeien om een goede basis vorm te krijgen. Daarna kun je de planten het beste zoveel mogelijk met rust laten. Snoei nooit takken dikker dan twee centimeter want de plant zal er nooit meer mooi gaan uitzien.

  b4a3db47481e4df55f930d4d8e60c311_medium.

  Ceanothus soorten bloeien op het hout van het vorige jaar dus als je wilt snoeien dient dit best direct ná de bloei te gebeuren. Scheer bij voorkeur met een heggensnaar en haal alleen de toppen van de takjes weg. Dit stimuleert de groei van nieuwe takjes. Op deze manier imiteren we wat er in California in de natuur gebeurt. Daar knabbelen herten de uiteinden van takjes weg. Verwijder in het voorjaar eventuele dode takken direct.

  3049a31b578e786f69ec53052d06ca13_medium.

  Amerikaanse sering vermeerderen

  Het stekken van Ceanothus is wat lastig maar met de volgende tip kom lukt het meestal wel. Trek voor een stek takjes, met de hand, langzaam af van de struik zodat er een stukje schors meekomt van de hoofdtak. Bedek de ‘hiel’, het stukje losgetrokken schors met groeihormoon en stek de in lichtvochtig zand. Verwijder alle bladeren behalve het bovenste paar. Dek de pot af met plastic. Het wortelen kan daarna wel twee maanden duren. Het zaaien van Amerikaanse sering is niet zo eenvoudig. In de natuur zijn bosbranden onontbeerlijk in de levenscyclus van Ceanothus.

  Amerikaanse sering

  Een droom van een plant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load