• Amaryllis bol: verzorging, kweken en overhouden na de bloei

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  De Amaryllis bloem is een grote bol die bloeit met enorme trompetvormige bloemen.  Hoe moet je de Amaryllis verzorgen, hoe moet je de Amaryllis planten, wat is de bloeitijd, hoe kun je de amaryllisbol overhouden als de amaryllis is uitgebloeid. Hoe verzorg je de Amaryllis in een vaas. 

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Bolgewas, Amaryllis

  Amaryllis bloem

  De plant die wij Amaryllis noemen is een Zuid-Amerikaans bolgewas uit de familie der narcissen, Amaryllidaceae. Feitelijk is de benaming Amaryllis onjuist want de planten hebben de officiële benaming  Hippeastrum. Er bestaan méér dan negentig soorten van. Voor het gemak noemen wij ze echter Amaryllis. De bollen worden vooral in het voorjaar regelmatig aangeboden in tuincentra en bloemenspeciaalzaken. 

  3ff99fdb878aca17e951f718ed51b405_medium.

   Amaryllis etymologie

  De naam Amaryllis is een verwijzing naar de naam van de nimf Amaryllis uit een gedicht van de Romein Publius Vergilius. De Latijnse naam Amaryllis is weer afgeleid van het oud-Griekse ‘Amarullis’ wat ‘schitterend’ betekent. De Nimf Amaryllis werd verliefd op de herder Alteo die de schoonheid van Apolo bezat en de kracht van Hercules. Alteo was echter niet in haar geïnteresseerd: hij hield alleen van bijzondere bloemen.  Amaryllis liet vervolgens haar liefde voor Alteo zien door één maand lang, elke avond in een maagdelijk wit gewaad, bij zijn hut te verschijnen en haar borst en hart met een gouden pijl te doorboren. Na dertig dagen groeide op de plek waar het bloed viel een prachtige bloem. Alteo  kreeg deze bloem en werd uiteindelijk verliefd op Amaryllis . 

  e28e131a020f42665e29210dc1ac799b_medium.

  Beschrijving  Amaryllis

  De Amaryllis groeit vanuit een grote bol met een doorsnede van tien tot vijftien centimeter. Elke bol produceert twee tot zeven langgerekte, zwaardvormige bladeren die een lengte van dertig tot negentig centimeter kunnen halen en twee tot vier centimeter breed zijn. De plant krijgt één á twee dikke, holle bloemstengels die zo’n vijfenzeventig centimeter lang zijn en waarop twee tot veertien enorme bloemen bloeien . De lelieachtige bloemen hebben een doorsnede van vijftien tot wel dertig centimeter en prachtige lange meeldraden. De bloeitijd van Amaryllis is februari tot en met april. 

  eb0d4f7907ad99998b8c93fbbd304f44_medium.

  Is  Amaryllis giftig?

  Alle delen van het  Amaryllis zijn sterk giftig, zoals bij veel planten uit de narcissenfamilie

  Is  Amaryllis winterhard?

  De Amaryllis kan in de zomer in de tuin worden gezet maar is niet winterhard.

  7bbc5a4946273f45ce6d7d9c1ee930cc_medium.

  Standplaats, grond en planten  Amaryllis in pot

  De  Amaryllis houdt van een standplaats met véél licht, liefst met zon. Gebruik humusrijke potgrond met organische mest. Gebruik een pot die niet al te groot is, met ongeveer twee centimeter ruimte rondom de bol.  De bloem en de bladeren zullen al gauw verschijnen, waarbij het soms noodzakelijk is om de bloemstengel van een steunstok te voorzien. 

  3b37418ea9f9d313284b55a48cb0458f_medium.

  Zodra  de Amaryllis bloemen afsterven kunnen ze worden weggeknipt en nadat de laatste bloem is weggeknipt kan ook de stengel worden weggeknipt. De bladeren groeien nog enkele maanden door om zo de bol op krachten te brengen voor de volgende bloei. Gedurende het groeiseizoen geef je de Amaryllis maandelijks een beetje vloeibare voeding. De bloemen kunnen ook als snijbloem in een vaas worden gezet. Snij de stengel hiervoor schuin af en voeg een mespuntje suiker toe aan het water.

  Mooie Amaryllis soorten

  Heel mooie Amaryllissen zijn onder meer:

  • Amaryllis Appleblossom, wit met roze bloemen
  • Amaryllis ‘Celica’, dubbele, oranje bloemen
  • Amaryllis ‘Lady Jane’, roze bloemen
  • Amaryllis ‘Matterhorn’, witte bloemen
  • Amaryllis ‘Naranja’, oranjerode bloemen
  • Amaryllis 'Red Garden', kleine rode bloemen
  • Amaryllis ‘Royal Velvet’, dieprode bloemen

  50908b41bd3ad1faef29c57cb8308326_medium.

  Amaryllis vermeerderen

  De Amaryllis wordt meestal vermeerder door middel van stekken. Daartoe wordt de bol verticaal in schijven gesneden. De beste tijd hiervoor is de maanden nadat de bladeren zijn afgestorven: augustus of september. De schijven worden in stekgrond geplant. Als je de uitgebloeide bloemen niet verwijdert vormt zich zaad. Dit moet direct na de oogst worden gezaaid. Daarnaast verschijnen er bij de bol soms kleine broedbollen die weer kunnen worden opgekweekt.

  851331404fbce13e30551025f26a2b4e_medium.

  Amaryllis overhouden

  Een Amaryllis bol wordt meestal weggegooid na de bloei maar het is een plant die wel 75 jaar oud kan worden. Je kunt de Amaryllis  dus ook overhouden. Laat daartoe de plant in de pot staan of, als je een tuin hebt,  poot deze (ná de ijsheiligen) in de volle grond. In september haal je de bol naar binnen en laat de bol een maand drogen door deze op een koele, donkere plek tussen kranten te leggen. Je kunt de bol zo maximaal een half jaar bewaren. Daarna kan de plant weer worden opgepot

   Amaryllis kopen

  Amaryllissen zijn vrij algemeen te koop als Amaryllis bol die nog moet worden opgepot, als Amaryllis op glas of als opgepotte bol. Een vrij nieuwe trend is de Amaryllis Waxz, waarbij de bol wordt voorzien van een speciale gekleurde waslaag. Deze bollen hoef je niet te wateren. 

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en verminderd de stressniveau’s in ons lichaam.

  aa46c36d67cdf7648487e86e7a78cfb3_medium.

   Amaryllis

   Amaryllis, een prachtige plant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten. Klik hier voor Rob's tuinplanten en hier voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load