• Verzorging, planten en stekken van Aloe vera

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Woestijnlelie  Aloë, Aloe vera, de wonderplant met heilzame werking. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Woestijnlelie.

  Tags/labels:  RobsKamerplanten, Aloe, Succulent

  Aloe of Woestijnlelie

  Aloë is een uit 500 soorten bestaand geslacht van bloeiende, succulente planten uit de affodilfamilie of Asphodelaceae voornamelijk afkomstig uit het Arabisch Schiereiland, Madagaskar en Afrika. Aloë vera is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Afrika maar het is hoogst twijfelachtig of het een echte soort is. Vermoedelijk is het een hybride die vanwege de specifieke eigenschappen door de mens gebruikt werd en op vele plekken aangeplant.

  3c21d815664066e93e51022e8911a8a0_medium.

  Aloe wondermiddel

  Aloe staat, vooral in het alternatieve circuit, bekend als een echt wondermiddel. Al sedert de oudheid wordt de plant toegepast op de huid en bij tal van aandoeningen. Bij bloedingen wrijf je bijvoorbeeld met een afgebroken tak over de huid. Ook wordt het sap gedronken . Het wetenschappelijk bewijs voor de vermeende medicinale werking is nooit aangetoond.

  Geschiedenis Aloë vera

  De medicinale werking mag dan nooit zijn aangetoond, maar voor de mensheid is deze plant al duizenden jaren belangrijk. Zo wordt ze afgebeeld op Egyptische fresco’s van duizenden jaar voor onze jaartelling. Voor de Egyptische koninginnen Cleopatra en Nefertiti was de Aloe een belangrijk cosmetisch product. De oude Soemeriërs , Grieken en Romeinen gebruikten de plant bij de behandeling van wonden van soldaten. Christopher Columbus bracht de plant, voor dezelfde reden, naar de nieuwe wereld. Nu nog worden er dranken van het vruchtvlees gebrouwen.a9a098cff91651f3016c8abc92f3a9b9_medium.

  Etymologie Aloë vera

  De botanische naam van de Aloe is Aloë vera. Deze soort is in 1753 voor het eerst beschreven door als Aloe perfoliata var. Vera en kreeg zijn definitieve naam in 1768 van de Nederlandse botanist Nicolaas Laurens Burman: Aloe vera. De geslachtsnaam ‘Aloë’ is afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ of ‘bitter’, een verwijzing naar het bittere sap in de vlezige bladeren. De soortnaam ‘vera’ is Latijn voor ‘echte, ware’ om de plant te onderscheiden van andere Aloe soorten

  Beschrijving Aloe

  Aloe heeft een korte, houtige stam die zowel onder de grond als boven de grond kan groeien. Aan deze stam ontspringen, rozetvormig, dikke, vlezige, grijsgroene bladeren. Ze zijn zo’n veertig tot vijftig centimeter lang en lopen uit in een punt. Ze hebben aan de randen  korte driehoekige stekels. De bloeitijd van de Aloe loopt van januari tot en met december. De tot negentig centimeter lange bloemstengels lopen uit in een toorts van gele of rode, buisvormige bloemen waar zes gele meeldraden uitsteken. Na de bloei verschijnen de zaaddoosjes met zaad.

  Is de Aloe giftig?

  Aloë vera is giftig, de plant bevat, plaatselijk, aloïne en inname hiervan kan leiden tot een sterke vorm van diarree.3aaad11f345926fefc5a9d4a6d81084d_medium.

  Standplaats, verzorging en water geven Aloe

  De Aloe houdt van een zonnige en warme standplaats. Gebruik voor de grond twee delen gewone cactusgrond, en een deel grit. Ook op de bodem van de pot gebruik je grit. De Aloë is een plant die nooit te nat mag staan want dan gaan de wortels rotten. Het beste is om na het water geven de kluit te laten uitdrogen. In winter water je eenmaal per maand. In het groeiseizoen geef je ze maandelijks vloeibare cactusmest;

  Is de Aloe winterhard?

  Aloë vera is niet winterhard, de minimumtemperatuur bedraagt ongeveer tien graden Celsius. Wel kan de plant in de zomer worden buiten gezet, van mei tot en met oktober.

  Ziektes Aloe

  Een Aloë heeft niet zo snel last van ziektes maar als je gele bladeren hebt, dat is dat meestal een teken van te veel vocht. Soms hebben ze last van wolluis. Lees hier hoe wolluis te bestrijden.

  Aloe vermeerderen

  Aan de basis verschijnen uitlopers. Deze kunnen met behulp van een scherp mes van de moederplant worden losgesneden en opgepot. De Aloë kan ook heel eenvoudig worden gezaaid. Zaai in het voorjaar in gewone zaaigrond die licht vochtig is. Ze het zaad op een lichte plek.  Let op, je moet wat geduld hebben: ontkieming kan één tot drie maanden duren.

  23b95a3815aa39c5f1ac764b5395d32f_medium.

  Aloe kopen

  De Aloë is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en natuurlijk verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Aloë vera, gewone Aloe
  • Aloë vera ‘Nana’, dwergvorm
  • Aloe vera var. Chinensis, gevlekt blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Aloë

  Een nuttige plant met een lange geschiedenis.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen