• Afrikaantje verzorging, standplaats, planten, snoeien en zaaien van Afrikaantjes (Tagetes)

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Afrikaantje, Tagetes is een in de zomer bloeiend, eenjarige, langbloeiende plant met opvallende crèmewitte, gele, oranje en rode bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Afrikaantjes, hoe zaaien, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent ze.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Tagetes, Bijenplant, EenjarigePlant

  Afrikaantjes of Stinkertjes

  Tagetes is een geslacht een- of meerjarige, kruidachtige planten uit de Asterfamilie of Asteraceae. Afrikaantjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika en meer specifiek in Mexico. De natuurlijke habitat van Tagetes is aan de waterkant, moerassen en zelfs onder water. 

  10e03b47c056ee243e3312e9476482ae_medium.

  Tegen het einde van de zestiende eeuw voerden de Spanjaarden de eerste soorten uit dit geslacht in Europa in. Toen de Spaanse conquistador Hernán Cortés het Azteekse Rijk in Mexico veroverde, trof hij Afrikaantjes aan in de befaamde tuinen van Montezuma. Voor de Azteken was het een heilige plant die ze aan de zonnegod offerden. Ook werden aan doden meegegeven in het graf. Cortés nam zaad van de Afrikaantjes mee terug naar Spanje, waar ze aanvankelijk in kloosters werden gekweekt. Al snel werd het Afrikaantje een tuinplant, die over de gehele wereld is verspreid door de mens en nu in het wild groeit in de Afrika, Europa, Azië, en Noord-Amerika. 

  6b5e2fc18e337e51bedc0561b5ca2d02_medium.

  Behalve als tuinplant in de eenjarige border wordt het Afrikaantje ook veel in moestuinen aangeplant. Ze doden aaltjes en de geur houd schadelijke insecten op een afstand. In onze tuinen vinden we vooral planten en hybriden van de soorten Tagetes Erecta, Tagetes Patula en Tagetes tenuifolia.

  Etymologie Tagetes

  De botanische benaming van Afrikaantje is ‘Tagetes’. Het geslacht werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Tagetes’ is afgeleid van de Etruskische profeet ‘Tages’. Deze profeet bezocht de oude Etrusken, volgens de legende, tijdens het ploegen van het land en bracht hen tot geloof. Linnaeus gebruikte deze naam omdat Afrikaantjes zich zo gemakkelijk laten zaaien in slechts licht omgewerkte grond. 

  De Nederlandse naam Afrikaantje klinkt vreemd voor een plant die uit Midden-Amerika. De naam is echter gebaseerd op het foutieve idee in Nederland dat de plant uit Tunesië, met andere woorden uit Afrika, kwam. Ook waren er hybriden die uit Zuid-Afrika kwamen. Tagetes worden sedert die tijd Afrikaantjes genoemd. De Vlamingen gaven het Afrikaantje de naam Stinkertje, een verwijzing naar de geur van de plant. 

  10e03b47c056ee243e3312e9476482ae_medium.

  Beschrijving Afrikaantje

  Afrikaantje is een, afhankelijk van de soort, tien tot tweehonderd centimeter hoge, kruidachtige plant. De Afrikaantjes uit onze tuinen zijn doorgaans tussen tien en vijfendertig centimeter hoog. Het Afrikaantje groei vanuit een hoofdstengel die sterk vertakt. Het geveerde blad bestaat uit lancetvormige, getande blaadjes. De bloeitijd van Afrikaantje loopt van juni tot en met november. Er bestaan tal van prachtige enkelvoudige en gevulde bloemen in de kleuren geel, oranje, rood en roodbruin. Ook bestaan er tweekleurige varianten. Na bloei verschijnt het zaad. 

  Is Tagetes giftig?

  Afrikaantje zijn giftig, maar dat gif heeft geen effect op mensen. Voor katten is de plant wel giftig.Tagetes minuta wordt gekweekt voor haar etherische olie en de bloemen van Tagetes erecta worden gebruikt als kleurstof. Tagetes lucida wordt als kruid in soepen of sauzen en daarnaast wordt er thee van gezet. De bloemen van Tagetes tenuifolia worden gegeten in salades.

  da996f8adea2b17002d3351be8d843d5_medium.

  Is het Afrikaantje winterhard?

  De Tagetes planten voor onze tuin zijn niet winterhard en moeten elk jaar weer opnieuw gezaaid worden. Er bestaan winterharde soorten maar deze hebben lang niet zo’n mooie bloemen. 

  Toepassing Afrikaantjes in de tuin

  Tagetes is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor de bloeiende border, samen met andere eenjarige planten. Afrikaantjes combineren makkelijk met vaste planten. Afrikaantjes hebben ook een toepassing in de moestuin waar ze tussen groenteplanten in worden geplant. 

  Standplaats en zaaien Afrikaantjes

  Het Afrikaantje heeft een standplaats in de volle zon nodig. Ze doe niet moeilijk over de grond die je gebruikt. Zodra deze plant goed wortelt groeit hij snel om te gaan bloeien. Je kunt Afrikaantje in het voorjaar binnen zaaien in maart en eind april buiten planten. Buiten kan de plant van midden april tot begin juni worden gezaaid. Het zaad moet slechts heel licht bedekt zijn en altijd vochtig worden gehouden. 

  958baaf065e0e1b0833b9d1a811d7a7f_medium.

  Afrikaantje snoeien

  De Afrikaantje is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Verwijderd uitgebloeide bloemen indien je geen zaad wil. Zo blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken.

  Ziektes Afrikaantje

  Afrikaantje is erg sterken heeft weinig last van ziektes.

  Afrikaantje kopen

  Tagetes wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als zaad. In het voorjaar kun je ook plantjes kopen. Er zijn ontelbare kleurschakeringen en groottes te koop, met enkelvoudige en gevulde bloemen. 

  Afrikaantje

  Een bijzondere eenjarige plant met felle kleuren.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load