• Afghaanse duizendknoop: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Persicaria wallichii

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Persicaria wallichii of Afghaanse duizendknoop, een meerjarige plant met opvallende wit bloeiende pluimen.  Hoe verzorg je Afghaanse duizendknoop, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Persicaria, Borderplant, oeverplant, Bijenplant

  Afghaanse duizendknoop

  Afghaanse duizendknoop is een overblijvende, kruidachtige plant uit de Afghaanse duizendknoopfamilie of Polygonaceae. Van oorsprong komt deze Afghaanse duizendknoop soort uit het Himalayagebergte, uit China en Pakistan.

  Etymologie Persicaria wallichii

  De geslachtsnaam ‘Persicaria’ of ‘perzikkruid’ is afgeleid van perzikboom, Prunus persica. Deze naam werd gegeven omdat de bladeren van Persicaria’s gelijkenis vertonen met die van de perzikboom. Vroeger echter, behoorde deze plant tot het geslacht Polygonum. De soortnaam ‘Wallichii’ is een eerbetoon aan de Deense botanist en geneesheer Nathaniel Wallich die een boek schreef over deze en andere Aziatische planten.

  3c3392c9134f8978367bc022e5207791_medium.

  De Nederlandse naam Afghaanse duizendknoop is afgeleid van de vroegere geslachtsnaam, Polygonum, letterlijk veel knieën, welke verwijst naar het feit dat deze plant veel stengelknoppen heeft en natuurlijk naar de afkomst van de plant. In het Engels wordt deze plant Himalayan knotweed genaamd. In Duitsland noemen ze haar Vielähriger Knöterich of Himalaya-Knöterich. In Frankrijk gebruiken ze de naam Renouée à nombreux épis.

  Beschrijving Persicaria wallichii

  De  Afghaanse duizendknoop is een honderd tot honderdtachtig centimeter hoge, bladverliezende plant met een klompvormige groeiwijze. De stengels zijn groen bij het groeipunt maar naarmate de stengel ouder wordt, kleurt deze rood. Typerend voor alle Persicaria’s zijn de lancetvormige bladeren met een duidelijke middennerf. Ze omsluiten als het ware de stengel en hebben een afwisselende bladstand. Bij de Afghaanse duizendknoop zijn de bladeren tot twintig centimeter lang en behaard. De middennerf van het blad kleurt bij sommige exemplaren rood, dezelfde kleur als de als de stengel. De bloeitijd van de Afghaanse duizendknoop is betrekkelijk lang en valt in de maanden juli, augustus en september. De plant maakt pluimen aan van ongeveer twintig centimeter lang, met fijne stervormige bloempjes die meestal wit zijn en soms wat roze kleuren. Na de bloei verschijnt het zaad.

  a176a7472dacad427c8a192c047cc102_medium.

  Is Afghaanse duizendknoop giftig?

  Afghaanse duizendknoop staat niet bekend als echt giftig maar de plant kan allergische reacties oproepen bij aanraking. De plant is niet eetbaar. 

  Is Afghaanse duizendknoop winterhard?

  Afghaanse duizendknoop is winterhard tot een temperatuur van twintig graden Celsius onder nul.

  Toepassing Afghaanse duizendknoop in de tuin

  Afghaanse duizendknoop is een plant die vooral in botanische tuinen en in door tuinarchitecten aangelegde tuinen tegenkomen. Ze staan prachtig als achtergrond in een bloeiende border, direct voor struiken geplant of als randbegroting van een natuurlijke vijver. Ze horen echter in meer tuinen thuis dan dat we ze nu vinden.

  c2417ffa288a89083df147f3c201634f_medium.

  Persicaria vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. Net zo gemakkelijk is wortelstek en daarnaast zaait de plant zich gemakkelijk uit. 

  Persicaria snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Persicaria  snoeien en wanneer? Afghaanse duizendknoop kan het beste worden afgeknipt voor de winter, verder snoeien is niet nodig. De bloemen dienen nadat ze uitgebloeid zijn meteen te worden weggeknipt als je niet wil dat ze zaad vormen. Persicaria is ook geschikt als snijbloem.

  Persicaria standplaats, grondsoort en planten

  Afghaanse duizendknoop heeft behoefte aan een zonnige standplaats maar doet het prima in de halfschaduw. Plant deze Persicaria op een onderlinge afstand van twintig tot dertig centimeter. Afghaanse duizendknoop houdt van rijk bemeste, vochtige grond die goed gedraineerd is. Let op, deze plant kan hard groeien.

  7162e9b6b396f559980d64ac23ee12b1_medium.

  Persicaria ziektes en plagen

  De Afghaanse duizendknoop is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen. 

  Persicaria kopen

  Afghaanse duizendknoop is zelden te koop in tuincentra. Koop ze daarom bij gespecialiseerde kwekers of in web shops. 

  Afghaanse duizendknoop 

  Afghaanse duizendknoop, een prachtige wit bloeiende Persicaria.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load