• Adderwortel, verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen van Bistorta officinalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere bloeiende plant: Adderwortel of Bistorta officinalis met haar vrolijke roze bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Adderwortel en wat zijn de beste Adderwortel variëteiten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Grondbedekker, Borderplant, Bistorta, Officinalis

  Adderwortel

  Aderwortel is een bladverliezende, inheemse plant uit de duizendknoop familie. In het wild vinden we haar langs de waterkant en in natte weiden. Bij droogte sterft de plant af en gaat in een soort van ‘winterslaap’. Zodra het regent springt Adderwortel weer uit.

  Adderwortel is de officiële Nederlandse naam maar we komen haar ook tegen met de namen addertong, slangenwortel en bloedkruid. Deze namen verwijzen naar de dikke, gebogen wortels van deze plant met hun slangachtig voorkomen. Adderwortel is een van nature Europese plant die door toedoen van de mens nu ook in andere continenten wordt gevonden.Adderwortel of Bistorta officinalis

  Adderwortel heeft tal van medicinale toepassingen. Zo worden de bladeren gebruikt als wondkruid, als bloedstelpend middel.

  Thee van verse bladeren gezet wordt gebruikt om te gorgelen bij tandbloedingen en aften. De wortel werd als tegengif gebruikt bij slangenbeten.

  De bladeren van Adderwortel kunnen worden gegeten als spinazie, door ze te koken. Ook werden de bladeren gebruikt om leer te looien.

  Etymologie Bistorta officinalis

  De botanische benaming van Aderwortel is Bistorta officinalis maar de plant wordt ook aangeboden onder de synoniemen Persicaria officinalis , Bistorta major, Persicaria amoenum, Polygonum bistorta en Polygonum officinalis. Bistorta is een samentrekking van de Latijnse woorden ‘bis’ en ‘tortus, en kan vrij worden vertaald als ‘tweemaal gedraaid’.

  Beschrijving Adderwortel

  Adderwortel groeit vanuit en kruipende wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspringen de grote wortelbladeren. Deze zijn vijftien tot twintig centimeter lang, enigszins gegolfd en lancetvormig. De hoofdnerf is erg duidelijk zichtbaar als een witte lijn op het blad. Aan de onderkant van de nerven vinden we kleine haartjes. De rechtopstaande bloeistengels worden dertig tot zestig centimeter lang, zijn onvertakt en hebben kleinere, ietwat smallere bladeren. Aan het uiteinde van de bloeistengels verschijnen van juni tot in oktober de lilaroze bloempjes in de vorm van een schijnaar. Meestal wordt niet veel zaad gevormd.Adderwortel of Bistorta officinalis

  Toepassing Adderwortel in de tuin

  Adderwortel is een prachtige tuinplant voor de vochtige tuinen en naast waterpartijen. De langdurige bloei en het fraaie blad maken het tot een ideale bodembedekker. Adderwortel is een prima plant voor het aantrekken van wildleven in de tuin, zoals hommels, bijen en vlinders. De volgende variëteiten zijn heel geschikt voor de Nederlandse en Belgische tuinen:

  • Bistorta officinalis 'Hohe Tatra', lange bloemstelen
  • Bistorta officinalis ‘Superba’, mooie dikbloeiende aren

  Standplaats en planten Adderwortel

  Adderwortel heeft behoefte aan een plek in de volle zon of halfschaduw. De grond moet altijd vochtig zijn. Adderwortel kan enige droogte verdragen maar het blad is dan minder mooi en ook bloeien ze minden. De grond hoeft niet speciaal bewerkt te worden omdat de plant slechts oppervlakkig wortelt. Een jaarlijkse bemesting is gewenst: gebruik gedroogde koemest in korrelvorm.  

  Adderwortel snoeien

  Adderwortel sterft af in de winter en hoeft daarom niet speciaal gesnoeid te worden. Zoals zoveel bloeiende planten profiteert Adderwortel wel van het toppen van uitgebloeide bloemen. Doordat de plant geen zaad kan aanmaken wordt een tweede bloei geforceerd.

  Adderwortel vermeerderen

  Adderwortel is een plant die vanwege zijn talloze uitlopers met wortels heel gemakkelijk is te vermeerderen. Je moet plant eerder in toom houden en bijknippen. De scheuten kunnen meteen in de volle grond worden uitgeplant. Adderwortel is ook te zaaien maar het ontkiemen kan wel vier weken duren. Zaai Adderwortel in het voorjaar, binnenshuis of in een kas.

  Adderwortel

  Een mooie grondbedekker met een opvallende bloem.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load