• Abutilon, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Abutilon hybridum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de aparte kuipplant met de bonte, klokvormige bloemen, de Abutilon. Abutilon is een decoratieve kamerplant die het gehele jaar door bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KuipPlant, Abutilon

  Abutilon

  Abutilon is een ruim 150 soorten bestaand geslacht van kruidachtige planten, struiken en bomen uit de Kaasjeskruidfamilie of Malvaceae. Ze zijn te vinden in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. In de natuur hebben ze meestal rode of oranje bloemen. In Europa vinden we tal van hybriden met bloemen in uiteenlopende kleuren zoals wit, geel, oranje, lila en rood. Soms zijn de bloemen voorzien van aders in donkerder kleuren.

  De meeste hybriden hebben onbekende ouderplanten en worden generiek aangeduid als Abutilon × hybridum. Verder zijn bekende hybriden Abutilon × milleri (Abutilon megapotamicum × Abutilon pictum) en Abutilon × suntense (Abutilon ochsenii × Abutilon vitifolium)

  Etymologie Abutilon

  De geslachtsnaam ‘Abutilon' is de Latijnse schrijfwijze van het Arabische ‘abū-ṭīlūn’ of ‘أبو طيلون’. Deze naam kreeg de plant van de Perzische wetenschapper Ibn Sina. 

  Beschrijving Abutilon

  Abutilon is een compact groeiende struik. De plant wordt tussen de vijftig en tweehonderd centimeter hoog. De dunne takken en twijgen maken dat de plant doorgaans een overhangende vorm heeft. De groene, meestal handvormig, bladeren staan op stengels van acht tot tien centimeter lang. Ze zijn licht golvend en enigszins viltig.

  De bloeitijd van de Abutilon loopt grofweg van mei tot en met september. Eerst verschijnen de prachtige, lampionachtige knoppen en vervolgens uit vijf overlopende kroonblaadjes bestaande, klokvormige bloemen in de kleuren wit, geel, oranje, lila en rood. De bloemen hangen vaak naar beneden en hebben tal van gele of oranje meeldraden die tot een buisje zijn vergroeid. Na de bloei verschijnen de zaaddozen met daarin zwarte zaden. 

  Is de Abutilon giftig?

  Het sap van de Abutilon is licht giftig en de bladeren kunnen irriteren bij huidcontact. Gebruik daarom handschoenen als je de plant aanraakt of snoeit.

  Standplaats Abutilon

  De Abutilon heeft een lichte standplaats nodig. Hoe meer licht des te beter maar minimaal een viertal zonuren per dag.

  Planten Abutilon

  Plant de Abutilon in goed gedraineerde, voedselrijke grond. grond. Ik gebruik zelf een mengsel van drie delen potgrond met een deel perliet. gebruik potten met een gat in de bodem en leg daar een laagje potscherven overheen. De Abutilon kan ook in een hanging basket worden geplant. 

  Snoeien Abutilonf59451141141ac3da78d85893c8e51ef_medium.

  De Abutilon kan het beste in december worden gesnoeid. Snij de plant voor eenderde terug om een compacte vorm te krijgen. Gele bladeren en dorre takken dienen periodiek verwijderd te worden..

  Temperatuureisen en overwinteren Abutilon

  Abutilon dient gewoon op kamertemperatuur te worden gehouden en kan in de zomer naar buiten. In de  winter zet je de planten binnen, op een koele plek met een minimumtemperatuur van acht graden. Na de ijsheiligen kunnen ze samen met de andere kuipplanten terug naar buiten. Alleen de soort Abutilon vitifolium kan op een goed beschutte standplaats een zachte winter in volle grond overleven.

  Water geven Abutilon

  De Abutilon heeft veel en regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater. In de winterperiode is maximaal één keer per week maand water geven voldoende. In de zomer als het warm is dagelijks water geven. 

  Ziektes Abutilon

  De Abutilon is erg sterk, ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Bladluizen kunnen een probleem vormen en trips als de luchtvochtigheid te groot is binnen. Het Abutilon mozaïek virus zorgt voor gevlekte bladeren en geaderde bloemen en is juist gewenst. 

  Abutilon stekken

  De Abutilon kan in de zomer worden gezaaid. De grondtemperatuur moet boven de 22 graden zijn. Gebruikt licht verhoutte kopstekken van ongeveer tien centimeter. Verwijderd alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de stek schuin af en gebruikt stekpoeder. 

  Abutilon kopen

  De Abutilon is het voorjaar te koop in tuincentra en soms in de beter gesorteerde bloemen- en plantenzaken. Heel mooi zijn onder meer:

  • Abutilon × hybridum 'Canary bird’, gele bloemen
  • Abutilon × hybridum 'Kentish Belle’, gele bloemen uit rode knop
  • Abutilon × hybridum ‘Nabob’, dieprode bloemen
  • Abutilon × hybridum ‘Savitzii’, witgroen blad, roze bloem
  • Abutilon × hybridum 'Tiger Eye’, gele bloemen met rode aders
  • Abutilon × hybridum 'Victor reiter’, oranje bloemen

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Abutilon

  Een opvallende en dankbare stuik die heel lang bloeit.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load