• Aardorchidee, standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Bletilla striata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Aardorchidee, Bletilla striata, een exotisch lilaroze bloeiende orchidee voor de tuin die met wat hulp winterhard is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Aardorchidee, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Aardorchidee.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bletilla, Orchidee, Knolgewas

  Aardorchidee of Japanse aardorchidee

  Bletilla is een uit slechts vijf soorten bestaand geslacht, afkomstige uit de gematigde streken van China, Japan en Zuidoost-Azië. Het geslacht Bletilla behoort de onderfamilie Epidendroideae of aardorchideeën, die weer behoort tot de grote orchideeënfamilie of Orchidaceae. Bletilla striata of Japanse aardorchidee is afkomstig uit Korea, Myanmar, Taiwan China en Japan. De naam Japanse aardorchidee is dus slechts deels terecht. In het wild groeien ze aan de randen van bossen en in grasland. 

  48cf20d9787a4f9c0f46ee112224929d_medium.

  Etymologie Bletilla striata

  De botanische naam van de Aardorchidee is Bletilla striata. De plant werd in 1784 voor eerst wetenschappelijk beschreven door de Zweedse botanist Carl Thunberg als ‘Limodorum striatum’ en kreeg zijn huidige naam van Heinrich Reichenbach. De geslachtsnaam’Bletilla’ betekent 'kleine Bletia', en heeft betrekking op de gelijkenis met de bloemen van het geslacht Bletia. Dit laatsen geslacht vernoemd naar de Spaanse hof apotheker Don Louis Blet. De Latijnse soortaanduiding ‘striata’ is afgeleid van ‘stria’ of ‘streep’ en betekent ‘gestreept’, een verwijzing naar strepen op de onderlip van de bloem. 

  Etymologie Aardorchideefdb82ed371406f35ee2f6da9fb57f35b_medium.

  De Nederlandse naam Aardorchidee verwijst naar het feit dat dit een terrestrische orchidee is, waar veel orchideeën een epifytische groeiwijze hebben. In het Engels worden ze ‘Hyacinth Orchid’ genoemd, in het Duits ‘Japanorchidee’ en in het Frans ‘Orchidée jacinthe’.

  Beschrijving Aardorchidee

  Aardorchidee is een maximaal veertig centimeter hoge orchidee die groei van een kruipende wortelstok. Elke plant heeft drie tot vijf groene, zwaardvormige, geplooide bladeren en één bloemstengel. De drie tot tien bloemen per plant, hebben een drie kelk bladen en drie bloembladen. Bijzonder is de drielobbige, geplooide onderlip, waarvan de middelste strepen heeft.

  Bloeitijd Aardorchidee

  De bloeiperiode van de Aardorchidee loopt grofweg van juni tot en met begin augustus.

  Toepassing Aardorchidee in de tuin

  Ze worden vaak verkocht als moerasplant maar in het wild groeien ze in vochtige maar niet natte plekken. Op natte plekken overleven ze de winter ook zeker niet. Gebruik ze in wat grotere groep op een plek waar ze beschermd zijn van de felle middagzon. Zelf combineer ik ze met Maarts viooltje

  Is de Aardorchidee giftig?

  Aardorchidee staat niet bekend als giftig, maar de plant bevat geen eetbare delen voor de mens. In Nederland gebruiken we de Aardorchidee als ornamentele plant, maar China en Korea worden de wortels al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde. De wortelstok, niet de fijne wortel, wordt gedroogd en tot poeder vermalen om te worden gebruikt om wonden te stelpen, zwellingen te reduceren en bij acne. 

  9d43697d06c4324bfafe841da199b17d_medium.

  Is de Aardorchidee winterhard?

  Aardorchidee is winterhard tot maximaal 10 graden Celsius onder nul. Het beste kun je ze in de winter met een tien centimeter dikke laag blad bedekken. Een andere methode is om er een pot omgedraaid op te zetten. Deze twee methodes kun je ook combineren. 

  Standplaats, planten en verplanten

  De Aardorchidee is een plant voor de halfschaduw of lichte schaduw. Zorg voor een humusrijke grond, goed afwaterende grond, die in de zomer niet uitdroogt en een de winter niet te nat is. Plant de knollen vijftien centimeter diep. Gebruik bij voorkeur een mengsel van leem en perliet. 

  Aardorchidee snoeien, wanneer en hoe

  Wanneer moeten we de Aardorchidee snoeien? Aardorchidee hoeft niet gesnoeid te worden totdat de bladeren bruin worden.

  Aardorchidee vermeerderen

  De Aardorchidee kan het beste worden vermeerderd door de plant te splitsen, te scheuren of door het simpelweg afsnijden en omplanten van uitlopers. Zaaien is specialistenwerk. Gebruik een 50/50 spagnum/zand mengsel dat constant vochtig is. De zaden ontkiemen bij kamertemperatuur.  

  Aardorchidee ziektes

  Aardorchidee zijn sterke planten die weinig problemen kennen, behalve dat bladluizen soms toeslaan.

  Aardorchidee kopen

  Aardorchidee is af en toe te verkrijgen tuincentra. Speciale cultivars vind je in webshops en in kwekerijen. De volgende zijn erg mooi.

  • Bletilla striata, gewone vorm
  • Bletilla striata ‘Alba’, met witte bloemen
  • Bletilla striata 'Albostriata': blad met witte strepen
  • Bletilla striata 'Big Bob’, lange bloemstengels emet wel 20 bloemen
  • Bletilla striata 'Soryu blue dragon’, lavendelblauwe bloemen
  • Bletilla striata ‘Kuchibeni’, witte bloemen met een zweem van roze
  • Bletilla striata ‘Shi-ran’, paarse bloemen
  • Bletilla striata 'Sweet Lips’, witte bloem met lila accenten
  • Bletilla striata ‘Tri-Lips’, donkerroze bloemen met 3 bovenlippen
  • Bletilla striata ‘Yellow', zachtgele bloemen

  Aardorchidee

  Langzaam groeiende, prachtig bloeiende orchidee voor de liefhebber.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load